Ensivaikutelmia Myanmarista

Saavuimme iltasella Yangonin lentoasemalle ja edessä oli taksinkuljettajien tiivis rintama. Kuljettaja jonka kanssa hieroin kauppaa oli pukeutunut hameeseen, pitkään sariin ja ihmettelin onko häneltä poistettu hammas kun suu näytti olevan täynnä verta. Myöhemmin opin, että punainen tahna tulee betel-pähkinästä, se pilaa käyttäjänsä hampaat niin, että ne ovat ruskeita nysiä. Saria käyttää empiirisen(?) tutkimukseni mukaan yli puolet miehistä. Sitä kutsutaan nimellä longyi tai paso ja onhan se varmasti vilpoisa helteellä, lisäksi sen pesaisee nopeasti. Naisten kunnia-asia on osata kutoa näitä vaatteita.

20190302_082129-e1553002797939.jpg

Seuraava huomio oli, että vaikka maassa on nykyisin oikeanpuoleinen liikenne niin rattikin on  oikealla puolella lähes jokaisessa autossa. Varmaankin joissain uusissa autoissa voi olla toisin.

Liikenne suurkaupungeissa järkytti, tuntui siltä, että yrittäessään ylittää katua autoilijat vain painoivat kaasua.  Liikennevalojakin oli, mutta harvoin niitä osui kohdalle. Täytyi vain puikkelehtia paikallisten perässä, heillä oli taito ylittää katu.

20190301_095457autot.jpg
Tämä jono ei siis lopu koskaan

Lounaspaikkoja oli, mutta useinmiten perheillä oli mukana omat eväät ja juomat. Ne nautittiin puistossa, eläintarhassa, temppelissä, missä sitten satuttiinkin päivää viettämään. Ja lounaan jälkeen oli tietysti päivälevon aika; se onnistui loistavasti vaikka temppelin lattialla. Rahanvaihtopaikasta saattoi lattialta kömpiä uninen isäntäpari palvelemaan asiakasta. Lattialla kun  oli matto ja tyynyt pieniä tupluureja varten.

20190301_080004
Perhe on tullut viettämään päivää Shwedagonin pagodaan, ruokailun jälkeen maistuvat nokoset

Myanmarissa puhutaan useita kieliä ja lapset lukevat koulussa myös englantia, silti englannintaidot ovat vähäiset, sitä osaavat lähinnä hotellin respa, monet taksinkuljettajat ja retkenjärjestäjät.

Myanmarilaiset ovat hartaita uskovia, buddhaa käydään rukoilemassa monta kertaa päivässä ja sille viedään lahjoja, kuten kukkia, ruokaa,juomaa ja suitsukkeita. Näitä lahjatavaroita myytiin kaikkien suurempien pagodien ja temppelien edessä. Buddhapatsailla oli usein jonkinlainen saronki päällään ja toisinaan niillä oli myös muuta rekvisiittaa, suosituimpia olivat vaellussauvat ja päivänvarjot. Usein niillä oli kaulassa  ruokalappu.  Joskus buddhaa myös muistetaan kirjeellä. Niiden kirjoittamiseen pagodassa voi olla pieniä kirjoituspöytiä ja kyniä. Ihmiset kirjoittivat kieli keskellä suuta pitkiä  sepustuksia, en tiedä olivatko ne toiveita vai katumuskirjeitä.

Paitsi meditoivat, buddhat myös ulkoilevat. Tavallisesti kerran vuodessa juhla-aikaan buddhapatsaat viedään ajelulle muutamaksi päiväksi.

dscn3748.jpg
Vähän isompi buddha tarvitsee kunnon kaavun

Kaikki kansalaiset eivät tosin ole hinduja, maassa on myös islamin edustajia.

 

Irtonaisia koiria oli paljon, itse asiassa kaikki koirat kulkivat irrallaan vaikka joillakin oli panta kaulassa. Koirat eivät kuitenkaan vaikuttaneet nälkiintyneitä ja usein näinkin jonkun ruokkivan niitä, se kuuluu varmaan uskontoon.  Omituisin tapaus oli koira joka oli käpertynyt  nukkumaan keskelle tietä, autoilijat sitten vain kiersivät sen.

Kaupunkien ulkopuolella näki myös vaaleita lehmiä,  ja vesipuhveleita.

