Katanpää on vierailun arvoinen saari

Kustavi on mökkikuntamme ja siksi sitä tulee ahkerasti kierreltyä. Kustaviin kuuluu lukuinen joukko saaria, varsin  mielenkiintoinen saari on Katanpää joka vuosikymmenten saatossa on ollut monessa mukana. Kerrotaan, että saarella asustivat muinoin merirosvot jotka houkuttelivat väärillä merkitulilla merenkulkijoita tuhoon.

Viime vuosisadan alussa  venäläiset rakensivat saarelle  Lypertön linnakkeen, rakennusmiehinä uurastivat nk. hunguusit jotka olivat venäläisten vangitsemia mantsuurialaisia maantierosvoja. Ihmiset luulivat heitä naisiksi koska jokaisella oli pitkä letti selässä ja hame päällä.

Metsähallituksen opas kertoi muinoin näiden vankien iltaseremoniasta, vangit pakotettiin iltaisin seisomaan puoli tuntia kylmässä meressä jotta syöpäläiset olisivat kaikonneet. Taisi vankien vaihtuvuus olla melkoinen.

Muutenkin elämä saaressa oli hiuksia nostattavaa, santarmi joka oli palkattu valvomaan rakennustöitä murhasi  ennen pitkää vaimonsa ja upotti tämän kaivoon.

Yksi saaren rakennuskohteista oli pengerretty ja huolellisesti kivetty tykkitie jonka sivussa kulkivat raiteet tykkien ja ammusten kuljetusta varten.

DSCN5603
Vangit ovat rakentaneet tämän tykkitien
dscn5609-1.jpg
Kasarmin vesitorni ja maakellari
dscn5605-1.jpg
Vanha tykkihalli

 

DSCN5635 – kopio
Talo on entinen ruokala, kukkapurkeiksi käyvät merimiinat

 

Viime sodan aikana saari toimi varuskuntana, sieltä löytyy vieläkin isopatteri, pikku- patteri, tykkejä ja vanhoja varuskuntarakennuksia. Saaren esitteissä komeilee usein puinen vesitornirakennus.

dscn5631.jpg
Isopatteri

 

Iso tykkipatteri valmistui vuonna 1915 ja oli sadan metrin pituinen. Siihen kuului neljä venäläistä Canet-tykkiä joiden kantama oli 11 kilometriä. Tykeillä on ammuttu viimeksi vuonna 1989 ja nykyään ne on deaktivoitu.

 

DSCN5619

 

 

DSCN5626DSCN5615

Pikkupatteri rakennettiin  myös vuonna 1915, siihen kuului neljä 120 mm:n Amstrong-tykkiä joiden kantama oli 8,3 kilometriä.

 

DSCN5629

 

dscn5618.jpg
Käärmeitä ei näkynyt, mutta luotu nahka oli jätetty meille ihailtavaksi

Mikäli haluaa nauttia hulppeasta merinäköalasta kannattaa kiivetä ylös 70-luvulla rakennettuun merivartiotorniin. Sieltä näkyy jopa 13 meripeninkulman päähän Uuteenkaupunkiin. Horisontissa näkyy myös Kihti ja Isonkarin majakka.

DSCN5647 – kopio
Merivartiotorni
DSCN5643
Entisessä kasarmissa voivat nyt turistit majoittua

Tieltä kun poikkeaa metsän puolelle niin löytyy komea pirunpelto jääkauden ajoilta Varsinais-Suomessa kun ollaan.

dscn5645-e28093-kopio.jpg
Pirunpeltokin löytyy

 

Vuodesta 1921 vuoteen 1999  saarella toimi Suomen Rannikkotykistö. Sotavuosina  linnake ei varsinaisesti joutunut vihollisuuksien kohteeksi, mutta ilmahälytyksiä oli tiheään koska venäläiset suuntivat Isonkarin majakan mukaan ja lensivät siis saaren sivuitse. Koneiden ensisijaisena maalina oli laivasto.  Vuonna 1940 linnakkeen miesvahvuus oli 130 miestä, vuonna 1941 se oli poikkeuksellisesti jopa 450 miestä. Sodan jälkeen linnake toimi vartiolinnakkeena, saaressa koulutettiin kuitenkin vielä joitakin varusmiesryhmiä. Viimeiset värvätyt poistuivat  saarelta 1997 jonka jälkeen saari siirtyi  Metsähallituksen omistukseen.

