Testissä Aeroflotin lentoyhtiö

Jokunen on ehkä seurannut bussimatkaani Siperiaan ja sieltä edelleen Keski-Aasian ns. stan-maihin. Samaisen  bussin kyydissä päädyin lopulta Kirgisian Osh-nimiseen kaupunkiin. Siellä tuli ajankohtaiseksi jättää bussi ja lentää takaisin kotiin. Selailin lentotarjontaa. Lennon voi valita monilla eri kriteereillä, niitä voivat olla saatavuus, luotettavuus, hinta, välilaskujen määrä, nopeus ja turvallisuus.

Tässä tapauksessa suora lento oli mahdottomuus, Oshin ja Helsingin välillä ei ole suoraa liikennettä.

Valintani osui Aeroflotiin, sillä oli paras aika- ja hintasuhde, kokonaislentoaika 9 tuntia, yksi vaihto Moskovassa ja hinta 230€.

Aeroflotin lentoyhtiö kuitenkin vähän arvelutti ja tämä siksi, että minulla ei ollut ruusuisia kokemuksia tästä yhtiöstä jolla lensin muutaman kerran 80-luvulla. Muistan lentoemännät töykeinä yleisöpalvelijoina ja mieleen on erityisesti jäänyt episodi, jossa kone ei päässyt lähtemään ennenkuin filmi kamerasta oli takavarikoitu ryhmämme jäseneltä, joka oli ajattelemattomuuttaan näpännyt kuvan koneestamme.

Vuosituhat on kuitenkin eri, käytännöt muuttuvat siinä missä ihmisetkin. Tässä olisi kuitenkin erinomainen tilaisuus testata Aeroflotin lentoyhtiö.

Osh on Kirgisian toiseksi suurin kaupunki jossa asuu noin 250 000 asukasta, lentokenttä on kuitenkin pieni ja vaatimaton. Check-innin virkailija pahoitteli, että minun täytyisi ottaa Moskovassa laukkuni hihnalta ja chekata se uudelleen Helsingin lennolle. No ei todellakaan hyvin alkanut tämä matka, kaikki kun arvaavat miten suuri Sheremetyevon  kenttä Moskovassa on, onhan  siellä  peräti neljä terminaalia.

Alkoi sitten boarding ja jo tutulla virkailijalla oli minulle asiaa, hän halusi vaihtaa lippuni, otti vanhan lippuni ja työnsi käteeni uuden lipun. No jo että, tällä koruttomalla  lippuoperaatiolla minut oli upgreidattu priority-luokkaan.

En liiottele yhtään kun sanon, että tässä Airbus A320 koneen priority-luokassa toiveeni täytettiin ennenkuin ehdin edes lausua niitä ääneen, tervetuliaisjuoma tuotiin välittömästi ja pian seurasi ruokalista. Tässä luokassa kaikki juomat nautittiin laseista ja kaikki aterimet olivat metallisia. Sanomattakin on selvää, että pöydälle levitettiin valkoinen, tärkätty liina. Koska oli aamiaisaika niin perusaamiaisen lisäksi voi valita myös munakkaan, pannukakut tai maissipuuron lisukkeineen. Tuolit olivat leveitä ja mukavia ja niitä sai kallisteltua eri suuntiin ja selkää voi tukea erilaisilla säädöillä. Mikäli olo tuntuisi jotenkin nuhruiselta odotti pussillinen ihonhoitotuotteita käyttäjäänsä ja väsyneihin jalkoihinsa voi sujauttaa kertakäyttötohvelit. Skriini oli ties monenko tuuman mittainen ja laaja viihdetarjonta odotti katsojaansa. Surukseni en jaksanut siitä kuitenkaan nauttia, olinhan herännyt parin tunnin torkuilta jo klo 2.00 joten lepo vaati osansa. Voin vain kertoa, että siinä tuolissa oli ruhtinaallista nukkua.

20181119_071910

Neljä tuntia kului kuin siivillä ja kun oli aika laskeutua tuotiin vielä lähtijäislahja – paketti Kiokon teetä. Kerätessäni tavaroitani takaosan ihmiset jo rynnivät ulos, mutta tomera stuertti komensi heidät pois tieltä ja odottamaan paikoillaan niin, että madam (=minä) pääsee ensin. Ulkona odotti erillinen pikkubussi joka vei terminaaliin.

Luin juuri artikkelin jonka mukaan lentomatkoilla valitetaan eniten henkilökunnan töykeydestä ja jalkatilan riittämättömyydestä. Kummassakaan ei tällä lennolla todellakaan ollut moitteen sijaa.

Arvosanat: palvelu 10, kuulutukset venäjäksi ja englanniksi, selkeä ääntäminen ja hyvä kuuluvuus, ruoka 10, jalkatilan riittävyys 10, istumismukavuus 10, lähdön ja saapumisen täsmällisyys 10, viihdetarjonta laaja, testaamiseen ei aika riittänyt.

