Prahan parhaat palat

Kaupunki joka on täynnä nähtävyyksiä, tapahtumia, oluttupia, näyttelyitä, kauppoja ja museoita. Kaupunki jossa tekemistä riittää. Tässä ehdotuksia päivän ohjelmaksi.

Prahan halki virtaa Vltava-joki, Elben sivujoki jonka rannoille Praha on aikoinaan perustettu. Vltava-joen yli menee useita siltoja, näistä Kaarlensilta on ehdottomasti suosituin. Se on myös vanhin silta joka rakennettiin 1300-luvulla entistä romahtanutta siltaa korvaamaan ja hyvin on siltavanhus kestänyt vuosisatojen rasitukset. Silta on nykyään vain kävelijöille, siellä esiintyvät artistit, siellä etsivät valokuvaajat parasta valoa ja kuvakulmaa, siellä istuvat kerjäläiset ja siellä hempeilevät rakastavaiset.

DSCN5189 (2)

DSCN5183

 

DSCN5176

L

DSCN5175

DSCN5191 (2)

Nyt kun olemme Kaarlensillalla on päätettävä mihin suuntaan lähtisimme. Toisella puolen avautuvat Malá straná ja Hradcany runsaine nähtävyyksineen, siellä on esimerkiksi Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali, toisella puolen siltaa on korkea torni jonka alta kulkemalla päästään Staré Mestoon.

Raatihuoneen tori

Vanhaakaupunkia on rakennettu vuosisatojen ajan, joten siellä näkee useita tyylisuuntia gotiikasta ja barokista alkaen. Vanhankaupungin tärkein paikka on suuri aukio, Raatihuoneen tori jossa koko ajan tapahtuu jotain. Suosituin nähtävyys siellä on 1400-luvulta oleva astrologinen kello, jota katsomaan turistit kerääntyvät tasatunnein. Silloin kellotaululla alkaa tapahtua; apostolit kulkevat ympyrää ja näkyypä siellä liikkuva luurankokin. Turisteille kerrotaan tarua, että kelloseppä sokaistiin kellon valmistumisen jälkeen ettei hän pystyisi valmistamaan toista yhtä hienoa kelloa.

20190516_120052 (5)
Hyvissä ajoin ennen tasatunteja väki  jo odottelee kelloshowta

Suklaamuseo

Kaupungissa on runsas tarjonta erilaisia museoita, niitä tulee etsimättä vastaan tämän tästä; on olutmuseo, legomuseo, illuusiomuseo, kidutusmuseo, lelumuseo, taidegalleria ja hei, suklaamuseo, sinne mennään!

Itse asiassa tuli ostettua kaksoislippu; suklaamuseo ja vahakabinetti ovat nimittäin samassa talossa.

DSCN5149

Museossa kerrotaan suklaan historiasta, mayaintiaanit viljelivät kaakaopapuja jo satoja vuosia ennen kuin espanjalaiset tulivat Amerikan mantereelle. Myös atsteekit valmistivat suklaajuomaa  käyttäen sitä rohkaisuna taisteluissa, sisältäähän suklaa stimulanttia, theobromiinia.

Kerrotaan myös miten Meksikossa asuvat espanjalaiset nauttivat suklaajuomaa jumalanpalvelusten aikana niin että seremoniat häiriintyivät ja piispan täytyi kieltää suklaanjuonti. Hän muuten kuoli sitten myöhemmin myrkkyyn joka oli laitettu hänen suklaajuomaansa.

Pääsemme myös seuraamaan työnäytöstä missä kondiittori valmistaa praliineja. Saamme maistella niin paljon suklaata, että seurauksena on ikävä tosiasia, äklö olo. Päätös etten ikinä enää laita palaakaan suklaata suuhuni ei tosin pidä montaakaan päivää.

Suklaanvalmistus on yhä edelleen käsityötä

Kerrosta alempana pääsemme sukeltamaan vahakabinetin salaisuuksiin. Ei tämä näyttely ehkä ihan vedä vertoja Lontoon vahakabinetille, mutta toisaalta täällä ei ole jonoakaan. Eri huoneisiin on koottu urheilijoita, muusikoita, näyttelijöitä, tiedemiehiä, poliitikkoja ja muita entisiä ja nykyisiä kuuluisia henkilöitä. Toiset vaikuttavat ihan aidoilta toiset taas ovat vähemmän onnistuneita kopioita esikuvastaan.

