Lindos – valkoinen kylä

Varoitus: Tämän kertomuksen lukeminen saattaa aiheuttaa herkille yksilöille matkakuumetta.

Lindos, tuo pieni kylä Rodoksen itärannikolla. Kreikkalaisen sananlaskun mukaan ei ole lainkaan käynyt Rodoksella jollei ole käynyt Lindoksessa. Siis sinne!

Jollei käytettävissä ole autoa pääsee Lindokseen kätevästi myös paikallisbussilla, Rodoksen kaupungista matka kestää puolisentoista tuntia, Kalymnoksesta, mihin me olimme majoittuneet,  reilusti alle tunnin. Lähdimme tyttöjen  omalle retkelle Lindokseen.

Bussireitti kulkee ylhäällä vuorilla ja sieltä voi jo nähdä valkoisen, pienen kylän sädehtivän alhaalla laaksossa. Bussi sukeltaakin  sitten alas laaksoon ja jää linja-autoasemalle kylän ulkopuolelle, kylässä kun ei ole moottoriajoneuvoliikennettä.

dscn5451.jpg
Lindos nähtynä vuorelta

DSCN5436

Melkein jokainen talo on kalkittu valkoiseksi mikä antaa kylälle yhtenäisen ilmeen. Itse kylän keskusta on salaperäisen sokkeloinen, siellä voi sukeltaa valkoisten seinien, kukkien ja koristeellisten ovien ympäröiville kujille. Asukkaita ei täällä enää juurikaan asu, asukkaat ovat muuttaneet ympäristökyliin ja käyvät täällä vain ansaitsemassa elantonsa. Siksi täällä riittääkin söpöjä kahviloita, tunnelmallisia tavernoja ja tietysti matkamuistokauppoja jokaiseen makuun.

dscn5448.jpg

 

DSCN5446

Vaikka kylässä viihtyisi loputtomiin on kylän loisteliain nähtävyys kuitenkin Akropolis-kukkula ja sen 116 metriä korkealla huipulla sijaitseva linnoitus. Tämänkin linnoituksen ovat aikanaan rakentaneet johanniitat suojaamaan silloista Lindoksen kaupunkia mikä oli tärkeä kauppapaikka.

Huipulle johtavat portaat jotka  alkumatkasta on tehty kiiltäviksi hioutuneista  vaaleista kivistä joten hyvät, pitävät kengänpohjat olisivat olleet tarpeen. Myös aaseja sai vuokrata nousuun, mutta minun kävi sääliksi noita aaseja paahtavassa kuumuudessa.

DSCN5443
Vanha kuljetusmuoto yhdistettynä nykytekniikkaan

Jotta pääsi ylemmille raunioille oli maksettava 12 euron pääsymaksu (lapset ilmaiseksi, eläkeläiset puoleen hintaan), kannatti kuitenkin kiivetä ja maksaa sillä ylhäältä aukeni ruhtinaallinen näköala yli turkoosinsinisenä kimaltelevan ulapan.

DSCN5438

DSCN5455

 

Ylhäällä huipulla voi tutustua Athenen pyhäkön raunioihin  jotka ovat  bysanttilaiselta kaudelta vuodelta 342 eaa. Alkuperäinen, tulipalossa tuhoutunut pyhäkkö oli 200-luvulta eaa.  Rakennusten rauniot koostuvat pitkästä käytävästä, stoasta mitä reunustavat doorilaiset pylväät. Stoan sisällä on sijainnut kauppiaiden kojuja. Itse pyhäkössä oli  viisi pylvästä kullakin kolmella sivulla. Pyhäkköä korjataan parhaillaan, se on tarkoitus rakentaa uudelleen.

Ylätasanteelta löytyy myös jäänteitä Zeuksen, Apollon ja Athenan patsaista.

Linnoitus sen sijaan on paljon uudempi, se on 1300-luvulta ja johanniittojen rakentama niinkuin muutkin Rodoksen linnoitukset.

 

 

 

DSCN5454
Sisäänpääsy linnoitukseen

DSCN5471

DSCN5469

DSCN5470
Johanniittaritarit ovat rakennuttaneet tämänkin linnoituksen
dscn5483.jpg
Pyhäkön jäänteet
20190609_132431
Linnoitus on 116 metrin korkeudessa merenpinnasta
DSCN5484
Näkymä alas kylään
DSCN5481
On suuri vaara, että näkymä akropoliilta ihastuttaa

 

20190609_133116-1.jpg
Akropoliin valloittajat

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

23 vastausta artikkeliin “Lindos – valkoinen kylä

 1. Kyllä Lindoksen valkoiseksi kalkitut talot ja turkoosina kimmeltävä meri saa kummasti matkakuumeen aikaiseksi. Kiva reissu ollut teillä tytöillä.

  Tykkää

  1. Kun nyt katselen ikkunasta sateen ropinaa niin kaiholla muistelen tuotakin päivää.

   Tykkää

 2. Lindos on kyllä ihana. Aina kun on oltu Rodoksella , on käyty Lindoksessa. Useimmiten on asuttu läheisessä Pefkosissa joten heti aamusta on lähdetty käymään Lindoksessa eli ennenkuin alue täyttyy turistilaumoista.