DSCN3664

Myanmarissa ei vielä ole kauankaan ollut turisteja, mutta kauppiaat ovat jo oppineet sitkeiksi perässäroikkujiksi. Strategioita oli tosin erilaisia, jotkut esimerkiksi tarjoutuivat opastamaan ja veivät sitten myyntikojulleen.

Yleisesti on sanottava, että myanmarilaiset olivat ylenmäärin ystävällisiä ja joku oli tavan takaa nykimässä hihasta: foto, foto!

 

DSCN3979
Äidillä ja tyttärellä on poskissaan thanakaa, puun kuoresta saatavaa aurinkosuojaa

 

Munkkeja oli joka puolella, heillä oli tummanpunaiset, vaaleanpunaiset tai oranssit viitat. He tekivät ihan arkisia asioita, ottivat toisistaan kuvia älykännykällä, kuljeskelivat torilla, olivat piknikillä. Usein mukana oli pieniä noviiseja. Nuorimmat olivat 3-4-vuotiaita.

20190301_081317.jpg

Köyhyys oli silmiinpistävää. Kaupunkien liepeillä ja itse kaupungeissa asuu paljon ihmisiä asumuksissa jotka on tehty pressuista ja aaltopellinkappaleista. He ovat kuulemma muuttaneet kaupunkiin paremman elämän toivossa, mutta ovat vailla työpaikkaa ja rahaa. Myös kerjäläisiä oli jonkin verran.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös  Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

 

8 vastausta artikkeliin “Ensivaikutelmia Myanmarista

 1. Myanmar kuulostaa houkuttelevalta, kun turismi ei ole vielä lähellekään niin laajaa kuin naapurissa Thaimaassa. Tästä ensivaikutelmasta tuleekin mieleen Laos. Kiinnostava kuulla lisää kokemuksia.

  Tykkää

  1. Valitettavasti Myanmarkaan ei enää ole neitseellisessä tilassa vaan turismi leviää kulovalkean tavoin. Onneksi Thaimaan turismiin on vielä matkaa.

   Tykkää

 2. Tuo autokuvio on kyllä hassu – paikallisoppaamme kertoi sen saaneen alkunsa, kun vasemmistolainen hallitsija ymmärsi kansan haluavan jotain muuta ja päätti antaa niille jotain ”oikeistolaista”, eli oikeanpuoleisen liikenteen. Autot tuodaan kuitenkin pääosin käytettyinä naapurimaista, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne, eli revi siitä 🙂

  Tykkää

  1. Minä olen lukenut, että Burman diktaattori Ne Win sai unessa näyn, että on siirryttävä oikealle. Mitä tahansa näky sitten tarkoittikin niin Ne Win tulkkasi sen tarkoittavan liikennettä 🙂 Omituinen asia kuitenkin kun kaikki naapurit ajavat vasemmalla.

   Tykkää

 3. Hienoa tunnelmakuvausta paikallisten oloista ja tavoista! Niin erilainen kulttuuri. Tuonne pitäisi kyllä päästä ennen kuin muuttuu ihan toiseksi maa. Tosin ei ole tainnut Kambodzakaan hirveästi muuttua vaan sitkeästi pysyy omanaan myös.

  Tykkää

  1. Mitä nyt olen lukenut muiden vanhoja postauksia niin turismi lisääntyy kyllä vauhdilla. Onneksi vielä näki jotain autenttistakin.

   Liked by 1 henkilö

 4. Tykkäsin Myanmarista kovasti; hieno maa, paljon nähtävää (joskin välimatkat pitkät), ystävällisiä ihmisiä ja naapurimaa-Thaimaan turismista vielä kaukana. Paljon samoja havaintoja, mutta se yllätti itseni, että meille ei juuri kukaan yrittänyt kaupitella mitään. Tai ehkä sitten nuo tilanteet meni itseltäni ohi.😄

  Tykkää

  1. Ostan kyllä mielelläni jotain pientä tukeakseni yritteliäisyyttä mutta väkisinmyynti ei ole kivaa. Pahin tilanne oli ehkä teämppelissä Baganissa kun kaupustelijat olivat takavarikoineet kenkämme ja vetivät meidät sitten omaan kojuunsa ostoksille.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close