Retkeilysaaret tuntuvat tällä hetkellä kaukaisilta haaveilta, mutta itse asiassa nyt on paras aika suunnitella ensi kesän retkiä.
Yksi Rauman virkistys- ja retkeilysaarista on Kuuskajaskari, vanha rannikkotykistön linnakesaari joka vapautui puolustusvoimien käytöstä viime vuosisadan vaihteessa, puolustus- ja koulutuslinnakkeena se ehti toimia vuodesta 1939.
Moni ihmettelee saaren outoa nimeä, sitä pitääkin jäljittää purjelaivojen kauteen asti. Kuuskajaskari oli kuusien peittämä saari jota käytettiin purjehtiessa maamerkkinä, kuuset kajastivat horisontissa. Muitakin selityksiä toki löytyy.
Saaren pohjoispuolella on laituri johon vesibussi ja huvialukset voivat kiinnittyä. Jos on tullut saarelle vain pistäytymään niin heti rannassa tulijaa tervehtii grillikatos missä voi syödä eväitä ja vaikkapa paistaa suomalaisten suosittua vihannesta, makkaraa.
Sen jälkeen voi vaikkapa lähteä saarikierrokselle tälle 26 hehtaarin saarelle, patikointipolut ovat hyvin merkittyjä.

Kuuskajaskarilla on nelisenkymmentä erilaista rakennusta, osa on vanhoja kasarmirakennuksia. Saaren vanhinmat rakennukset ovat päällikön asunto ja sotilaskoti. Saarella on myös teatteri, joka kesä on ollut myös kesäteatteriesitys.


Sodan ajalta saarella on vielä nähtävissä neljä tykkiasemaa, bunkkereita ja taisteluhautoja. Luulin jo bunkkerissa kummittelevan, mutta joku lintu oli ominut sen pesimispaikakseen ja panikoi kun yllättäen astuin sisään.






Kuuskajaskarin säähavaintotorni on rakennettu 1989. Vuosina 1955-1999 saarella toimi säähavaintoasema mikä mittasi tuulen, näkyvyyden, pilvisyyden ja lämpötilan ja toimitti tiedot edelleen valtakunnalliseen sääpalveluun. Saaren toinen torni on merivartiotorni, siihen ei pääse kiipeämään.




Kuuskajaskarissa voi myös majoittua. Vaihtoehtoja löytyy, esimerkiksi kunnon äijämeininki, kasarmimajoitus. Mikäli ei tupamajoitus kiinnosta niin voi vuokrata rivitalohuoneiston, nämä huoneistot olivat aikaisemmin kantahenkilökunnan asuntoja.
Ja tottakai saaresta löytyy myös sauna ja uimaranta. Löytyy muuten myös määkivä katras kesälampaita.
Modernin yöpymisen ystävät yöpyvät tietenkin puumajassa. Tähän puiden väliin pingoitettuun telttaan saa tarvittaessa myös sadesuojan. Majoitusvaihtoehdot ja hinnasto.
Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi
Kiva kuulla vähän enemmän myös Rauman seudusta ja mitä siellä voisi tehdä! 🙂
TykkääTykkää
Tervetuloa! Täällä on mm. kaksi maailmanperintökohdetta saarten lisäksi.
TykkääTykkää
Kasarmimajoitus olisikin uutta, mutta ei kai se eroa dormihommista mitenkään. Sotahommeleita en ole koskaan päässyt kokemaan. Kuuskajaskari on minulle tuttu vanhastaan merisäästä. Tämä on jälleen eräs Rauman seudun kohteista, minne minun pitäisi joskus lähteä.
TykkääTykkää
Kuuskajaskari ja Katanpää kiinnostavat varmasti mikäli Suomen sotahistoria kiinnostaa.
TykkääTykkää
Nyt melkein hävettää myöntää, mutta O¨len kotoisin alunperin Raumalta, viettänyt siellä ja merimaisemissa ihan koko lapsuuteni – enkä silti ole KOSKAAN oikeasti ollut Kuuskajaskarissa. Muutama vuosi sitten Kuuskajaskari alkoi kummittelemaan taas mielessäni ja ajattelin, että ehkä nyt olisi oikea aika korjata tämä suuri vääryys, ja vierailla tuossa maagisessa paikassa. Kiitos postauksestasi. Se vauhdittaa varmasti halujani jälleen päästä saarelle ❤
TykkääTykkää
Eihän se aina ole ollut mahdollistakaan, vasta kun varuskunta lähti, mutta koskaan sen sijaan ei ole liian myöhäistä 😀
TykkääTykkää
kamalasti käärmeitä ja vihaisia kyitä. meijän porukan 6 sai kyynpiston..ikinä sin ei enää mennä.
TykkääTykkää
Voi, olipa teillä huono tuuri. Itse olen ollut siellä koirien kanssa ja ilman monia kertoja, käärmeistä ei ole havaintoja vaikka kyllä noilla saarilla toki käärmeitä on. Vielä paljon ikävämpi onnettomuus oli tuo tornista putoaminen.
TykkääTykkää
Betoninen pyöreä torni on rannikkotykistön tulenjohtotorni, ja sen huipulla on teräksinen tutkamasto. Itse tutka-antenni on poistettu. Ei siis merivartiotorni.
Teräksinen torni johon menee portaat, on merivalvontatorni. Ei siis säähavaintotorni.
TykkääTykkää
Kiitos Make tarkennuksesta. Käyttötarkoitus näille kahdelle tornille on suunniteltu erilaiseksi. Toki uudempaa tornia on viimeksi käytetty säähavainnointiin.
TykkääTykkää