 

Tässä vaiheessa ja noiden pisteiden jälkeen 99% lukijoista tietenkin toteaa, että kyllä kai business-luokassa saa hyvää kohtelua. Niinhän minä itsekin sanoisin. Oli vielä kuitenkin se toinen lento jäljellä; lento Moskova-Helsinki. Nyt pystyisin testaamaan myös tavallisen turistiluokan. Testin osa II voi alkaa.

Osan II testaus ei hyvin alkanut koska minun todellakin täytyi hakea laukkuni hihnalta ja chekata itseni ja laukkuni taas takaisin seuraavalle lennolle. Jonottamista kesti  niin, ettei minkäänlaista ylimääräistä aikaa jäänyt esimerkiksi tax free-tuliaisten ostoon. Käytettävä lentokone oli perussiisti  Boeing 737-800 jossa minut oli sijoitettu turistiluokkaan niinkuin pitikin. Lento kesti puolitoista tuntia jonka aikana tarjoiltiin muovipussissa oleva eväsleipä ja omavalintainen juoma. Viihdetarjontaa tai tv-ruutua ei ollut, mutta eipä sitä noin lyhyellä lennolla tarvitakaan. Tilaa oli riittävästi jaloille ja myös muuten, syynä oli kylläkin se, että kone ei ollut täynnä vaan keskimmäinen penkki jäi vapaaksi. Palvelu oli ystävällistä, ei kuitenkaan yhtä ylitsevuotavan ystävällistä kuin edellisessä priority-luokassa. Money talks. Kone lähti ajallaan ja saapui Helsinkiin 10 minuuttia etuajassa.

20181119_145233

20181119_142242

Arvosanat: palvelu 9, kuulutukset venäjäksi ja englanniksi, kuulutuksissa kuitenkin vähän särinää ja huonompi kuuluvuus kuin edellisessä koneessa, koneen täsmällisyys 10, ruoka 8, jalkatila 9, istumismukavuus 8, ei viihdetarjontaa.

Yhteenvetona voin todeta, että Aeroflot pesee varmasti monta muuta toimijaa. Se on aivan eri yhtiö kuin se oli kaukaisella 80-luvulla ja sillä voi ja kannattaakin lentää tarvittaessa. Moskovan kautta lennettäessä kannattaa kuitenkin tarkistaa, että saa jatkolennon samalle lipulle.

Tämä postaus ei ollut kaupallinen yhteistyö vaan omakustanteinen lento.

 

Seuraa Fammon vaeltelua ja testailua myös Facebookissa ja portaalissa Blogit.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

23 vastausta artikkeliin “Testissä Aeroflotin lentoyhtiö

 1. Kiva kuulla että hyvä kokemus, itse en kyllä siltikään halua matkustaa ”Aeroflopilla”, mutta hyvä että on valinnanvaraa 😀

  Tykkää

  1. Myönnän kyllä ennakkoluuloni ennen matkaa, mutta onneksi voitin ne sillä kokemus oli ihan onnistunut (paitsi se vaihto). Tässä tapauksessa ja tuolla suunnalla luonnollinen valinta.

   Tykkää

 2. Olen lentänyt Aeroflotilla pari vuotta sitten ensin Helsingistä Moskovaan ja sieltä Mineralnye Vodyyn, Etelä-Venäjälle. Sama reitti ja kone oli myös takaisinpäin tullessa. Meidän ei onneksi tarvinnut Moskovassa ottaa tavaroita ulos vaan ne checkattiin kohteeseen asti. Jotain epäselvyyksiä siinä kyllä oli, koska asiaa piti selvitellä Moskovan kentällä tovi, mutta onneksi ratkesi näin päin. Lennot oli ihan ok, sellaista perusmeiningiä. Minäkin sain ennen matkaa kulmien kohottelua kun kerroin millä lentoyhtiöllä olen lähdössä, mutta kaikki meni siis hyvin ja tarvittaessa voisin lentää Aeroflotilla uudestaankin.

  Tykkää

  1. Onneksi saitte chekattua tavarat suoraan. Luulen, että Aeroflot on muuttunut pysyvästi vanhoista ajoista ja vain edukseen.

   Tykkää

 3. Ehket kuitenkaan ihan Aeroflotia lentoyhtiönä ”testannut” – otsikosta tuli mieleen, että olet tsekannut yhtiön tuloslaskelman ja -taseen 🙂 Toki niilläkin on ihan oikeasti vaikutusta esimerkiksi turvallisuuteen, kuralla oleva yhtiö säästää kaikesta ja se saattaa vaikuttaa myös turvallisuuteen.
  Mutta asiaan, lensimme kesällä välit Helsinki – Moskova – Peking ja Ulan Bator – Moskova ja Moskova – Helsinki kaikki Aeroflotilla, sillä tuolla suunnalla sen aikataulut ja hinnat olivat ehdottomasti parhaat. Menon Pekingiin olisimme ehkä mieluiten ottaneet suorana Finskiltä, mutta kokonaisuus tuli näin niin paljon edullisemmaksi kuin eri suunnat eri yhtiöiltä. Ja yllätyin, itsekin vähän ennakkoluuloisena, siitä, miten uusia ja tilavanoloisia koneet olivat, miten hyvin ruokaa tarjottiin ja miten muutenkin palvelu pelasi. Aasian suuntaan voisin hyvinkin harkita toistekin.
  Moskovan lentokenttä ei nyt ehkä ollut ihan mieltäylentävä kokemus, mutta eipähän siellä ainakaan tuolla reitillä pitkiä aikoja tarvinnut viettää.

