Onko Joensuu Suomen Venetsia?

Mitä odotin Joensuulta? Enpä tiedä, juna tyyliin ”lentävä kalakukko” porhaltaisi rautatieasemalle. Asema olisi tietysti vanha, puinen rakennus missä Joensuun Elli kaatelisi kahvia vanhanaikaisesta nokkapannusta. Kaupunki itsessään olisi pieni ja idyllinen puutalokaupunki jonka torilla sulavasanaiset myyjät myisivät karjalanpiirakoita ja rönttösiä.

dscn6249-1.jpg

Ei se nyt ihan niinkään mennyt. Ainoa asia joka täsmäsi oli, että rautatieasema oli todellakin vanha puutalo, joskin pieteetillä kunnostettu. Itse asiassa koko aseman seutu oli kunnostuksen alla, rautatieasemalle rakennettiin uutta ilmettä.

Suoraan sanoen Joensuu pääsi yllättämään täydellisesti modernilla ilmeellään.

dscn6242.jpg
Joensuun torilla

Eikä kaupunki nyt niin kauheaan pienikään ole, onhan siellä tuollaiset 77.000 asukasta. Kaupunki on myös nuorekas onhan se yliopistokaupunki, Joensuussa onkin opiskelijoita väestöön suhteutettuna eniten koko maassa.

Rautatieaseman seutu ei ole ainoa paikka missä rakennetaan, myös kauppatori on vielä uudistuksen alla, seuraavaksi sinne rakennetaan uusi kauppahalli. Juuri on saatu valmiiksi Ilosaaren alue uimaloineen, alue joka ehkä parhaiten tunnetaan Ilosaarirock-tapahtumasta on tutustumisen arvoinen uusine ilmeineen ja kävelysiltoineen.

DSCN6244
Ilosaaren uimala
dscn6246.jpg
Miihkali Arhippainen ihailee Ilosaaren aluetta

Torin laidalta löytyy Joensuun kaupungintalo, Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1914 käyttöönotettu jugendrakennus. Talossa toimii myös Joensuun kaupunginteatteri ja teatteriravintola. Tornista aukeavat kuulemma hienot näkymät, valitettavasti turisteilta on nykyisin pääsy torniin kielletty turvallisuussyistä.

Toisella puolen toria komeilee kaupungin ehkä kaunein rakennus, se on 1800-luvun lopussa rakennettu taidemuseo Onni. Alkuaan se rakennettiin lyseoksi, nykyään lyseo on muuttanut muualle.

Torilla myyvät Martat niitä piirakoita ja rönttösiä, en tosin päässyt maistamaan koska myyntivaunu oli jo suljettu. Päivällä nimittäin satoi sen verran että pääsimme ottamaan kuvia vasta illansuussa. Onneksi emäntäni oli varautunut jo edellisenä päivänä suurella piirakkamäärällä.

Joensuun Elliä sitävastoin ei näkynyt ja sainkin selville, että Elli asuukin Juuassa, nimittäin Juuanjoen suussa. Sitäpaitsi jotkut Joensuussa väittävät, että Elli olisi täysin fiktiivinen henkilö. Harmittava takaisku kertakaikkiaan.

DSCN6238
Kaupungintalo
DSCN6240
Joensuun taidemuseo
dscn6237-1.jpg
Tästä kaverista saa aina keskusteluseuraa, joskus se tosin on aika hiljainen
dscn6222-1.jpg
Rannasta löytyy myös ravintolalaivoja

Kaupunkia on uudistettu niin ahkerasti, että puutalot alkavat olla harvinaisia muinaisjäänteitä keskustan alueella. Taitokorttelissa niitä on onneksi jäljellä. Taitokorttelista löytyvät myös somat putiikit, ravintolat ja majatalot.

