Bergen

Euroopan sateisin kaupunki


Sataako sinun mielestäsi Suomessa usein? Mikäli vastaus on kyllä, niin saanen kertoa, että Bergenissä sataa kolme kertaa enemmän, itse asiassa Bergen pitää hallussaan kyseenalaista arvonimeä olla Euroopan sateisin kaupunki. Jäimme Norjan kiertomatkallamme Bergeniin pariksi päiväksi ja nautimme – kauniista, syksyisestä ja kuulaasta ilmasta sekä auringonpaisteesta. Ei siis sääntöä ilman poikkeusta.

Aloitimme  tähän Turun kokoiseen, 280.000 asukkaan kaupunkiin tutustumisen kiertoajelulla. Saimme tietää kaikenlaista mielenkiintoista kaupungista. Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki ja sen satama on Pohjoismaitten suurin tavaraliikenteen satama. Sitä ympyröi seitsemän vuonoa ja seitsemän kukkulaa ja se on ollut Norjan pääkaupunki vuoteen 1299. Sitten alkoivatkin onnettomuudet; musta surma iski 1300-luvulla ja 1400-luvulla tulivat vitaaliveljekset ryöstäen ja polttaen kaupungin. Vaikka kaupunki  on vuorten eristämä niin sekään ei siis ole tae siitä, että saisi elää rauhassa.

Hurtigruten 201
Satama on aina ollut Bergenille tärkeä ja on sitä edelleen

Meritiet ovat aina olleet Bergenille tärkeämmät kuin maantiet ja nykyisinkin matka Osloon kestää maitse yli 10 tuntia vaikka matkaa on paljon alle 500 kilometriä. Siksipä mekin lensimme kotimatkallamme  Bergenistä Osloon ja sieltä edelleen Helsinkiin.

Nähtävyyksiäkin kaupungista toki löytyy, sellainen on Bryggen hansakaupan aikainen  puutaloalue ja sen keskellä sijaitseva museoalue, Unescon maailmanperintökohde muuten. Talot on maalattu kirkkailla väreillä ja ne nököttävät samanlaisessa kauniissa rivissä kuin Kööpenhaminassa jaTorshavnissa. Maailmankuuluja ovat myös Bergenin satama, sen vieressä oleva kalatori ja kalahalli.  Koko kaupunki lepää Fløyen-vuoren turvallisessa syleilyssä, jos vuorelle tekee mieli niin sinne pääsee vaijerikäyttöisellä rautatiellä.

Hurtigruten 215Hurtigruten 214

 Illan kuluessa päätimme valloittaa tämän kaupungin korkeimman paikan, Fløyen-vuoren. Helpoiten se tapahtui rautatietä käyttäen, mutta jottei valloitus olisi liian helppo tulimme kävellen alas. Oli sitä urakkaa siinäkin.

Hurtigruten 187

                 Hurtigruten 192            Näköalassa ei ollut kerrassaan mitään vikaa.

Hurtigruten 188

Hurtigruten 196.jpg

Hurtigruten 198

Seuraavan päivän kierroksen aloitimme kalahallista. Olivatpa kalat suuria ja outoja. Tankista voi ostaa rapuja ja hummereita jotka olivat varmasti tuoreita. Eikä Bergenissä kertakaikkiaan voi syödä muuta kuin kalaa. Ja onhan Bergenissä erinomainen kalaravintola missä toteuttaa kaikki kaloihin, äyriäisiin ja muihin mereneläviin kohdistuvat toiveensa.

Hurtigruten 206

 

Hurtigruten 207
Merikrotti, ruma, mutta maukas

 

Hurtigruten 208
Saattaisi jalat tutista jos tämä herra tulisi elävänä vastaan

                       

Päätimme käydä myös suuressa meriakvaariossa ja Munch-museossa. Kävi kuitenkin niin, että koska taidemuseoita oli useampi vierekkäin, emme tuntikausiin päässeet tätä KODE-museota pidemmälle, emmekä näin ollen  koskaan ehtineet akvaarioon asti. Elämä on valintoja.


Kaupunki vaikutti vihreältä monine upeine puistoineen, eipä ihme jos sadetta tosiaankin saadaan niin runsaasti.

Hurtigruten 184Kyllä tässä kaupungissa olisi viihtynyt pitempäänkin. Ehkäpä   tiemme vielä yhtyvät. 

