Rodoksen kolossia etsimässä

Oletko kuullut Rodoksen kolossista? Ehkä et, mutta sellainen on ollut olemassa ajanlaskumme alussa ja se oli yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Näitä ihmeitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa nykyisiin seitsemään ihmeeseen, ne olivat antiikin ajan ihmeitä, ihmiskäden rakentamia luomuksia.

Jo nimikin kertoo, että Rodoksen kolossi sijaitsi Rodoksella. Mutta missä siellä? Ja onko siitä mitään jäljellä? Kreikkahan on tunnetusti maa joka pursuaa vanhoja raunioita, muureja ja linnoituksia. Päätin ottaa selvää asiasta.

DSCN5380

Aloitin kysymällä matkaoppaalta, hehän ovat joutuneet opiskelemaan  maan historiaa ja he jos ketkään osaavat kertoa nähtävyyksistä. Meidän oppaamme oli kuitenkin mallia vähän kokemattomampi opas joka ei ollut koskaan mokomasta kolossista kuullutkaan. Nopeasti hän kuitenkin vetäisi esiin puhelimensa ryhtyen googlettamaan ja löysi tiedon, että Rodoksen kolossi on todellakin joskus sijainnut Rodoksen kaupungissa.

No hyvä, Sherlock Fammo päätti hypätä bussiin ja suunnata kohti Rodoksen kaupunkia. Matkalla etsin lisää tietoa. Wikipedia tiesi kertoa, että Rodoksen kolossi oli kaunis, yli 30-metrinen, pronssinen  patsas auringonjumala Helioksesta jonka päätä ympäröi liekkimäinen sädekehä ja jolla oli enkelimäiset kasvonpiirteet.  Patsas seisoi asemapaikallaan satamassa jossa se herätti hämmästystä ja kimalteli kauniisti auringossa. Joidenkin tietojen mukaan patsas seisoi sataman suulla hajareisin, laskelmien mukaan tämä olisi ollut aika mahdotonta, joten todennäköisesti se seisoi tasaisella maaperällä kauempana. Jotkut tiedot väittävät sen seisoneen aallonmurtajalla. Paikka ei kuitenkaan ole selvinnyt sillä vaikka Rodoksen satamassa kohoavat ikivanhat kaupunginmuurit  niin  tästä suunnattomasta patsaasta ei ole enää mitään jäljellä.

DSCN5388
Vanhankaupungin muuri on massiivinen
20190607_153235.jpg
Muuria on kilometreittäin

Patsas oli kiitollisuudenosoitus auringonjumala Heliokselle, jonka uskottiin pelastaneen saaren syyrialaisten piiritykseltä vuonna 305 eaa. Kolossin suunnitteli Rodoksen oma poika Khares Lindoslainen jolta kului 12 vuotta patsaan tekemiseen. Patsas tehtiin osina ja se vei niin paljon pronssia ettei sitä voitu jatkaa kuin pari metriä vuosittain. Kolossi valmistui oletettavasti vuonna 282 eaa. ja se tuhoutui maanjäristyksessä jo  vuonna 226 kun kolossin polvet pettivät ja se romahti kasaan.  Rodoksen kolossi oli pystyssä siis ainoastaan vaivaiset 56 vuotta. Egyptin kuningas Ptolemaios halusi pystyttää patsaan uudelleen mutta oraakkeli oli sitä mieltä, että auringonjumala Helios vihastuisi siitä. Seuraavat 900 vuotta patsaskasa oli suosittu matkakohde jota tultiin hämmästelemään matkojen päästä.

Vuonna 654 jaa. arabit valtasivat Rodoksen ja myivät patsaan jäännökset, siksi patsaasta  ei ole mitään jäljellä. Sääli.

Eri taiteilijoiden näkemykset patsaan ulkonäöstä ja paikasta eroavat suuresti toisistaan. Varmaa on vain, että patsas sijaitsi Mandrakin satamassa Rodoksen kaupungissa.

Colossus-of-Rhodes-coloring-page
Seisoiko Helios aallonmurtajalla?

 

El_Coloso_de_Rodas pronssiversio
Vai viihtyikö hän ehkä rannalla?
Colossus_of_Rhodes hajareisin
Hajareisin hän tuskin kuitenkaan seisoi

Maailman seitsemän ihmettä polveutuvat 200-luvulta eaa. Niihin kuuluvat  Rodoksen kolossin lisäksi Gizan suuri pyramidi (ainoa vielä pystyssä oleva ihme), Babylonin riippuvat puutarhat, Artemiin temppeli, Zeuksen kuvapatsas Olympiassa, Halikarnassoksen mausoleumi ja Faroksen majakka.

