Baganin kuuluisat kuumailmapallot – löytyikö niitä?

Vaikea sanoa kummat ovat Baganissa kuuluisampia –  auringonnousut vaiko auringonlaskut. Tällainen ahne henkilö kuten minä haluaa tietenkin kaiken, olla temppeleillä kukonlaulun aikaan eli klo 5.45 vastaanottamassa auringonnousua ja sitten taas joen rannalla kello 18.00 todistamassa toivottavasti täydellistä auringonlaskua.

Aloitetaan nyt kuitenkin faktoista. Olemme tulleet junalla Baganiin joka on kuuluisa 3000 temppelistään, aikaisemmin niitä on ollut jopa 10.000 kappaletta. Miksi niin paljon? Kuningasperheen jäsenet halusivat valtaa itselleen, tästä seurasi tietysti syrjäyttämisiä, teloituksia ja murhia. Sopiva katumusharjoitus oli tietysti uuden pagodan rakentaminen. Lisäksi jokainen hallitsija halusi oman nimensä ja luomuksensa ei vain säilyvän, vaan olevan myös kaunein ja näyttävin.

Screenshot_20190329-163604
Bagan (A) kuuluisa tuhansista temppeleistään

Olimme majoittuneet Vanhaan Baganiin. Jotta alueelle pääsi sisään piti maksaa vyöhykemaksu 20.000 kyatia. Maksu olisi voimassa kolme päivää. Pagodat ovat sijoittuneita melko laajalle alueelle, vain lähialueelle jaksoi kävellä, jos mieli kauemmas piti turvautua taksiin, tuktukiin tai sähkömopoon. Koska emme tienneet parhaita paikkoja aamun auringonnousun ja kuumailmapallojen ihailemiseen päätimme vuokrata tuktukin. Ei muuten maksanut paljoa.

Puoli kuudelta, pimeällä pihalla meitä sitten jo odoteltiinkin ja hyppäsimme tuktukin kyytiin viilettäen pian yön pimeydessä  kohden pagodeja. Aikaisemmin pagodeille on saanut kiivetä, nykyään on  keinotekoisia mäkiä joilta näkyy paremmin kuin tasaiselta maalta. Olimmekin ajoissa tällaisellä mäellä. Yössä oli taikaa, paikalla oli  meidän lisäksemme vain yksi perhe. Sitten mäkeä kiipesi ylös valonheittäjällä varustettu henkilö. Hän halusi nähdä vyöhykelippumme, luuli varmaan, että olimme hiipineet paikalle pimeyden turvin.

Vähän myöhemmin paikalle pelmahti parinkymmenen hengen seurue Myanmarin naapurimaasta. Erittäin kovaäänisiä. Melkein jokaisella tehokkaat kamerat jalustoineen. Kiilasivat itselleen eturivin paikat ja keskustelivat huutamalla. Jotenkin sitä auringonnousun tunnelmaa piti sitten hakemalla hakea.

Aurinko ei kuitenkaan häiriintynyt vaan nousi tavalliseen tapaansa taivaanrannasta punaisena pallona  kohoten sitten korkeuksiin.

Sitten ruvettiin odottamaan kuumailmapalloja. Mutta pallot olivat kaukana ja ilma liian autereinen, kuumailmapallot näkyivät  harmaina ja värittöminä. Aamu oli valjennut ja ihmiset kaikonneet, palloja tuli lisää, mutta näkyvyys ei parantunut. Tämä auringonnousu oli tässä.

20190304_063321

20190304_063848

20190304_064927

 

 

20190304_071713 (2)

 

20190304_062413.jpg

DSCN3959
Aamun sarastettua vain sitkeimmät sissit jäivät

Jos ei auringonnousu mennyt ihan nappiin niin auringonlasku oli sitä onnistuneempi. Hotellimme Bagan Thande koostui  mukavista bungaloweista joiden keskellä oli uima-allas. Parasta tässä hotellissa oli kuitenkin ravintola-alue joen rannassa. Illan hämärtyessä saattoi katsella jokilaivojen puksuttavaa menoa ja nauttia sametinpehmeästä illasta. Puut muodostivat pöytien ylle ilmaisen päivänvarjon, ravintolassa voi istua aitiopaikalla seuraten auringonkehrän muuttumista verenpunaiseksi,  sen äkilliseen  jokeen uppoamiseen asti.

20190304_180113

DSCN4042

Mitä mahtui auringonnousun ja auringonlaskun väliin?

Temppeleitä, pagodeita, pagodeita, temppeleitä, buddhapatsaita ja stupoja.

Koska Baganin temppelit ovat sijoittuneet laajalle alueelle päätimme taas turvautua tuktukin kyytiin. Sillä oli monia avuja; ensinnäkin se oli vilpoinen päivän helteissä. Toiseksi kuljettaja hallitsi kartan. Kolmanneksi; tuktuk oli edullinen.

Tutuiksi tulivat ainakin Shwe zi gonen pagoda, Htilominlo, Upali thein, Ananda temple, Shwe san daw pagoda ja Thatbyinnyu Phaya-pagoda.

Aloitimme kaukaisimmasta Shwe zi gonista. Saavuttuamme pagodan piha-alueelle vain tuijotimme kullattua, häikäisevää pagodaa. Siis ei voi olla todellista, voihan upeus. Huristeltuamme kuoppaista maantietä pitkin kilometrin toisensa jälkeen olimme saapuneet Nyaungin kylään  ja  tälläinen näky levähti yhtäkkiä verkkokalvolle.