 

 

Tennislegenda Martina Navratilova
DSCN5155
Louis Amstrong

 

DSCN5158
Wayne Gretzky
Kuin kaksi marjaa

Myös taidegalleriat kiinnostavat. Raatihuoneen torilta löytyy taidetta kolmesta kerroksesta. Jokainen näyttelyn taiteilijoista on saanut kokonaisen kerroksen käyttöönsä. Ylin kerros on omistettu Andy Warholille, seuraava Alfons Maria Muchalle ja alimmassa kerroksessa ovat esillä Salvador Dalin teokset.

DSCN5135

DSCN5131
Warholin perheen tsekkiläisiä esi-isiä

Andrew Warholan vanhemmat Andrej ja Julia muuttivat sodan aikana Yhdysvaltoihin pienestä kylästä nykyisen Slovakian rajalta ja Andrew, sittemmin Andy syntyi ja varttui Pittsburgissa.  Tšekkiläiset ovat ylpeitä Andy Warholin täkäläisistä sukujuurista.

Andy Warhol oli superlahjakas taidemaalari ja filmintekijä joka on tullut kuuluisaksi pop-taiteen uranuurtajana, hänen kuuluisia töitään ovat  Cambellin tomaattikeittopurkit ja Marilyn Monroe-sarja.

Andy oli myös taikauskoinen, tämän takia hän myös kuoli jo 58-vuotiaana vuonna 1987, hän ei nimittäin suostunut menemään lääkäriin vaan paransi sappitulehdustaan kristallikivellä.

20190516_111320.jpg

Alfons Maria Muchan tyyli erosi suuresti Andy Warholin tyylistä, sitä voisi kuvailla lähinnä sanalla koristeellinen.

Mucha syntyi Böömissä 1860 ja kuoli oltuaan Gestapon kuulusteluissa vuonna 1939. Mucha oli lahjakas, mutta hänen elämänsä koostui lähinnä sairastelusta ja rahapulasta kunnes  hän suunnitteli julisteen näyttelijätär Sarah Bernhardtista. Julisteen myötä Muchasta tuli kuuluisuus.

DSCN5137

Alakerta koostui Salvador Dalin surrealistisista töistä.

Dali syntyi vuonna 1904  pienessä katalonialaisessa kylässä ja oli jo lapsena lahjakas piirtäjä. Kuuluisin hänen töistään on sulava kello joka symbolisoi ajan suhteellisuutta. Paitsi töillään Dali halusi herättää yleisön huomion myös skandaaleilla ja oudolla käytöksellään, hän oli kuuluisa viiksistään eikä syönyt koko elämänsä aikana punaista ruokaa.

DSCN5146
Dali: The different between me and the Surrealists is that I am a Surrealist

DSCN5143

 

DSCN5129 (2)
Uusi prahalainen villitys oli kuvauttaa itsensä pehmolelun kanssa

20190514_190312

 

DSCN5124

Viihdetarjonta

Praha on kaupunki jossa saa myös sielunravintoa. Tarjolla on lukuisia konsertteja, usein ne pidetään vanhankaupungin lukuisissa kirkoissa. Prahassa on myös useita teattereita joihin saa suhteellisen helposti lippuja. Suosittua tsekkiläistä ajanvietettä on nukketeatteri, se sopii toki aikuisillekin. Tai ehkäpä  illan voisi viettää jossakin pubissa, niissä kymmenet erilaiset olutmerkit kilpailevat tuttujen tšekkiläisten kanssa.

 

DSCN5028

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa  blogit.fi

6 vastausta artikkeliin “Prahan parhaat palat

 1. Meidän Prahan reissusta on 10 vuotta. Yhä edelleen muistan, että melkeinpä oli Euroopan upeimpia kaupunkeja tuo. Ilmankos turistia riittää.

  Tykkää

  1. On kyllä monipuolinen kaupunki missä kannattaa käydä useamminkin.

   Liked by 1 henkilö

 2. Ihana Praha. Yksi Euroopan lemppareistani. Suklaamuseossa en ole vielä käynytkään. Täytyy muistaa se ensi kerralla.

  Tykkää

  1. Museoissa löytyy todellakin joka makuun, Praha ei petä koskaan.

   Tykkää

 3. Upea ja mielenkiintoinen Praha! Tämän vuoden aikana olisi vihdoin suunnitelmissa päästä myös täällä vierailemaan, toivottavasti suunnitelmat pysyy ja onnistuu. 🙂 Tässäkin hyviä vinkkejä tulevaan ja siinä on kyllä kaupunki, missä ei varmasti tekeminen lopu kesken. Jokaiselle jotain. 🙂

  Tykkää

  1. Ei taatusti tekeminen lopu. Hyvää matkaa sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close