DSCN5373
Seisoiko  Helioksen patsas tässä?
DSCN5367
Vai oliko sen paikka kenties täällä?

 

DSCN5366
Tätäkin paikkaa on arvailtu patsaan paikaksi.

DSCN5369

Mistä sitten tiedetään, että Rodoksen kolossi on ollut olemassa jos siitä ei ole mitään jäljellä. Jäljelle on jäänyt runsaasti kirjallisuutta aiheesta, ensimmäinen joka kertoi maailman seitsemästä ihmeestä oli Antipater Sidonialainen vuonna 140 eaa.    Sidonialaisen kertomukset

Sen jälkeen ovat lukuisat historioitsijat kertoneet tuosta ylväästä patsaasta.

Nykyiset rodoslaiset osaavat myös hyödyntää Helios-patsaan mainosarvoa, Helios esiintyy mainoksissa, kylteissä ja käärepapereissa. Ravintoloiden pihoilla seisovat Helios-patsaat ja tietysti Helios-aihe on suosittu myös  matkamuistomyymälöissä.

 

Helioksen patsaan lyhytaikainen elämä on kuitenkin jo pitkään kismittänyt kreikkalaisia ja siksi vanha idea patsaan pystyttämisestä uudelleen on taas nostamassa päätään. Paikka olisi itseoikeutetusti Rodoksen satama ja hinta-arvio on sellaiset 250 miljoonaa. Nähtäväksi jää riittääkö Kreikan likviditeetti tämänkaltaisen mahtavan suunnitelman toteuttamiseen.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös muissa kohteissa, tuo Faroksen majakkakin tuntuu kiinnostavalta. Onkohan siitä enää mitään jäljellä?

Facebook

blogit.fi

Insta

12 vastausta artikkeliin “Rodoksen kolossia etsimässä

 1. Oho, olisipa aikamoinen tempaus jos patsas pystytettäisiin uudestaan. Tämä oli kiva postaus. Muistan itsekin seisoskelleeni tuossa satamassa joskus yli kymmenen vuotta sitten miettien missä kuuluisa patsas mahtoi olla. Jännä ettei opas ollut kuullut siitä, mutta toisaalta, eihän kaikkea voi heti tietää ja hienosti hän ratkaisi asian ystävämme googlen avulla. 🙂

  Tykkää

  1. Olisipa hieno patsas, mutta siitä tulisi varmasti pidempi prosessi kuin 12 vuotta. Kun niitä ylimääräisiä varoja ei ollut silloin eikä nytkään.

   Tykkää

 2. Rodoksella on kyllä paljon mielenkiintoista historiaa. Muutama vuosi sitten tuli viimeksi käytyä ja kova hinku olisi taas, jospa syksyllä. Mielenkiinnolla jäädään odottamaan saako Rodoksen kaupunki uuden patsaan. 🙂

  Tykkää

  1. Kreikassahan historiaa riittää, mutta erityisesti Rodoksella, sen sijainti on ollut tärkeä ottomaaneille ja venetsialaisillekin.

   Tykkää

 3. Harmi, ettei patsasta enää ole. Melkoinen pysti on varmasti tuohon aikaan ollut. Rodokselta löytyy näemmä vaikka mitä mielenkiintoista. Vielä en ole käynyt mutta pitäisi kyllä.

  Tykkää

  1. Monella Kreikan saarella olen käynyt mutten koskaan ennen Rodoksella, turhaan olen jättänyt väliin, sehän oli iloinen yllätys.

   Liked by 1 henkilö

   1. Kiva tietää. Sitä kun voisi harkita.

    Tykkää

 4. Hei, onpa ihana juttu kohteesta jota ei ole. Kiinnostaa seurata jos jäljität muitakin kadonneita kohteita 🤩

  Tykkää

  1. Vaikeata löytää kohteita joita ei ole olemassa, mutta aina kannattaa yrittää😁

   Liked by 1 henkilö

 5. Tämä oli kiinnostava historiapostaus, josta opin uutta. Kävin Rodoksella 2015, mutta olin matkassa pienen lapsen kanssa, joten perehdyin huonosti alueen historiaan.

  Tykkää

  1. Lasten kanssa matkaillessa toimitaan lasten ehdoilla. Meilläkin oli kolme lasta mukana, mutta kahta vanhinta, jo kouluikäistä kiinnostivat linnoitukset ja rauniot.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close