DSCN6225

DSCN6231

DSCN6233

dscn6228-1.jpg

dscn6224-1-e1566393378878.jpg

Kaupungissa ja sen ympäristössä on niin paljon vettä; järviä, jokia ja kanavia, että se helposti ansaitsee arvonimen Suomen Venetsia. Pielisjoessakin on Joensuun alueella peräti kymmenen siltaa, on ainakin Suvantosilta, Pekkalansilta, Itäsilta, Länsisilta ja Ylisoutajan silta. Pyöräilin useimpien yli, mutta valitettavasti en enää osaa yhdistää nimiä ja kuvia. Ja sitten on tietysti vanha rautatiesilta. Senkin yli pääsi pyöräilemään ylhäällä vetten päällä. Osa silloista on nostosiltoja niin, että vesiliikennekin sujuu. Valitettavasti täältä puuttuvat vesibussit jotka kuljettaisivat matkaajia vettä pitkin joten oma vene olisi ollut tarpeen.

Yhteistä Venetsialle ja Joensuulle ovat myös tulvat, Joensuussa keväällä, Venetsiassa loppuvuodesta.

DSCN6243

DSCN6245

DSCN6220

dscn6219-e1566393203756.jpg

dscn6218-1-e1566466839669.jpg
Kaupungintalo auringon laskiessa

Esikaupunkialueista mielenkiintoisin on Utra. Siellä oleva kesäteatteri on varmastikin kesäteattereiden kauneimmalla paikalla. Joki kulkee takana, alue on kulttuurimiljöötä, se sijaitsee entisen Utran uittotuvan alueella.

dscn6199-1.jpg
Utran vanha kirkko

DSCN6193

DSCN6196
Utran kesäteatterin ranta
20190814_202848
Pielisjoki virtaa leveänä
20190814_203602.jpg
Karsikko

Seuraa Fammon vaeltelua myös muualla Facebook

blogit.fi

6 vastausta artikkeliin “Onko Joensuu Suomen Venetsia?

 1. Ei taida olla Larin Parasken patsas ja Ilosaarirock on järjestetty Linnunlahdella. Mutta siis, on se melkoisesti muuttunut siitä, kun minä asuin siellä. Se oli ankkea ja etenkin talvet olivat tosi ankkoja. Siitä huolimatta Joensuu oli ja on ehdottomasti pyöräilykaupunki.
  Syy taisi olla pommitukset ja sota tai jotain, mutta keskusta on rumaa kerrostaloa tuoden Mieleen lähinnä Kouvolan tai Hangon. Onkin siksi oikein hyvä, että kaupunki uudistuu ja kaupunkia remontoidaan. Minun siellä eläessäni Utra ja sitä edeltävä Rantakylä olivat ongelmalähiöitä ja paljon oli esimerkiksi murhia. Olisi kiva tulla käymään sinne uudestaan, vaikka ei ole kyllä monta vuotta siitä, kun viimeksi olin. Talvella sinne ei kuitenkaan kannata mennä.
  Joensuussa nähtäviä ovat tai olivat Kerubi-ravintola ja Wanha Jokela, joka jo taitaa olla historiaa.

  Tykkää

  1. Ei välttämättä Larin Paraske vaan ainoastaan runonlaulaja. Hyvä juttu mikäli kaupunki kehittyy ja vielä parempi mikäli suunta on parempaan päin. Kaupungissa rakennettiin kyllä siihen tahtiin, että pian sitä ei ehkä enää edes tunnista.

   Tykkää

 2. Anna | Muuttolintu.com 31 elokuun, 2019 — 12:11 am

  Suomen Venetsia, heh 🙂 No miksei! Mukava kaupunki kyllä mitä nyt nopealla visiitillä on tullut pyörähdettyä, ainakin kesällä.

  Tykkää

  1. Kesällä varmaankin paljon hienompi kuin talvella. Niinhän yleensä Suomessa kaikki.

   Tykkää

 3. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 1 syyskuun, 2019 — 9:10 am

  Kävitkö Utran saaressa samalla? Se on yksi suosikeistani. Olipa hauskaa lukea postaus omasta kotikaupungista, jossa tuli asuttua lähes koko lapsuus ja ekat täysi-ikäisyyden vuodet.

  Tykkää

  1. Sitä katselee jotain paikkaa kyllä ihan toisin silmin jos vain vierailee siellä tai jos se on läpikotaisin tuttu. Pian et edes tunne synnyinkaupunkiasi, niin paljon siellä rakennetaan. Utrassakin kävin, kaunis paikka.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close