Pari vihjettä mitä tehdä talvisessa Tukholmassa

Tapaatko pistäytyä silloin tällöin Tukholmassa? Lähdet laivasta ja jäät sitten kuljeskelemaan vanhaan kaupunkiin mistä siirryt pikkuhiljaa Drottningsgatanille katsastamaan kävelykadun ostosmahdollisuuksia. No eihän siinä ole kerrassaan mitään vikaa, mutta jos ensi kerralla menisitkin pikkuisen kauemmaksi, metrollahan pääsee ja raitiovaunukin kulkee.

Vihje 1  Käy Tukholman uudistetussa Kansallismuseossa

Kuusi vuotta on yllättävän pitkä aika. Melkein kuusi vuotta Tukholman kansallismuseo (Nationalmuseum) oli suljettuna saneerauksen takia. Viime vuoden lokakuussa koitti vihdoin kovasti odotettu päivä kun museo taas avattiin yleisölle täydellisesti uusittuna. Toistaiseksi museoon saa tutustua jopa ilman pääsymaksua, vain erikoisnäyttelyt saattavat olla maksullisia.

Tätä taide- ja designmuseota suunniteltiin ja rakennettiin aikoinaan kauan ja hartaasti. Sen suunnittelijana toimivat ruotsalainen Fredrik Scholander ja saksalainen August Stüler. Rakennuksen tyyli on uusrenesanssia ja ulkoseinät kalkkikiveä. Sisäportaikko on marmoria ja seinät on koristeltu ruotsalaisten taiteilijoiden maalauksin mm. Carl Larsson on tehnyt sinne seinämaalauksia. Kun museo avattiin yleisölle vuonna 1866 oli se ensimmäisiä taidemuseoita maailmassa.

Museon esineistöön kuuluu maalauksia, patsaita, maalauksia, grafiikkaa, huonekaluja, astioita ja kirjoja. Aikaisimmat taide-esineet ovat sotasaaliita, sen jälkeen esineistöä on kartutettu ostamalla tai lahjoituksin.

 

B-NM-EXT-Ritningar-0026
Stüler, A. – Nationalmuseum, fasad.  Piirustus vuodelta 2002.

 

Kansallismuseo sijaisee Tukholman keskustassa  Blasieholmenilla, juuri ennen Skeppsholmenin siltaa. Kuninkaanlinna näkyy salmen toisella puolella.  Me menimme museoon tällä kertaa metrolla, lähin metro jää Kungsträdgårdenin asemalle,  bussi numero 65 olisi mennyt lähemmäksi, mutta kaupungissa oli pienimuotoinen lumikaaos joten metro oli varmempi valinta.

DSCN3557
Museon vaikuttava ala-aula

Kolmikerroksinen taidemuseo on saneerauksen jälkeen järjestetty uuteen uskoon  vuosisatojen mukaan.

Huoneiden lähempi tarkastelu kannattaa aloittaa ylimmästä kerroksesta ja edetä alaspäin. Taidetta on yhteensä kuuden vuosisadan ajalta alkaen 1500-luvulta.

Ylimmästä kerroksesta löytyvät huoneet niin 1500-luvun, 1600-luvun kuin 1700-luvun taiteelle.

DSCN3537
Pronssihevoset olivat hyvin suosittuja 1500- ja 1600-luvulla. Tämä  on luultavasti Prahasta
DSCN3555
Kaakeliuuni 1700-luvulta on valmistettu Rörstrandin tehtaalla

 

Yksi 1500-luvun huoneista on omistettu ikoneille, useimmat niistä on aikoinaan tuotu Venäjältä.

20190203_134909.jpg
Madonnaikoni on  maalattu 1500-luvulla Novgorodissa
20190203_134927
Jumaläidin  hautajaiset,  sekin maalattu 1500-luvulla

 

DSCN3541
Gustaf II Adolfin rintakuva tällä kertaa Georg Petelin ikuistamana

 

DSCN3535
Intiassa valmistettu puinen arkku on luultavasti häälahja. Vasco de Gama oli jo purjehtinut Intiaan ja esineitä sieltä alkoi virrata Eurooppaan 1500-luvulla.

 

DSCN3554
Kuvassa komeilee Gustaf III 1700-luvulta

Keskimmäinen kerros on omistettu uudemmalle taiteelle ja esineistölle. Sieltä löytyy  huoneellinen 1800-luvun taidetta kuin myös 1900-luvun vaihteen taidetta nykypäivään asti. Mielenkiintoinen lisä on vanha kirjastohuone.

Näyttelytilaa on varattu myös vaihtuville näyttelyille. Tällä kertaa  saimme tutkia Annica ja Marie Eklundin tekstiilidesign-tuotteita

 

DSCN3527
Hieman iäkkäämpi kirjasto

 

DSCN3524
Ruokasalin tuoli. 1800-luvulta.  Koristelut ovat elfenpuuta ja marmoria. Hurmaava.

 

DSCN3522

DSCN3518
Erik Göthen Bacchus  vuodelta 1808

 

DSCN3533
Christian Ezdorfin rantamaisema Islannista

DSCN3530

 

Pohjakerroksesta löytyy patsaspiha. Sen eri teemat saavat  katsojan mielikuvituksen lentämään. Sieltä löytyy niin pohjoismaista mytologiaa kuin 1800-luvun realismia.

Alakertaan päästyä on jo aikaa vierähtänyt niin. että varmasti nälättää. Eipä hätää, pohjakerroksesta löytyy sekä lounasravintola että tilava kahvila pikkupurtavineen.

Aasajumalat Odin, Balder ja Thor

DSCN3506
Isänrakkautta

DSCN3507

 

Vihje 2 Vieraile Sturebadetissa

Mikäli viihtyy Tukholmassa kauemmin kuin Helsinginlaivan risteilyn verran kannattaa harkita jotakin rentouttavaa kuten esimerkiksi spa-päivää. Rauhallinen ja hienostunut spa, joka on Kansallismuseon ikäinen löytyy Sture-galleriasta osoitteesta Sturegallerian 36. Tässä, vain yli 18-vuotiaille tarkoitetussa kylpylässä voi viettää rentouttavan päivän. Siellä odottavat turkkilainen sauna ja tavallinen sauna, halutessaan voi nauttia porealtaasta ja osallistua vesijumppaan ja erilaisille ryhmäliikuntatunneille jollei sitten käy vain kuntosalilla.

 

20190204_113018

20190204_113036

 

Minua aina paleltaa uimahalleissa ja kylpylöissä, mutta täälläpä veden lämpötila onkin 29 astetta ja jos iho tuntuu kuivalta uinnin jälkeen käytettävissä on Kerstin Floriansin kauneudenhoitotuotteet.

Saunan ja uinnin jälkeen kannattaa nauttia hiljaisesta aromaterapiahuoneesta, no soihan siellä toki miellyttävä, hiljainen musiikki.

Jos nälättää niin kylpylän ravintolasta saa ostaa aamiaista ja lounasta jollei sitten tyydy hedelmiin joita on vapaasti tarjolla.

Samalla hinnalla, joka vaihtelee viikonpäivän mukaan voi kylpylässä viettää uintihetken tai koko päivän. Tarkan markan turisti kuitenkin osallistuu myös muuhun ohjelmaan koska pääsymaksu on jokseenkin suolainen. Mikään ex-tempore poikkeaminen ei kuitenkaan onnistu sillä varaukset täytyy tehdä netissä tai puhelimitse.

 

DSCN3562

 

DSCN3563

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja portaalissa blogit.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close