Matkavinkit Edinburghiin

Skotlanti on kuulu linnoistaan, viskistään, säkkipilleistään ja kilteistään. Kliseitä tai ei, kaikkia näitä näimme lokakuisella matkallamme Edinburghiin. 

Ajattelinkin tähän listata tuoreita tuntojani eli matkailijan tärkeimmät, don’t miss-kohteet.1. Soita brittiläisestä puhelinkioskista


Oletko 90-luvun lapsi, joka ei tiedä millaista on soittaa kolikkopuhelimella puhelinkopista? Edinburghista löydät ihanat, brittiläiset, vanhat puhelinkopit. Joistakin vanhemmista voi todellakin soittaa ainoastaan kolikoilla, uusimmista malleista myös kortilla. Kaatosateen sattuessa puhelinkopit ovat myös käteviä sateensuojia.

2. Koe illuusio


Illuusio päivässä pitää mielen virkeänä ja aistit terävinä.

Illuusioita pääset näkemään Camera Obscurassa viikon jokaisena päivänä. Kuusikerroksisessa talossa Linnakukkulalla voi nauttia optisista harhoista ja mikä parasta olla itse osana niitä. Siellä voi testata pääseekö ikinä ulos peililaburintista tai kokeilla miltä näyttäisi toisen sukupuolen edustajana. Jos selviää ylimpään kerrokseen asti voi myös ihailla näköalaa kaupungin sydämessä.


3. Käy Bobby-koiran haudalla ja patsaalla


Mikä ihmeen Bobby? Bobby oli skottilaisen poliisikonstaapelin uskollinen koira 1800-luvulla. Se päivysti kuolleen isäntänsä haudalla 14 vuotta, mitä nyt häthätää kävi viereisessä tavernassa syömässä välillä. Kun Bobbysta viimein aika jätti haudattiin se kirkon eteen parhaalle paikalle ja keräysvaroilla pystytettiin sille patsas. Tämän pienen, uskollisen koiran patsasta saamme yhä ihastella Greyfriars-kirkon sisäänmenon edustalla. Kirkko itsessäänkin on nähtävyys, se on toiminut mm. pyhiinvaeltajien levähdyspaikkana.

 Bobbyn kuono on kiillottunut innokkaiden ihailijoiden sivelyistä


4. Käy viskitislaamosssa


Miten vanhaa viski on kun se tulee myymälöihin? Mikä on viskissä käytetyn veden merkitys? Minkälaisissa astioissa sitä valmistetaan? Mitkä ovat viskin raaka-aineet? Onko viski terveellistä? Kaikkiin näihin kysymyksiin saat vastauksen viskitislaamon kiertokäynnillä. Pääset myös tynnyrikierrokselle halki viljavien vainioiden ja viskinvalmistusvaiheiden. Tottakai saat myös pikku maistiaiset. Jollei viski kiinnosta voit myös vierailla ginitislaamolla tai olutpanimolla ja tutustua niiden tuotantoon.


5. Kuuntele säkkipillinsoittoa


Säkkipillinsoitonkuunteluun on monia mahdollisuuksia. Useissa pubeissa on iltaisin erilaisia esityksiä, myös säkkipilliesityksiä. Helpoin tapa kuulla soitantaa on kuitenkin kaduilla. Katumusikantit soittavat usein kadulla keräten rahaa jollei nyt elantoonsa niin ainakin seuraavaa tuoppia varten. Jos pyydät kauniisti niin hän ehkä myös poseeraa kanssasi.


6. Nauti kello viiden tee


Tämä on ihan kokemusten aatelia. Tilaa kello viiden tee kahvilassa niin eteesi tuodaan kerrostarjotin jolla on mahtava kokoelma skonsseja voin tai hillon kera, voileipiä, kakkuja ja pikkuleipiä. 

Leivonnaiset huuhdellaan alas tietenkin kupillisella tai parilla mustaa teetä. Tee tarjoillaan luonnollisesti kannussa. Tämän annoksen syömisestä tulee varsinainen ähky, mutta mitä siitä, kokemus on sen arvoinen.


7. Maista haggista


Aito skottiruoka on nimeltään haggis. Se sisältää hienoksihakattuja lampaan sisäelimiä sekoitettuna sipulin, kauran, ihran ja mausteiden kanssa. Alunperin tämä seos tarjoiltiin vatsalaukkukuoressa, nyttemmin tekokuoressa. Tätä ruokalajia on tarjoiltu Skotlannissa kautta aikojen, se oli nimittäin kätevä herkku valmistaa metsästyksen tai teurastuksen jälkeen.

Lisukkeena tarjolla ovat ”neeps and tatties” eli lantut ja perunat, useinmiten soseutettuna.

 Kokeile haggisannosta8. Koe aito, skotlantilainen linna


Matkailijan peruslinna Edinburghissa on Edin oma linna 1000-luvulla pystytetty kivilinna. Se rakennettiin puolustussyistä jyrkälle kalliolle ja on toiminyt vuosisatojen saatossa monien hallitsijoiden kotina niin kuin myös sotilastukikohtana ja  vankilana. Siellä voi ihailla arvokkaita kruununjalokiviä tai kauhistella vankityrmien  kosteita,vettätihkuvia seiniä.

                         Edinburghin kivilinna9. Lähetä kortti


Oletko saanut pitkään aikaan kirjeitä, muita kuin laskuja?

Muistele. Entäs kortteja? Jouluna varmaan. Ystäväsi takuulla yllättyvät kun saavat sinulta kortin Skotlannista. Ai, että miksi lähettäisit kortin. Vain ja ainoastaan näiden hurmaavien postilaatikoiden vuoksi. On todellinen nautinto pudottaa kortti tällaiseen laatikkoon. Pakko kokea.

10. Näe Britannian ylpeys The Royal Yacht Britannia


Kuningasperheen 126-metrinen, viisikerroksinen huvipursi on ankkuroituna satamassa ostoskeskuksen kupeessa. Sinne pääsee kätevästi busseilla 22 ja 35. Tämä kelluva residenssi rakennettiin vuonna 1953 ja sillä purjehdittiin miljoonia maileja 44 vuoden ajan. Sillä vietettiin kesälomat ja kestittiin valtiovieraat. Kuningattaren Rolls Roycella oli aluksella oma talli, auto oli aina käytettävissä joka satamassa. Tosin oli hieman hankalaa nostaa sitä taljojen avulla. 

Laivalla oli myös oma pesula ja sairaala leikkaussaleineen.

Vuonna -97 Britannia tuli tiensä päähän ja siirtyi museovetonaulaksi. Uuden aluksen tilausta on harkittu, mutta päätöstä uudesta aluksesta ei ole tehty. Valtiovierailut tehdään nykyisin lentäen.

Tämä laiva on tirkistelijän paratiisi – tuossa kukallisessa sängyssä on kuningatar nukkunut ja hänen prinssipuolisonsa on valinnut maskuliinisemman makuuhuoneen. Lapset ovat pelanneet lautapelejä tuon pöydän ääressä ja pimputtaneet pianoa salongissa. 

 Oleskelusalonki – tilaa on

 Miehistön hyteissä oli hippasen ahtaampaa

Jahdilla oli myös oma sairaala leikkaushuoneineen

                     Rollsilla on oma talliEikä tässä suinkaan ole vielä kaikki. Edinburgh on täynnä kiinnostavia ravintoloita, museoita, taidetta, pubeja, konsertteja ja shoppailupaikkoja. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Mikä on sinun lempipaikkasi Edinburghissa?Seuraa Fammon vaeltelua myös Instassa ja sivulla blogit.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close