Historian havinaa Tukholmassa

tiistai 28. maaliskuuta 2017

Mitä ehtii tehdä kun on vain päivän Tukholmassa?

Jos ei ole minkäänlaista suunnitelmaa menee päivä helposti vain shoppailuksi ja kahvilassa istumiseksi. Siinähän ei sinänsä ole mitään vikaa, niinkin voi toki päivän käyttää. Mutta toisaalta, miksi vain vaellella kaupungilla kun kaupungissa on paljon hienoja kohteita missä vierailla. Historiasta muistan Gustav  II Adolfin  hevosen Streiffin – nykyään se on täytettynä esillä Tukholman vanhimmassa museossa nimeltään Livrustkammaren (varustelukamari) ja on koko tämän museon symboli.

Museo löytyy Kuninkaanlinnan yhteydestä Vanhasta kaupungista osoitteessa Slottsbacke 3. Se on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin.

Gustav II Adolfin aikana –  siis 1600- luvulla oli tavallista, että kuninkaat itse johtivat joukkojaan. He asettivat itsensä suureen vaaraan ja huonostipa kävi  Gustav II Adolfille vuonna 1632 Lützenissa. Silloin oltiin keskellä 30-vuotista sotaa, suurvallat taistelivat Euroopan herruudesta. 6.11.1632 Itävallan ja Ruotsin armeijat kohtasivat, taistelu oli verista, jokin ratkaisu haluttiin saada aikaiseksi.  Kuningas ratsasti kallisarvoisella ratsullaan Streiffillä, joka oli saanut nimensä entisen omistajansa mukaan. Kuningas oli sonnustautunut vaaleaan hirvennahkatakkiin ja hevosella oli sametilla ja kultapunoksilla somistettu satula.
Taistelun tuoksinassa Gustav sai osuman käsivarteensa, samanaikaisesti myös Streiff sai luodin kaulaansa. Savussa ja pölyssä haavoittuneet kuningas ja hevonen harhailivat kauas vihollisen puolelle sillä seurauksella, että kuningas sai vielä toisen luodin selkäänsä ja pistimenpiston rintaansa. Kuollut kuningas ryövättiin vaatteista ja koruista. Verinen takki vietiin sotasaaliina Itävallan keisarille ja palautettiin vasta 1920.
Streiff ei kuollut heti vaan vasta seuraavana vuonna, silloin se nyljettiin, nahka vietiin Tukholmaan ja  soviteltiin puiselle rungolle.

dscn7870
Kuninkaan hirvennahkanuttu, rinnassa pistimenreikå

dscn7874

dscn7873
Streiff – 1000 riikintaalerin arvoinen sotaratsu
dscn7889
Nykypäivänä ei näillä aseilla sodittaisi hetkeäkään
dscn7888
Silmikkopaita

 

dscn7894.jpg
Haarniskat suojasivat, lapsille tehtiin tietysti sopivankokoinen haarniska
dscn7892
Kypäröitä oli monenmallisia
dscn7893
Niinkuin myös käsiaseita…

 

Toinen surullisenkuuluisa kohtalo oli Gustav III:lla joka oli Venäjän Katariina II:n serkku ja tehnyt vallankaappauksen vuonna 1772.  Kaikki Gustav III:n kannattajat pitivät valkoista käsivarsinauhaa. Kuninkaalla oli kuitenkin paljon vihamiehiä ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin, 1792  Oopperan naamiaisissa kuningasta ammuttiin pelkurimaisesti selkään. Kuningas ei kuollut heti vaan vasta parin viikon kuluttua. Murhaajan jäljiltä jäi kaksi pistoolia ja veitsi. Aseseppä pystyi niiden perusteella jäljittämään aseiden omistajan, joka tunnustikin murhan ja joutui  teloitettavaksi. Murha oli kuitenkin aateliston yhdessä suunnittelema salamurha.

dscn7881
Kuningas Gustav III:n naamiaisasu maskeineen
dscn7880
Kuninkaan verinen liivi, naamiaismaski ja murhavälineet

 

 

Muuta museon antia ovat esimerkiksi vaunut ja vaatteet. Erityisen hienoja olivat hää- ja kruunajaisvaunut.
Vaunut olivat mahtavan kokoisia, niitä voi olla vetämässä kahdeksankin hevosta. Talvisin siirryttiin rekikyytiin, silloin  olikin helpompi kulkea, tiet olivat kesällä nimittäin varsin huonokuntoisia.

 

dscn7897
Vaunut olivat tyylikkäitä ja koristeltuja niinkuin reetkin
reki
hevonen
Ei ainoastaan ihmisten vaatetukseen panostettu, hevosetkin olivat sievästi puettuja

 

Kuninkaiden viitat olivat useasti purppuranpunaisia johtuen siitä, että punainen väri oli äärimmäisen kallista.

punainen mekko
kärpännahkaviitta
Kärpännahoin somistettu viitta oli tyylikkyyden huippu

kauneuspilkut

 

Kauneuspilkut olivat muodissa, ne  imitoitiin luultavasti Ranskan hovista. Kauneuspilkkukieli oli tärkeätä osata, kauneuspilkut eri kasvonosissa tarkoittivat eri asioita. Esimerkiksi poskipilkku oli vihje siitä, että henkilö oli valmis ehdotuksille.

Tällä kertaa meillä ei ollut lapsia mukana, mutta Livrustkammaren on ehdottomasti lapsille sopiva kohde. Paitsi, että museossa on jännittävää katseltavaa,  ylimmässä kerroksessa on myös erikseen kaksi leikkihuonetta. Siellä voi suorittaa erilaisia tehtäviä ja pukeutua entisajan vaatteisin. Isollekin perheelle käynti tulee edulliseksi sillä sisäänpääsymaksua ei ole ollenkaan.

Elämä oli ennenkin täynnä sotia, valloituksia ja juonitteluja. Kuninkaat havittelivat lisää maata ja valtaa. Rikkaat rikastuivat, köyhät pysyivät köyhinä.
Ruotsin kuninkaat tuntuvat meistä ehkä vierailta, mutta itse asiassa he olivat yhtä lailla Suomen kuninkaita ja Ruotsin historia on myös Suomen historiaa, olihan Suomi siihen aikaan osa Ruotsia.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close