1930-luvulla saarelle perustettiin myös varavankila, vangit työskentelivät siellä olevalla kivilouhoksella. Jokaisen vangin oli hakattava 80 nupukiveä viikossa tai porattava 35 reikää vuorokaudessa. Kivet toimitettiin ympäri Eurooppaa. Vankila toimi vuoteen 1940.

Nykyään Katanpää on virkistyskäytössä. Sinne on rakennettu vierasvenesatama, saunat, laiturit ja huoltorakennukset.  Yöpyminen on mahdollista muuallakin kuin veneessä, vanhassa kasarmirakennuksessa pääsee menneiden vuosikymmenten kasarmitunnelmaan. Patikkapolkuja on kilometreittäin ja lapsille on oma tehtäväpolkunsa. Lapsia kiinnostavat myös saaren lampaat ja kanit.

Juhannuksena laituri oli pullollaan veneitä, mikäs oli jussia viettäessä aurinkoisessa saari-idyllissä. Lampaat vaeltelivat pitkin polkuja, grillipaikalla voi valmistaa herkkuja ja saunasta oli mukava pulahtaa uimaan.

Paikalle saapui myös kaljaasi Olga Uudestakaupungista tuoden turisteja merelliselle risteilylle.

 

DSCN5639

DSCN5637

 

Paitsi omalla veneellä Katanpään linnakesaareen pääsee kesäviikonloppuisin  kaljaasi Olgalla, joka lähtee Uudestakaupungista Pakkahuoneen laiturista. Torstaisin  ja perjantaisin saareen pääsee vesibussi Aavattarella Kustavin Kivimaasta. Kuljetus

 

Seuraa Fammon vaeltelua myösFacebookissa ja portaalissa blogit.fi

6 vastausta artikkeliin “Katanpää on vierailun arvoinen saari

 1. Olipa mielenkiintoinen historia! Suomessa on kyllä niin paljon näkemisen arvoisia paikkoja joista ei koskaan kuullutkaan. Kun vain olisi enemmän aikaa kierrellä ympäriinsä. Ihanan kesäinen tunnelma!

  Tykkää

  1. Katanpään isäntä tekee parhaansa parantaakseen saaren matkailukelpoisuutta. Päivittäinen vesibussiyhteys olisi varmastikin toivomuslistalla.

   Tykkää

 2. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 6 heinäkuun, 2019 — 5:48 am

  Oi Kustavi mökkikuntana, kelpaisi! Kiva kun on tällainen mielenkiintoinen retkikohde lähellä mökkiä. 🙂 Siistin näköinen tuo vanha vesitorni.

  Tykkää

  1. Lähellä linnuntietä mutta 13 merimailia. Kiva retkikohde joka tapauksessa.

   Tykkää

 3. Liittyypä tuohon saareen kiinnostavia tarinoita! Ja paljon kiinnostavia yksityiskohtia kunhan osaa katsoa – en itse olisi vaikkapa hoksannut noita kukkaistutuksia merimiinoiksi.

  Varsinais-Suomen saarissa on kyllä valtavasti nähtävää, pitäisi ottaa asiaksi joku kesä lähteä tutkimaan niitä tarkemmin! 🙂 Toistaiseksi on tullut kierreltyä lähinnä Kemiötä, Mathildedalia, jne.

  Tykkää

  1. Mathildedal on hieno paikka ja Kemiönsaarelta sekä Dalsbrukista löytyy paljon hienoja kohteita, niitäkin on tullut kierreltyä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close