Vankilasaari Robben Island

DSCN9251

Waterfront ja laituri Robben islandin veneille -matka alkaa

Robben island on pieni saari Kapkaupungin ulkopuolella. Nimi on hollantia ja tarkoittaa hyljesaarta. Koska se on kuuluisa vankilasaari ja Unescon maailmanperintökohde niin sinne on mahdollista päästä vierailemaan. Olin jostain lukenut, että saarelle olisi varattava liput etukäteen, niinpä olimmekin olleet kaukaa viisaita ja meillä oli liput tietylle päivälle. Oli matkamme ensimmäinen kuuma ja ennen kaikkea tuuleton päivä, ideaalinen saarivierailuun. Päivä oli siis aivan moukan tuurilla valittu nappiin, tuulisella säällä kun laivat eivät kulje ja siihen asti olivat kaikki päivät olleet tuulisia.


Laiva lähti Waterfrontin laiturista Kapkaupungin keskustasta, siellä sijaisee myös apartheid-museo johon pääsee vierailemaan samalla, 240 randia (12€) maksavalla lipulla. Merimatkan voi istua kannella tai sisätiloissa, me olimme onnekkaita sillä matkalla näimme valaan sukeltelevan  paapuurissa. Jo 40 minuutin merimatkan jälkeen olimmekin perillä, saari sijaitsee vain 11 kilometrin päässä rannikosta Table Bay-lahdella.

Perillä koko laivalasti ohjattiin busseihin, jokaisessa bussissa oli opas joka kertoi saaresta, pysähdyimme aika ajoin, mutta ulos pääsimme vasta saaren päässä jossa janoiset pääsivät ostamaan virvokkeita pikkuisesta kahvilasta. Bussin jätimme sitten vasta kun kiertelimme sisällä vankilarakennuksessa. Jokaisella ryhmällä oli oma oppaansa, nämä oppaat olivat kuulemma entisiä vankeja. He jos jotkut tunsivat saaren olot ja historian. Jos minä olisin ollut vankina kyseisellä saarella en usko, että villit hevosetkaan saisivat minut menemään sinne töihin.


Saarta on käytetty eläinten karanteenipaikkana ja valaanpyyntiasemana. Vuoteen 1931 asti sinne siirrettiin irtolaiset, kuten alkoholistit, kodittomat, sukupuolitautiset ja prostituoidut. Sen jälkeen se toimi sotilastukikohtana toiseen maailmansotaan asti. 

1800-luvulla saareen tuotiin myös spitaalisia, siitä muistona on hautausmaa saarella.

Apartheidia tukeva hallitus kuljetutti vangitsemansa toisinajattelevat saarelle 1960-luvulla, siellä on virunut 3 maan entistä presidenttiä. Näistä kuuluisin on tietysti vapaustaistelija Nelson Mandela joka oli vangittuna saarella peräti 18 vuotta.

Moskeija

Vankilan käytävä ja sellejä

Leprahautausmaa

Vankilan peseytymistiloja

Kasvillisuus on niukkaa koska  saarella on kuumaa, kuivaa ja karua

Saarelta löytyy myös majakka

Saarella harjoitettiin kaivostoimintaa

Kaupunki on niin lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana

Nelson Mandelalla oli saarella oma sellirakennus ja oma piha, tämä siksi ettei hän pääsisi vaikuttamaan muihin vankeihin. Alunperin Mandela vangittiin osallisuudesta juonitteluun ja salaliittoon hallitusta kohtaan. Hänet ja 8 muuta kongressin jäsentä tuomittiin vuonna 1964 ja Mandela vietti tällä 7 kilometriä pitkällä saarella 18 vuotta minkä jälkeen hänet siirrettiin Pollsmoor Prisoniin ja sieltä vielä 70 vuoden iässä Viktor Verster-vankilaan. Vapaaksi hän pääsi vihdoin vuonna 1990 kärsittyään 27 vuoden vankeuden.

Vuonna 1994 Mandela valittiin yleisillä vaaleilla presidentiksi, missä virassa hän toimikin 5 seuraavaa vuotta. Mandela menehtyi vuonna 2013 95-vuotiaana.


Saari oli hyvin matala ja kasvusto oli niukkaa. Saarelle oli rakennettu erinäisiä vankilarakennuksia, henkilökunnan asuntoja, koulu ja kirkko. Sinne oli lahjoitusvaroin rakennettu myös moskeija. 

Vangit työskentelivät kalkkilouhoksella, mutta he saivat myös opiskella. Karkaaminen saarelta oli vaikeaa, merenkäynti on yleensä voimakasta, rantakalliot teräviä ja meressä on haita.


Saarella tuli aika alakuloinen olo, mutta mitäpä muuta vankilasaarelta voisi odottaakkaan. Parin tunnin opastus oli lopussa ja kävelimme takaisin alukselle jolla pääsimme takaisin Water Frontiin.

Koko tämä retki kesti nelisen tuntia. Liput on parasta varata etukäteen tai voi varautua jonottamaan. Sesonkiaikaan laivoja menee neljä päivässä. Jos tuulee eikä laiva kulje niin rahat palautetaan.
Seuraa Fammon vaeltelua myös muissa medioissa Facebook ja Blogit.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close