  Tykkää

  1. Jotnkin muistelenkin, että olisitte lentäneet Aeroflotilla. Epäluuloisuus sikseen, tuolla suunnalla ihan hyvä valinta.

   Tykkää

 4. Kiva lukea kokemuksesta! Itsekin hieman epäileväinen lentoyhtiötä kohtaan, mutta sekin ihan puhdasta ennakkoluuloa. Näin nekin ammutaan alas, kun kuulee todellisia kokemuksia! 😊

  Tykkää

  1. Oli kyllä hyvä kokemus, mutta koska suomalainen ei hevin usko niin tekisi kyllä mieli kuulla niistä huonoistakin kokemuksista mikäli jollain sellaisia on.

   Tykkää

 5. Hauska ja asiallinen palvelunokemuspostaus. Näitä on aina välillä hauska lueskella. Kiitos 🌹

  Tykkää

  1. Täytyy sanoa, että kaikki kehittyy, suuntaan jos toiseen, tässä tapauksessa onneksi positiiviseen suuntaan.

   Liked by 1 henkilö

 6. Mulla on pelkästään hyviä kokemuksia Aeroflotista ja olen itse asiassa tosi yllättynyt siitä, miten monella näyttää olevan ennakkoluuloja sitä kohtaan. Kiva kuulla, että matkat meni hyvin ja kokemus oli muutenkin positiivinen!

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, että kokemuksesi ovat olleet hyviä. Kuten sanoinkin aikaisemmin, käytän kyllä varmasti Aeroflotia jatkossakin kun tieni kulkee itään päin.

   Tykkää

 7. En ole lentänyt Aerofloatilla vielä, mutta ehkä pitäisi.Nimittäin, kun pääsen takaisin Intiasta, mieluiten elävänä ja kunnossa, olisi tarkoitus ottaa Venäjä projektiksi. Sielläkin on monen tasoisia lentoyhtiöitä, eikä float ole lainkaan huonoimmasta päästä.

  Tykkää

  1. Venäjässä sitä riittääkin projektia. Hyvää Intianmatkaa!

   Tykkää

 8. Olen muutaman kerran lentänyt Moskovan kautta Kaukoitään premium economyssa. Se on hinta-laatusuhteeltaan ollut minusta hyvä. Penkit ovat oikeasti siihen luokkaan tehdyt ja selvästi economyn penkkejä paremmat. Palvelua ja ruokaa en kiittelisi, viini oli niin pahaa, että jäi juomatta. Mutta edelleen olen sitä mieltä, että hinta ja laatu Aeroflotilla kohtaa.

  Tykkää

  1. Kiitos arvioinnistasi! Viiniä en edes maistanut koska oli aikainen aamu. En usko, että sitä oli edes tarjolla, muslimimaasta kun tultiin.

   Tykkää

 9. Täällä toinen Aeroflotin puolesta puhuja, lennettiin Helsinki-Bangkok-Helsinki -väli Aeroflotilla vuosi sitten ja voisin sen kokemuksen perusteella lennellä sillä uudelleen millon vain. Tässä oma tekstini: https://www.rantapallo.fi/matkanvarrella/2018/02/18/aeroflot-ja-kahdeksan-pinttynytta-stereotypiaa/

  Tykkää

  1. Tuo mielikuva votkaa kaksin käsin vetävistä turisteista jotka eivät ymmärrä kuulutuksia oli hauska, tirsk. Mitä minä tunnistin oli tuo matkatavaroiden raahaaminen uuteen turvatarkastukseen ja samalla armottomaan jonotukseen.

   Tykkää

 10. Minulla ei itselläni ole kokemusta Aeroflotista, mutta ystäviltänolen kuullut vain hyvää. Huonona puolena kai pidetään vain isoa lentokenttää ja sitä, että lentokentältä ei pääse pois, vaikka aikaa olisikin, koska viisumi.

  Tykkää

  1. Viisumit ovat ärsyttäviä. Tosin minulla on Venäjälle vuosiviisumi, se ei tosin auttanut mitään koskei aikaa ollut tarpeeksi mihinkään ylimääräiseen ja muutenkin 10 miljoonan ihmisen kaupungissa liikenne on aika tukkoista.

   Tykkää

 11. Olipa mielenkiintoinen kokemus ja ennen kaikkea positiivinen yllätys! Kiva että välillä niinkin päin. 😉

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close