Vihdoinkin Gdanskissa

Vihdoinkin Gdanskissa!

Oi, sinä Itämeren helmi, kauan olen luoksesi kaivannut. Vihdoinkin pääsin katsomaan millainen kaupunki on Gdansk, joka sotiin asti tunnettiin myös nimellä Danzig. Tai paremminkin kaupungin nimi on vuorotellen ollut Gdansk tai Danzig vuosisatojen saatossa.

Saavuimme Gdanskiin kesän parhaaseen aikaan, auringonpaisteeseen ja turistisesonkiin ja se näkyi myös väkimäärissä, turisteja riitti parveilemaan Vanhan kaupungin kaduille kaupungin omien 460.000 asukkaan lisäksi.

Pari seikkaa kiinnitti oitis huomiomme, kaupungissa rakennettiin paljon uutta ja vaikka uutta rakennettiin kovalla vauhdilla niin aina haluttiin säästää myös jotakin vanhaa ja historian patinoimaa niinkuin esimerkiksi talon vanha seinä tai pari. Nämä vanhat osat oli sitten ympätty uusiin rakennuksiin. Arvostan!

20170711_151143 (1)

Kaupungin sydän on ilman muuta vanha kaupunki ja siellä kävelykatu Długa sekä Veikseljoen rannat. Näillä rannoilla oli uudisrakentaminen näkyvimpää, oli kivetystä, tyylikkäitä kahviloita, ökyhotelleja kuten Gdansk Hilton ja hotelli Gdansk.

20170711_122552

 

Tuolla emme siis kuitenkaan asuneet, meidän majapaikaksemme olin valinnut hotelli Sadovan, se sijaitsi lähes kävelykatu Długan alussa, mutta jos olisi halunnut käyttää paljon junaa niin siinä tapauksessa toinen pää, luoteispää olisi ollut luonnikkaampi, rautatieasema kun sijaitsee siellä.

20170710_102806

Tästä alkoi kaupunkikierroksemme

20170711_104243

Pienvenesatama oli tupaten täynnä niinkuin ne heinäkuussa tapaavat olla joka paikassa.

20170709_182141

Maailmapyörä ja nostokurki mahtuivat molemmat samaan maisemaan. 28 zlotya ja kaupunki oli hetken sinun.

20170711_132352

Poseidonin patsas torilla oli kuvatuimpia kohteita, siitä pitivät linnutkin. Torilla viihtyivät myös musikantit, matkamuistokauppiaat ja jopa pythonkäärme.

20170709_172255

20170709_173122 (1)

Vanhan kaupungin perusnähtävyyksiin kuuluu Mariankirkko, joka valmistui 1502 ja on maailman suurin tiilestä rakennettu katedraali. Se on yli sata metriä pitkä ja korkeuttakin löytyy lähemmäs samaiset sata metriä. Kirkon torniin voi kiivetä ihailemaan maisemia mikäli intoa riittää ja jalka nousee.

IMG_20170710_204115_708

Zielonyn sillanpielestä lähtevät laivat risteilylle ympäristöön. Suosittu paikka tuntui olevan Westerplatte, toisen maailmansodan alkamispaikan muistomerkki. Sinne oli kolmen vartin merimatka. Me emme kuitenkaan ostaneet tällaista risteilyä koska kävimme Sopotissa ja muistomerkki näkyi hyvin merelle ohi lipuessamme.

20170710_115720

Gdansk on satamakaupunki ja yhdessä Gdynian kanssa se muodostaa ulkomaankaupan voimakaksikon. Yli puolet Puolan ulkomaankaupasta kulkee näiden satamien kautta. Kun otetaan mukaan vielä välissä oleva Sopot – kylpyläkaupunki, muodostuu kolmen kaupungin yksikkö,Trójimiasto, virkeä talousalue.

Satama Gdanskissa tuntui jatkuvan kilometrikaupalla, se oli uskomattoman laaja.

20170710_113508

20170710_112425

Sillanpielessä on tilaa myös pienvenesatamalle ja merimuseolle. Museo on sijoittunut Veikselin kummallekin puolelle, yli pääsee lossilla tai siltaa pitkin. Silta on tosin nostosilta, joka on puolikin tuntia välillä ylhäällä koska risteilyalusliikenne on vilkasta.

Maan vanhin nostokurki on säilytetty museon osana. Se seisoo samalla paikalla missä laivat ennen lastattiin ja purettiin.

s/s Sołdek on osa museota. Se on ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen Gdanskin telakalla rakennettu laiva. Sołdek kuljetti hiiltä ja rautamalmia vuoteen 1980 asti.

Pari päivistä kului tutkaillessa merikaupungin ilmapiiriä, ihmetellessä nähtävyyksiä ja etsien sitä makoisinta ravintolaa, yhtenä päivänä teimme laivamatkan Sopotiin.

Viimeisen päivän ravintolavalintamme oli yllättäen saksalaistyyppinen ravintola. Se olikin ainoa paikka missä saksalaisuus näkyi, lähes koko Gdanskin väestöhän oli saksankielistä vielä ennen sotia. Nykyään kielenä on useimmiten pelkkä puola, englantia puhutaan kyllä, mutta harvemmin löysi englanninkielisiä tekstejä mistään muualta kuin ruokalistoista.

20170709_182230

 

Ilman muuta parhaat näköalat oli tästä ravintola Miasto Aniołowista. Tipin toivossa tarjoilijatyttö oli kirjoittanut laskuun henkilökohtaisen tervehdyksen, mikäs siinä, ruoka oli hyvää.

Osassa 2 piipahdamme Sopotissa.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa  
ja sivulla Blogit.fi

Yksi vastaus artikkeliiin “Vihdoinkin Gdanskissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close