Junamatkaa Oslosta Bergeniin kehutaan yhdeksi maailman kauneimmista, mitäpä jos…


Seuraa fammon vaeltelua myös

Facebookissa  ja sivulla Blogit.fi

18 vastausta artikkeliin “Bergen

 1. Ihanaa päästä fiilistelemään Bergeniä! Kävimme lapsuudessani 80- ja 90-luvuilla perinteiseen tyyliin joka kesä Norjassa asuntovaunulla ja Bergenissä kävimme useaankin otteeseen. Olisi hienoa päästä taas vuosien jälkeen noihin maisemiin!

  Tykkää

  1. Mekin tapasimme asuntoautoilla Norjassa, mutta menimme tavallisesti pohjoiseen, Bergen jäi välistä.

   Tykkää

 2. Kiitos, kauniita ja houkuttelevia kuvia. Bergen on ehdottomasti yksi toivelistani kaupungeista. Vielä joskus täytyy ajella sinne.

  Tykkää

  1. Norja on kyllä maisemiltaan kiitollinen kaupunki. Niin lähellä, mutta täysin erilainen kuin Suomi tai Ruotsi.

   Tykkää

 3. On hienoa, että kaupunkia kuin kaupunkia pääsee ihastelemaan yläilmoista. Joskus kun Norja kierrokselle lähden, kuuluu Bergen ehdottomasti yhdeksi etapiksi.

  Tykkää

  1. Jep.Aina kun näen funikulaarin en pysty vastustamaan kiusausta, ylös on päästävä. Kaupunki näyttää niin erilaiselta yläilmoista.

   Liked by 2 people

 4. Hieno näköala ylhäältä, ei todellakaan valittamista! Olen käynyt Norjassa vain Oslossa, joten olisi kyllä syytä vierailla muuallakin. Tosin näihin helteisiin jo tottuneena en ole ihan varma tuosta sademäärästä. 🙂

  Tykkää

  1. Oslo on toki mukava kaupunki, mutta jos pitää vuonoista ja vuorista niin valinta on Bergen. Sateen saa kaupanpäälle.

   Tykkää

 5. Norja on vielä minulla valloittamatta, mutta eiköhän sekin tule lähivuosina muuttumaan 🙂 Mulavan oloinen pieni kaupunki.

  Tykkää

  1. Ei tarvitse mennä Sveitsiin asti, Norjan vuoret ovat yhtä hienoja kuin Alpit ja lisänä tulevat vuonot.

   Tykkää

 6. Oon käynyt Norjassa kerran, reilusti yli kymmenen vuotta sitten ja kaipuu takaisin olisi kova! Niin järjettömän hienoja maisemia, vaellusmahdollisuuksia sekä erilaista tekemistä Suomeen verrattuna. Kun Norjan matkan saan joskus järkättyä, on Bergen varmasti yksi pakollisista kohteista😍

  Tykkää

  1. Näin on, vaeltaminenkin on ihan erilaista Norjassa kuin Suomessa puhumattakaan maisemista.

   Tykkää

 7. Marttiina / Onioni.fi 11 elokuun, 2018 — 3:31 am

  Kauniita kuvia! Bergenissä olen halunnut käydä jo pitkään, vaikuttaa kirjoituksesikin perusteella niin tunnelmalliselta paikalta.☺️

  Tykkää

  1. Tunnelma on niin perin norjalainen; merellinen ja raikas.

   Tykkää

 8. Bergen on tosi kiva paikka ja tuttaja kohteita vilahteli kuvissa! Bryggen on upea ja siellä on kiva ihailla vanhoja taloja. Seuraavan Norjan reissun aion tehdä välille Bergen – Trondheim, joten eiköhän silloin tule Bergenissä ainakin yö vietettyä ennen tuon reitin patikointeja.

  Tykkää

  1. Huh! Luin uudestaan, patikointejahan se oli eikä patikointia. Eihän kukaan patikoi Bergenistä Trondheimiin. Maisemat ovat varmaan upeat niillä matkoilla.

   Liked by 1 henkilö

 9. Todella ihanalta vaikuttaa Bergen, ja teille sattui kyllä niin hyvä tuuri sään suhteen. 🙂 Bergen on aina kiinnostanut mua enemmän kuin vaikkapa Oslo.

  Tykkää

  1. Pidän kyllä Oslostakin, mutta Bergen on niin ihanan erilainen. Ja kyllä vaan, tilastojenkin mukaan tuuria oli sään kanssa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close