  Tykkää

  1. Pefkoksessa on kuulemma hienot uimarannat. Lindoshan onkin tuollainen päiväretkikohde.

   Tykkää

 3. Oi ihana Lindos! Tulipa ikävä Rodokselle. Muutama vuosi sitten tuonne kiipesimme tyttöjen kanssa ja huikeat näköalat oli! Muutenkin Lindos on tosi nätti ja idyllinen pieni kylä.

  Tykkää

  1. Tuossa asiassa olemme kyllä täsmälleen samaa mieltä!

   Tykkää

 4. Rodoksella on tullut kerran käytyä nuorempana eikä silloin ollut aavistustakaan Lindoksesta. Kivan näköinen paikka ja hienot Akropoli! 🤩

  Tykkää

  1. Etukäteen en niin kauheasti tiennyt mitä Rodokselta löytyy, tämän piti olla lasten allasloma, mutta yllätyksiä näemmä löytyy.

   Tykkää

 5. Tässä hieman viileässä heinäkuussa olemme jo pariin otteeseen vitsailleet, että vaikka tapaammekin vannoa kesä-Suomen nimeen, että otettaisko äkkilähtö Rodokselle – se(kin) kun on meiltä vielä näkemättä.
  No ehkä jää se äkkilähtö ottamatta, mutta jonain syksynä/keväänä tuota voisi harkita!

  Tykkää

  1. Tuota äkkilähtöä on varmasti moni muukin harkinnut, mutta vielä on kesää jäljellä, ehtii se aurinkokin vielä paistaa. Rodos oli minulla vielä näkemättä ja täytyy myöntää, että ennakkoluuloistani huolimatta saarella oli paljon muutakin näkemistä kuin resortit.

   Tykkää

 6. Olen käynyt Rodoksella 20v sitten, mutta en muista Lindosta. Täytyisi selkeästi palata takaisin verestämään muistoja. 😁 En tosin muutenkaan muista paljon muuta siitä reissusta kuin uimarannat ja kulkukissat. Se oli sitä aikaa ennen älypuhelimia ja sometusta 😀

  Tykkää

  1. Harmillista, että ihminen unohtaa niin paljon, oikeastaan kaikki yli 10 vuotta käydyt kohteet pitäisi päivittää kun valokuvatkin alkavat haalistua.

   Tykkää

 7. Kävin myös joskus 9 vuotta sitten Rodoksen reissulla tuolla. 🙂 tuo toden totta on kohde, joka kannattaa nähdä Rodoksen matkalla.

  Tykkää

  1. Kyllä vain. Kauniita maisemia ja historiaa sopivassa suhteessa.

   Tykkää

 8. Oi onpa ihanan näköistä! Juuri olin Kreikassa ja taas tuli huokailtua ihastuksesta moneen otteeseen. On se vaan helmi paikka!
  Rodoksella on tullut käytyä joskus vuosia sitten, mutta Lindoksella en muista olleeni. Mikäpä jottei jonakin päivänä, kuviesi perusteella aupea paikka.

  Tykkää

  1. Kreikassa on niin monta hienoa paikkaa ettei kaikkiin edes ehdi.

   Tykkää

 9. Kuulostaapa (ja etenkin näyttääpä!) kivalta päiväkohteelta! Itse olen käynyt muutaman kerran Kreikassa, mutta lähinnä lapsena pakettimatkoilla. Pitäisi lähteä tutustumaan maahan ihan kunnolla 🙂

  Tykkää

  1. Minustakin pi6eni saarihyppely voisi olla ihan kiinnostava, Kreikassa on vielä monta saarta missä en ole käynyt.

   Tykkää

 10. Emilia/Merkintöjä maailmasta 14 heinäkuun, 2019 — 1:38 pm

  Kreikassa on kyllä aina niin upeaa ❤ näyttää ihanalta retkeltä ja kauniit värit ja maisemat retken kuvissa. Rodos on ainakin vielä Kreikan saarista kokematta, mutta tuolta Kalymnokselta on ihanat muistot 8 vuoden takaa 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Emilia! Omasta puolestani taas voin sanoa, että kaikista Kreikan saarista on Kalymnos vielä kokematta.

   Tykkää

 11. Todella kauniita maisemia ja kylä vaikuttaa ihan huikean kauniilta kokemukselta. 🙂 Varmasti ihana reissu ollut, ja tuollaisten komeiden näköalamaisemien vuoksi voi hieman pääsymaksuakin maksaa. Aaseilla ratsastamista en koe itsekään kovin eettiseksi valinnaksi, joten ihana kuulla että jätitte sen välistä. Ja kyllähän ylös kiipeäminen omin jaloin tekee kokemuksesta vielä mielekkäämmän, kun on vähän vaivaa kapuamiseen nähnyt, heh. 🙂 Ihania kuvia kyllä!

  Tykkää

  1. Pääsymaksu ei varsinaisesti rasittanut, rahaa menee varmaan suunnattomasti kohteen kunnossapitoon. Ja pieni reippailu on aina paikallaan, kymmenvuotias jaksoi kiivetä portaat kiitettävällä vauhdilla. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close