Shwe zi gonin stupa onkin kaikkien stupojen perustyyppi jonka kuningas Anawrahtan rakennutti vuonna 1090, se on tottakai silattu lehtikullalla.

20190304_100533
Shwe zi gon – sitä vain tuijotti

 

20190304_103434

20190304_103131

 

DSCN3980

 

20190304_103517

20190304_104602

20190304_100716 (1)

Maltettuamme vihdoin jättää Shwe zi gonen pagodan oli seuraava pysähdyksemme Htilominlon pagodan luona. Sen rakensi samanniminen kuningas vuonna 1218. Se osottautui kolmikerroksiseksi  rakennukseksi punaisesta tiilestä.

DSCN3998

DSCN4003
Htilominlon Gupaya Gyi

DSCN4004

Lähettyvillä kohoava Upali Thein pagoda oli aika vaatimattoman näköinen. Siinä oli erikoista sen muoto neljine sisäänkäytävineen ja hyvinsäilyneet freskot sen seinillä.

 

DSCN4007
Upali Thein pagoda

 

Shwe San Daw-pagoda odotti seuraavana keskipäivän auringossa väreillen. Kenkien kanssa oli koko ajan ongelmia koska niitä ei saanut pitää missään jalassa. Sukkia pidettiin vieläkin epäpuhtaampina. Tässä temppelissä ei saanut pitää kenkiä edes puutarhassa. Yrittäkää kuvitella nuo tulikuumat kivet! Näytin lähinnä loikkivalta jänikseltä ja kojujen myyjillä oli hauskaa.

Sisällä pagodassa oli onneksi viileää, siellä lepäsi tuhatvuotinen pöly. Yllättäen pagodan hämäristä löytyi suunnattoman kokoinen  kylkiasennossa mietiskelevä buddha.

DSCN4029
Shwe San Daw pagoda

20190304_124709

20190304_124638 (1)

20190304_125100

 

Ananda temple oli yksikeroksinen hyvinsäilynyt temppeli jossa oli kaunis torni. Torni on kuulemma yöllä erityisen kaunis ollessaan valaistu. Temppeli on alunperin rakennettu 1100-luvulla, vaurioitunut maanjäristyksessä, mutta kunnostettu (niin kuin muuten useimmat temppeleistä).

DSCN4022
Ananda temple

DSCN4025

Lähestyimme taas omaa hotelliamme, lähellä sitä oli vielä yksi suurempi pagoda, Thatbyinnyu Phaya.

Vaikka pagodat olivatkin toinen toistaan hienompia niin  pagodakiintiö yhdelle päivälle  alkoi pikkuhiljaa täyttyä. Parikymmentä pagodaa nähty ja parituhatta jäljellä. Täytyihän sitä  säästää jotakin seuraavaksi kerraksikin.

20190303_122917
Thatbyinnyu Phaya

 

 

20190303_123233
Temppelien edustat olivat suosittuja poseerauspaikkoja

 

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

 

 

8 vastausta artikkeliin “Baganin kuuluisat kuumailmapallot – löytyikö niitä?

 1. Onpas harmi, että aamu ei mennyt ihan nappiin… Tuommoseen mekastukseen olisi varmaan mennyt itselläkin hermo. Onneksi oli kuitenkin muuten hyviäkin kokemuksia. Mietin missäköhän tuo aamuinen mäki on ts. mihin suuntaan se oli ? Meillä näkyi pari kuukautta sitten kuumailmapallot, mutta katselupaikkana toimi pieni auki ollut temppeli, jonka kattotasanteelle sai mennä sisäkautta. Se löytyi maps.me-sovelluksen avulla.

  Tykkää

  1. Olisi paikka tietysti voinut olla parempikin mutta minkäs teit. Onneksi oli kuitenkin hieno auringonnousu.

   Tykkää

 2. Upeita nuo temppelit ja muut rakennelmat! Olen yrittänyt hillitä omia odotuksiani Baganin auringonnousujen suhteen juuri sen takia, että tiedän, ettei kaikki välttämättä mene ihan putkeen. Onhan se aurinnonnousu tietysti yleensä sentään jollain tapaa hieno, vaikka muuten ei sujuisikaan ihan toivotusti. Mistä muuten siis tulitte junalla tuonne Baganiin? Oliko juna millainen kokemus? Jos olet jo kertonut tästä, pahoittelut – se on mennyt silloin ohi tai hävinnyt muistikuvistani.

  Tykkää

  1. Onhan se auringonnousu toki aina hieno. Kuumailmapallot eivät aina näy jos on liian autereista. Toivottavasti teillä on parempi tuuri. Menimme Baganiin junalla. https://fammomatkalla.blog/2019/03/25/miten-matkustaa-maitse-myanmarissa/

   Tykkää

 3. terveisetpaivantasaajalta 17 huhtikuun, 2019 — 10:27 pm

  Uskomaton paikka kyllä. ❤ Toivottavasti itsekin pääsen seikkailemaan tuonne joskus!

  Tykkää

  1. Erikoinen ja yllättävä paikka, ehdottomasti käymisen arvoinen.

   Tykkää

 4. Nämä ovat sellaisia kohteita, että täytyisi nähdä omin silmin itse. Lukemalla voi kuvitella, paikalla ollessa tuntee historian. Mielenkiintoinen paikka.

  Tykkää

  1. Pitää kyllä paikkansa, Bagan on paikka jossa tarvitaan kaikkia aisteja. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close