Kaikki haluavat Mandalayhin

Mandalay on Myanmarin entinen pääkaupunki ja väkiluvultaan maan toiseksi suurin kaupunki yli miljoonine virallisine asukkaineen, koko Mandalayn alueen asukasluku on yli kuusi miljoonaa. Ja sitten ovat tietysti ne kaikki muut jotka vain muuttavat tänne, asuvat teltassa jota siirtävät paikasta toiseen vuodenajan mukaan, yrittävät kaupitella jotain kuten hiiltä, bensaa pulloissa, grillattuja vihanneksia, saippuaa, kaikenlaista.

Mandalayssa on liikennettä, on savua, on meteliä. Miksi kaikki haluavat asua ruuhkaisessa Mandalayssa eikä kauniilla, vihreällä maaseudulla?

Maalla elämä on erilaista, on paljon työtä ja niukka toimeentulo, lapset eivät saa koulutusta koska korkeammat oppilaitokset ovat kaupungeissa. Siksi perheet haluavat kaupunkeihin, varsinkin Mandalayhyn. Kaikki eivät kuitenkaan onnistu ja pääse istumaan sille vihreälle oksalle.

Mandalay kiinnostaa myös turisteja, tottakai, mutta tungokseen asti heitä ei ollut U Beinin- siltaa lukuunottamatta. Pyörimme Mandalayssa pari päivää mekin ja ensimmäisen päivän aikana ehdimme kierrellä viidessä mielenkiintoisessa nähtävyydessä. Avuksi palkkasimme oppaan sillä vaikka keskikaupungin etäisyydet eivät näytä pitkiltä niin autoa kyllä tarvitaan.

Kuninkaan palatsi

Viimeisen kuninkaan  palatsi parinsadan vuoden takaa, sijaitsee keskellä kaupunkia. Alueen ympärillä on vallihaudat ja palatsia ympäröivät muurit joiden sivut ovat kaikki kahden kilometrin pituiset, porttejakin on peräti 12 kappaletta, joten mistään pikkupihasta ei ole kyse.

Kuningas Mindon Min perusti Mandalayn 1857 ja hän halusi luonnollisesti myös palatsin itselleen. Helpointa oli purkaa entinen Amarapuran palatsi ja siirtää se tänne.

Alueella on lukemattomia rakennuksia ja vartiotorni. Huoneissa voimme ihailla mm. kuninkaan lasista vuodetta, hänen valtaistuinhuonettaan, vaatevarastoaan ja huonetta jossa säilytetään buddhan hammasta. Laskujeni mukaan buddhalla on ollut ainakin 40 hammasta suussaan, niitä on riittänyt reliikeiksi vähän joka paikkaan.

 

DSCN4177

DSCN4210

DSCN4180
Palatsialueen pohjapiirros

DSCN4200

 

DSCN4206
Yönsä kuningas vietti lasivuoteessa, liekö kuitenkaan ollut hernettä patjan alla

DSCN4184

Kuthodawin pagoda ja maailman suurin kirja

Valkoisiksi kalkitut mökit seisovat vieri vieressä loputtomissa riveissä. Lasken, että niitä on lähes kahdeksansataa. Joku paikallinen selittää, että kirjat on kirjoitettu balinkielellä ja vain jotkut  harvat munkit saavat tekstistä selvää. Jos munkki aikoisi lukea kaikki kirjat niin urakka kestäisi yli vuoden. Aika erikoislaatuinen kirjasto, sisältäähän se vain yhden kirjan, buddhan kootut opetukset, mutta tässä kirjassa onkin sitten aika monta osaa.

Seuraavassa pagodassa, Sandamunin pagodassa kirjamökkien rivistö jatkuu, 1774:ssä valkoisessa marmorilaatassa on kaiverrettuna Buddhan opetuksien selitykset. Selitysviidakko on pystytetty vuonna 1913.  Tungosta ei ole kirjaston tälläkään puolella, ehkäpä buddhan opit on jo kunnolla sisäistetty.

20190308_122847

20190308_121640

DSCN4239

 

Mandalay Hill

Mandalay Hill on nimensä mukaisesti vuori jonne pääsee kiemurtelevaa tietä myöten. Sinne voi tietysti kävelläkin mikäli jaksaa, mutta kätevimmin sinne ajaa autolla. Ylhäältä on ihan mukavat näköalat alas laaksoon. Ylhäältä löytyy myös buddhan jalanjälki, tuntui olleen varsinainen bigfoot.

Yläkerroksessa on temppeli ja alemmissa kerroksissa oli paikalla vieraillessamme  toritapahtuma. Ruuan lisäksi tarjolla oli myös vaatteita ja muita tarvikkeita. Tässä temppelissä on myös erikoisuus – rullaportaat. Asetuimme sitten hissijonon päähän ja odotimme, että hissi veisi meidät olettamallemme näköalatasanteelle. Aikamme jonotettuamme pääsimme hissiin ja  – hupsista- olimmekin yllättäen  taas alhaalla maantasalla.

