Budjettiyhteenveto bussimatkalta Keski-Aasiaan

Raha kiinnostaa aina ja kun matkailee maissa minne eivät matkatoimistotkaan kovin paljon tee matkoja niin toki hintataso Keski-Aasiassa kiinnostaa.  Tietysti  pidemmällä matkalla on myös mielenkiintoista tietää pitikö alkuperäisbudjetti.

Voin tietenkin  avata kustannuksia vain omalta osaltani  ja vain etapilta Helsinki- Osh jonka olin mukana. Aikaa kului neljä viikkoa.

 

Kaikki tämän postauksen kuvat  (paitsi ruoka) ovat katutaidetta Almatysta, Kazakstanista.

dscn2725

Pelkät matkakustannukset Helsingistä Oshiin Venäjän ja kaikkien muiden  stan-maiden paitsi Turkmenistanin kautta olivat bussin osalta 830€ ja lentojen osalta (Osh-Moskova-Helsinki) 230€.

Mikäli jotakuta kiinnostaa koko bussimatka Salosta Bangkokiin, niin se kustansi 1900€ ilman  Tiibetiä ja Tiibetin Juna-lentojen kanssa 2500€.

Opppaita ei käytetty Venäjällä eikä Kazakstanissa, mutta muissa maissa oli jokaisessa oma paikallisopas joka kuljetti meitä nähtävyyksissä, auttoi hotellin etsimisessä ja ehdotti ja varasi ruokapaikkoja tarvittaessa. Oppaat olivat erittäin kielitaitoisia, ammattitaitoisia ja mukavia, heitä kannatti hyödyntää. Varsinkin Tadzikistanin opas oli varsinainen organisaattori, joka käden käänteessä järjesti nopean tullauksen tai halutun kiertokäynnin. Lisäksi oppailta sai paljon yleistietoa maista, ensin virallista tietoa ja hieman propagandaakin ja jään sulattua saimme  off records myös oppaiden omia kokemuksia ja mielipiteitä.

Kaikkien oppaiden palkkiot tulivat maksamaan yksittäiselle matkaajalle 50€.

 

dscn2770.jpg

Yöpyminen oli  matkan toiseksi kallein menoerä. Yövyimme tavallisesti keskitasoisissa hotelleissa, toisinaan paremmissa. Esimerkiksi Almatyssa satuin saamaan upean sviitin.

Majoitus oli omavalintainen, jokainen sai yöpyä periaatteessa niin hyvässä hotellissa minkä löysi ja missä seurassa halusi. Usein hotellitkin olivat niin pieniä tai jo varattuja ettei noin kolmeakymmentä vuodetta läytynyt samasta paikkaa. Minun huoneessani yöpyi kaksi tai kolme matkailijaa ja hintahaarukka oli 15-30 euroa yöltä. Halvin oli viimeinen yö jonka vietin yksin ja lähdin lentokentälle jo pikkutunneilla. Neuvottelin nimittäin huoneen kympillä.

Kolmekymmentä yötä kustansi yhteensä  noin 600 €.

Matkalla tarvittiin kolme viisumia, Venäjän, Tadzikistanin ja Uzbekistanin.

Venäjän kuukauden viisumi maksaa 78€, tosin minä otin vuosiviisumin joka maksaa 142€, Tadzikistanin viisumin saa sähköisesti 50:llä dollarilla (44€). Uzbekistanin viisumikin oli sähköinen ja maksoi 20 dollaria, (17,60). Siihen oli kuitenkin hankala liittää valokuvaa. Joulukuussa koko viisumi poistui suomalaisilta. Meidän osaltamme vain aivan liian myöhään.

dscn2718.jpg

Syödäkin toki  täytyi. Aamiaiset kuuluivat aina hotellihintaan ja olivatkin tavallisesti riittäviä joskus jopa yllättivät runsaudellaan. Tavallisemmin hotelleissa oli noutopöytä, toisinaan pöytääntarjoilu. Hauskin aamiainen oli jättilautasellinen mannavelliä, voileivät ja tee valmiiksi päytään katettuna, joten kauheasti ei kehdannut nirsoilla.

 

 

 

 

 

 

Matkan varrella syötiin usein tienvarren kuppiloissa rekkamiesten kanssa. Valikoima niissä oli rajoitettu, eikä aina edes ymmärtänyt ruokalistasta mitä oli tarjolla. Keitto oli aina varma valinta, kaalikeitto, borsch tai seljanka erilaisten piirakoitten kera on idässä maukasta. Näissä tienvarsikuppiloissa ruoka juomineen maksoi 2-4€.

Kaupunkeihin saavuttaessa iltasella voi mennä syömään oman valinnan mukaan. Hinnat olivat ravintolahintoja, mutta Suomen hintoihin tottuneille todella edullisia, 5-10€ annos. Kaupungeissa oli tietysti myös länsimaiset kahvilaketjut, mäkit ja KFC:t. Ruokakulujani on vaikea arvioida, joka tapauksessa ruoka tuli edullisemmaksi kuin se kotona olisi maksanut.

dscn2788.jpg

Viimeisenä menoeränä ovat sekalaiset kulut; bussi- ja metroliput, kaapelihissit, tuliaiset, museo- ja teatterikulut ja tottakai  myös tipit. Kaikki  yhteensä 80-100e.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close