Maarianhaminan nähtävyyksiä

Maarianhamina, Ahvenanmaan pääkaupunki ja 11,000 ihmisen kotikaupunki sijaitsee suhteellisen kapealla niemellä, kummallakin puolella on satama, toisella puolella Itäsatama ja toisella puolella Länsisatama. Ainainen kissanhännänveto onkin siitä kumpi satamista on parempi. Ahvenanmaa on aina elänyt merenkulusta ja kalastuksesta, tsaari Aleksanteri II perusti Maarianhaminan vuonna 1861 edistämään kaupankäyntiä ja merenkulkua. Kaupunki sai muuten nimensä Aleksanterin vaimon, keisarinna  Marian mukaan. Nykyään kaupunki elää myös turismista. Kesäaikaan Ahvenanmaalla vierailee 1,5 miljoonaa saarista viehättynyttä vierailijaa.

Tällä kertaa kerron mitä katsottavaa löytyy Länsisataman puolella. Kävelemäni kierros kestää 2-3 tuntien riippuen lounaan pituudesta.

 

Vesitorninmäki

Rusehtava vesitorni näkyy kauas merelle, se sijaitsee melkein Länsisatamassa, Badhusbergetillä. Sinne pumpataan kaikki Maarianhaminassa tarvittava vesi. Tähän 1956 valmistuneeseen vesitorniin ei pääse sisälle, mutta mäelle kannattaa ehdottomasti kiivetä, maisemat ovat siksi mahtavat.

20180714_100512.jpg

 

20180714_100430

Merenkulkuopisto

Lähellä vesitornia sijaitsee Merenkulkuopisto/Navigationsskola joka on osa Ahvenanmaan korkeakoulua. Tämä Lars Sonckin suunnittelema rakennus on valmistunut 1938. Sonck suunnitteli Maarianhaminaan useita muitakin rakennuksia, keskustasta löytyy mm. Maarianhaminan Pyhän Yrjön kirkko vuodelta 1927 ja Maarianhaminan kaupungintalo.

 

Pommern

Sataman uljas maamerkki (vaiko sittenkin merimerkki) on teräksinen 4-mastoinen, Glaskowissa vuonna 1903 rakennettu parkki Pommern. Tämä laivanvarustaja Gustaf Eriksonin omistama purjealus kuljetti aikoinaan viljaa Australiasta Englantiin kärsien välillä hirmumyrskyistä ja muista koettelemuksista, selvisipä se jopa  laivalla riehuneesta tulipalosta. Erikson kuoli vuonna 1947, jonka jälkeen hänen perillisensä yrittivät myydä laivaa. Kauppoja ei syntynyt joten perikunta lahjoitti laivan Maarianhaminan kaupungille. Hyvä näin, sillä vanha alus joka on alkuperäisessä kunnossaan on kulttuurihistoriallinen harvinaisuus.

Juuri nyt ei Pommernia pääse ihailemaan kuin ulkoapäin telakalla, mutta kun restaurointi valmistuu pääsee Pommern taas yleisön ihailtavaksi uudelle paikalle merenkulunmuseon alapuolelle.

20180713_233600

Merenkulun museo/Ålands sjöfartmuseum

Kaupungin arvostetuin museo on merenkulun museo, siellä voi ihailla purjealusten esineistöä ajalta jolloin purjeveneet olivat merten aatelia. Mukana on kuitenkin kaikenmoista muutakin, esimerkiksi nykyaikaista, huippumodernia pelastusvarustusta.

20180713_215306

Merenkulkumuseon pihalla on juhannuksesta jäänyt salko, sen on tapana seistä koristeena koko kesän ajan

Tänä kesänä (2018) museossa on mielenkiintoinen näyttely: Tro, hopp och kärkek (usko, toivo ja rakkaus) joka kertoo tatuoinnin historiasta.

Alunperin tatuoinnit levisivät Suomeen  juuri merimiesten kautta. Motiivit olivat naisfiguureja, ruusuja ja joutsenia. Kuvat kertoivat kotikävästä tai kaipuusta, ne voivat myös korostaa miehisyyttä. Vain miehistö harrasti tatuointeja, päällystön koristuksiin ne eivät kuuluneet. Ammattimaiset tatuoijat olivat kuitenkin kalliita, kätevä poika tekikin itse ovat kuvansa.

Naiset eivät voineet ottaa tatuointeja koska tatuoidun naisen katsottiin olevan epäsiveellinen.

Nykyään tatuoinneista on hävinnyt niiden provosoiva vaikutus, tyystin se ei ole toki vieläkään kaikonnut. Tatuointeja voi nykyään löytää mistä tahansa; laukuista, mainoksista, talouspaperista tai vauvanvaipoista.

Tatuoidut merimiehet vuorostaan ovat muuttuneet kaupallisiksi kliseiksi jotka antavat romanttista hohtoa erilaisille hyödykkeille.

 

20180713_215658

 

 

ÅSS:in paviljonki

Nälän yllättäessä kannattaa lähteä kaupungin keskustaan, kaikki  Maarianhaminassa on kävelymatkan päässä. Länsisatamassa on toki  myös yksi erinomainen ravintola, Pursiseuran paviljonki. Se on paikka jossa voi syödä hyvin katsellen punareunaista auringonlaskua, eikä näköala merelle ole huono päivälläkään. Punainen puurakennus itsessään on mielenkiintoinen arkkitehtuuriltaan ja kukahan lieneekään touhunnut arkkitehtinä, no tietenkin Lars Sonck.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja sivulla Blogit.fi

3 vastausta artikkeliin “Maarianhaminan nähtävyyksiä

  1. Aah .. Ahvenanmaa ja Maarianhamina. Meille tutuimpia ovat venesatamat ja muutenkin rannoilla olevat jutut, mutta tuo Merenkulkumuseo on kyllä upea (ja onhan sekin rannalla). ÅSS on myös aina aterian väärtti!

    Tykkää

    1. Kyllä siellä Maarianhaminassa vaan tulee joka kesä käytyä, on se niin mukava kesäkaupunki.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close