Luang Prabang, siellä aika kulkee verkkaisemmin

Luang Prabang on unelias 50.000 asukkaan pikkukaupunki Laosissa. Se on siroteltuna Mekong-joen rannalle  ja Nam Khan-joen mutkaan, vuorten suojatessa sitä pohjoisessa. Liikenne oli maltillista eikä turisteja näkynyt suurempia määriä. Hotellimme sijaitsi keskustan alueella ja sieltä olikin kävelymatka joka paikkaan, vaikkakin lavataksit yrittivät sinnikkäästi tarjota kyytiä. Luang Prabang on yksi niistä kaupungeista joissa tuntee itsensä miljonääriksi, maan rahasta, kipistä kun saisi heti vetäistä muutaman nollan pois, 10 000 kipiä kun on melko tarkasti yhden euron arvoinen rahaläjä. Dollari oli haluttua  valuuttaa, melkeinpä olisi pärjännyt pelkillä dollareilla. Hotellihuonekin oli maksettava dollareilla, luottokortti ei ollut käytössä.

 

Itse hotelli, Holiday hotel oli ihan mukava paikka ja uima-allas pihalla oli plussaa. Ainoa omituisuus oli aamiainen, tarjoilija kasasi pöytään kaikenlaista leipää ja hedelmiä, mutta juotavana oli  vain kahvia ja pillimaitoa. Kun ei kumpikaan minulle kelvannut emmekä saaneet tarjoilijaa tai kokkia ymmärtämään teentarvettamme, niin se turhautti.

Luang Prabangissa vietimme kaksi päivää tutustuen kaupungin nähtävyyksiin ja niitä riitti sillä koko kaupunki on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1995. Kaupunki on sekoitus perinteistä lao-arkkitehtuuria ja ranskalaisen siirtomaavallan aikaisia rakennuksia.

Kaupungissa riitti pagodeita ja buddha-patsaita, mutta  mielenkiintoisin kohde oli ilman muuta läheinen Phousi-vuori joka oli antanyt kodin lukuisille buddhapatsaille, palvontapaikoille ja buddhien asumuksille. Portaitakin oli rakennettu pari kilometriä, siinäpä on aikanaan ollut jokunen mies töissä.

DSCN3600

DSCN3601

DSCN3613

DSCN3610
Jokaiselle viikonpäivälle oli oma buddhansa
DSCN3608
Tämä buddha asui luolassa
DSCN3604
Näköalassa ei ollut valittamista

 

20190227_065110

DSCN3619

Laskeuduimme viimein alas vuorelta ja ajattelimme tutustua kuninkaanlinnaan, mutta portti oli kiinni, oli lounastauko.  Kaikki muutkin tuntuivat olevan tauolla, menimme sitten Mekongjoelle kuleksimaan ja harmittelimme, että retket vesiputoukselle olivat kokopäiväretkiä ja olivat siis alkaneet jo aamulla.  Mutta eipä hätää, saimme tarjouksen paikalliselta veneenkuljettajalta, jokimatka Hoikhuan putouksille ja seikkailumaahan kohtuuhintaan. Pian jo istuimmekin pitkässä jokiveneessä omistajan ohjatessa ja hänen vaimonsa keittäessä kahvia.

Perillä kuljettajamme soitti meille tuktukin joka vei meidät perille ja odotti parkkipaikalla  kaksi tuntia. Sitten palailimme samaisella veneellä.

Vesiputouksen lisäksi alueella oli seikkailupuisto, siellä voi seikkailla korkealla puunlatvoissa vaijerien varassa.

Oli myös ”plant nursery” jossa kasvatettiin erlaisia kukkia ja hyötykasveja. Sieltä löysimme myös pari strutsia.

DSCN3633

DSCN3669

DSCN3655

 

DSCN3666
Orkideat vaikuttavat vaatimattomilta kasveilta

DSCN3661

Illalla keskustassa oli yömarkkinat, koko katu oli täynnä myyjiä. Ostajia tosin oli vain kourallinen. Seuraavalla kadulla olivat ruokakojut, kaikenlaista herkkua oli tarjolla parilla eurolla, siis 20.000:lla kipilla.

20190226_153102

Seuraavan aamuna lähdimme aikaisin kuningas Sisavang Vongin museopalatsiin ettemme taas jäisi portin ulkopuolelle.

Kuninkaan asuintilat joita ei oikein voi palatsiksi kutsua olivat aika vaatimattomat kun taas pihalla olevaan pagodaan oli upotettu kultaa ja krumeluureja runsain mitoin. Jo pagodan ovet olisivat olleet vierailun arvoiset.

Vuonna  1904 rakennettu asuintalo oli niukasti sisustettu, tyyliltään minimalistinen, toki vain osassa huoneista oli alkuperäinen sisustus. Kuningas asui siellä vuoteen 1959.

Pihalla oli myös kuninkaan autotalli, muut autot olivat vaatimattomia; sitikka ja jeeppi, mutta olihan siellä muutama Amerikan presidentiltä saatu Lincolnkin. Näytillä oli myös pieni moottorivene jolla kuningas porhalsi puutarharetkille.

Pihapagodassa asusti pullea, kultainen buddha, pagoda oli tehty sen asunnoksi.

20190227_073733
Kuninkaan  pagoda jossa kultaa ei ole säästelty

 

20190228_055357

20190228_052602
Kuninkaan asuintalo

 

dscn3675.jpg
Kuningas Sisavang Vong

 

Rakennuksissa oli kuvaamiskielto, mutta pihalla se oli mahdollista. Suurella, puistomaisella pihalla  riitti käytäviä ja istutuksia.

20190228_044444

20190228_052740
Vaunut buddhapatsaan kuljetusta varten

Viimeisenä kohteenamme oli taide- ja etnologiakeskus, on aina kiinnostavaa tietää millaisia tapoja maassa on ja on ollut.

Keskuksessa esiteltiin perinnevaatteita ja erilaisia soittimia. Mielenkiintoinen ”huuliharppu” oli valmistettu bambusta ja sillä oli mittaa ja kokoa. Se olikin Unescon suojelukohde.

DSCN3697

DSCN3682
Teltta, toimii moskiittoverkkona
DSCN3691
Tämä soitin on ”mouth organ” bambusta tehty paikallinen soitin

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

6 vastausta artikkeliin “Luang Prabang, siellä aika kulkee verkkaisemmin

 1. Niin paljon kiinnostaisi matkata Luang Prabangiin. Erityisesti se varhaisaamuinen rituaali, kun munkit kulkevat almuja keräämässä.

  Tykkää

  1. Kyllähän munkit keräsivät almuja. Pikkuisen arvelutti kuitenkin mennä sinne kameran kanssa heilumaan ja häiritsemään.

   Liked by 1 henkilö

 2. Luang Prabang on kyllä sellainen kohde jonne haluan vielä matkustaa. Vaikuttaa monipuoliselta kohteelta jossa on paljon nähtävää. Kivaa luettavaa oli tämäkin postaus 🙂

  Tykkää

  1. Tuollaiset rauhalliset kulttuurikaupungit ovat enemmän minun makuuni kuin hektiset metropolit. Kivaa jos jaksoit lukea 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close