 

DSCN4249

dscn4248.jpg
Tälle veijarille sai lahjoittaa almuja

 

20190308_132813 (2)
Näköala laaksoon
DSCN4247
Buddhan kullattu jalanjälki

Totuus U Beinin tiikkisillasta

U Beinin tiikkisilta on 1,2 kilometiä pitkä ja se pitäisi kuvata auringon laskiessa tai vaihtoehtoisesti sen noustessa. Kuljettajamme toi meidät sillalle hyvissä ajoin ja meni itse ottamaan nokoset. Silta oli paikoin niin harva, että leidit korkeissa koroissaan katselivat pelokkaasti vettä alapuolellaan. Olin aikaisemmin lukenut, että sillalla on tungosta, tämä tieto ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa sillä sillalla oli aivan armoton tungos. Kävelimme toiselle puolelle sen runsaan kilometrin matkan ja menimme joen varteen nauttimaan virvokkeita. Sillallekin tuli äkkiä tilaa auringonlaskun aikaan sillä nyt ihmiset parveilivat sillan alla hyvien kuvakulmien toivossa. Jostakin oli myös vuokrattu veneitä sillä niitä oli kasapäin odottamassa sillan alla.

Kokemuksena U Bein-sillan auringonlasku oli paikalletulon arvoinen, hienoa nähdä mihin kaikkeen ihmiset ovat valmiita parin Instagram-kuvan vuoksi. Sille joka odotti seesteistä ja tyhjää siltaa parine munkkeineen tämä auringonlasku oli varmasti pettymys. Kyllä ne munkitkin siellä olivat, mutta kulkivat siellä muun kansan seassa.

 

 

20190308_171026 (2)

20190308_171607

20190308_174856

20190308_173309

20190308_173725

 

 

 

Mahamunin pagoda auringonlaskun jälkeen

Mahamunin pagodalle ehdimme vasta auringonlaskun jälkeen. Se sijaitsee keskellä kaupunkia ja se on helppo löytää, alue on nimittäin valtaisa ja pagoda hyvin valaistu.

Alueen sisällä oli pitkä basaarikatu ja ihmiset parveilivat innokkaina tällä kadulla.

Tosin mentyämme sisään ihmettelimme lintuparvea joka syöksyi edestakaisin pihalla. Kunnes huomasimme, että lepakoitahan ne olivatkin. Ne  olivat lähteneet iltapuuhiinsa ja saalistivat nyt sokkoina tapansa mukaan.

 

DSCN4276
Torni on tietenkin silattu lehtikullalla

 

DSCN4275 (2)

 

Mahamunin temppelissä on tottakai myös buddhapatsas, eikä se olekaan mikä tahansa ruipelo vaan buddha pullea. Siihen saa jokainen nimittäin lisätä kultalevyjä mikäli tuntee tarvetta uhrata buddhalle.

Olimme aikaisemmin käyneet katsomassa miten näitä kultalevyjä moukaroitiin. Se työ ei ollut ihan kevyemmästä  päästä. Kultalevyjä moukaroitiin niin, että hiki virtasi kunnes ne olivat 0,0001 millimetrin paksuisia ja valmiita käytettäväksi koristeluun.

 

20190308_153657-2.jpg
Ammattina lehtikullan valmistus, tänäkään iltana ei tarvitse käydä enää kuntosalilla

 

Mandalayn nähtävyyksiin kuuluvat tietysti myös saaret. Näihin saariin tutustuimme seuraavana päivänä.

Mingun sijaitsee tunnin lauttamatkan päässä Mandalaysta. Siellä voi ihailla mm. ihanaa, lumivalkoista Hsinbyumin pagodaa  ja  maanjäristyksessä haljennutta Pahtodawgyi-stupaa.

DSCN4295

Inwa puolestaan on sekin Iravadi-joessa sijaitseva saari joka on aikaisemmin toiminut maan pääkaupunkina, mutta maanjäristyksen jäljiltä se on osittain tuhoutunut. Siellä on parikin luostaria, mahtava, tiikkinen Bagaya Kyaung-luostari ja tiilinen Maha Aung Mye Bonzan-luostari.

 

DSCN4342

 

 Lue tästä  Mandalayn saarista

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa  blogit.fi

5 vastausta artikkeliin “Kaikki haluavat Mandalayhin

 1. Kiinnostavia paikkoja! Mandalayssä vaikuttaisi olevan aika paljonkin nähtävää. Mukava kuulla, että siitä huolimatta paikka ei ole ihan täyteen ammuttu matkailijoista (paitsi tuo silta).

  Tykkää

  1. Onhan siellä katsomista, mutta jos pitäisi valita valitsisin kuitenkin maaseutukohteet, Inle-järven ja Bagann.

   Tykkää

 2. Olipa kiva lukea tarina Mandalaysta. Olimme siellä viitisen vuotta sitten. Se kuuluisa siltaei ollut aivan niin täynnä kuin kuvaat tekstissä, mutta kuvia meilläkin on vastavaloon. Kaunis paikka.

  Tykkää

  1. Arvaan, että kun kuluu vielä toiset viisi vuotta niin joudutaan säännöstelemään sillalle pääsyä 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close