Suomen kuuluisin kesämökki – Kultaranta

Kaikkien tuntemaan puutarhaan, Naantalin Kultarantaan pääsee tutustumaan helposti, opastettuja kiertokäyntejä on kahdesti päivässä. Paitsi maanantaisin. Mahtanette jo arvata, että me saavuimme Naantaliin sunnuntai-iltana. Eipä hätää, kesäisessä Naantalissa riittää muutakin tekemistä. Kultarannan puutarhassa on tapana järjestää myös kesäinen taidenäyttely, tänä kesänä houkuttelee Kultarantaan upea patsasnäyttely, johon patsaita on kerätty eri aikakausilta ja eri taiteilijoilta.

Itse asuinrakennuksessa saattaa olla itse presidenttiperhe paikalla, sinne ei pääse, ei myöskään talouspuolelle, mutta puutarha esitellään. Tunnin mittainen esittely on ytimekäs ja kattava. Perjantaina on kuitenkin yleisöllä vapaa pääsy puutarhaan kahden tunnin ajan mikäli haluaa käyttää enemmän aikaa kasvien tai patsaiden ihasteluun.

Näyttelyn patsaat on ripoteltu sopiviin kohtiin ydinpuutarhaan.

DSCN1345

Kultarannan omisti aikoinaan äveriäs Alfred Kordelin, kauan ja hartaasti valittuaan parasta paikkaa pikku poikamiesboksilleen hän valitsi tämän luonnonkauniin niemen ja rakennutti sinne mahtavan 19 huonetta käsittävän  graniittilinnan. Kauan ei Kordelin kuitenkaan ehtinyt huvilastaan nauttia, rakennus valmistui vuonna 1916 ja Kordelin surmattiin jo vuotta myöhemmin.

dscn1323.jpg

Itse puutarha käsittää 16 hehtaaria ja sitä hoitamassa on 5 puutarhuria. Puutarhassa on suihkulähteitä, kuusikäytäviä ja huvimajoja. Sitä kutsutaan muotopuutarhaksi koska se on saanut vaikutteita Versaillesin puutarhasta. Puutarhasta löytyy erityisiä alueita niin kuin esimerkiksi punatarha ja sinitarha.

DSCN1327
Punatarhan kukat ovat luonnollisesti punaisia

DSCN1343

DSCN1332
Äiti ja lapsi, Eemil Halonen

DSCN1329

 

DSCN1334
Arvo Siikamäen Musta madonna
DSCN1346
Veikko Myllerin työ Kontakti on patinoitua pronssia

Koko huvila-alue on 54 hehtaarin laajuinen. Siihen kuuluu myös hyötypuutarha kasvihuoneineen, työntekijöiden asuntoja ja hotelli vieraita varten. Kaikki Suomen presidentit ovat käyttäneet huvilaa kesäasuntonaan, he ovat olleet myös urheilullisia, joten alueelle on rakennettu lentopallokenttä, golfrata ja tenniskenttä. Arvata voi mikä kunkin presidentin toimesta. Ei ole kuulemma myöskään epätavallista, että puistovierailujen aikana sattuu törmäämään presidenttiin, etenkin Martti Ahtisaari tapasi ajella golfkärryllään ympäri puistoa.

DSCN1351
Puutarhasta löytyy myös elegantteja huvimajoja
DSCN1350
Naantalin keskusta Kultarannasta katsottuna, kerran tälläkin puolella

DSCN1362

DSCN1360
Anne Koskisen Celeste
DSCN1356
Anne Koskisen Helena on tehty graniitista

Uudet tuulet puhaltavat kuitenkin Kultarannassakin, aluetta ehostetaan ja vuoden 2019 syyskuussa koko puisto menee remonttiin ja pysyy suljettuna ainakin kesän 2020. Jos nyt kiertelee Naantalin seudulla kannattaa käydä tutustumassa puutarhaan, kylkiäisenä saa myös tämän kesän patsasnäyttelyn.

DSCN1369
Veikko Haukkavaaran teräspatsas: Mummo ja ystävät
DSCN1373
Kim Simonsson: Girl Feeding a Two Headed Rabbit
DSCN1368
Raumalaisen keramiikkataiteilija Kerttu Horilan Rottataiteilija
DSCN1364
Kerttu Horilan keramiikka- ja akryylityö: Koirataiteilija

Jos patsaista täytyisi valita suosikkia niin pakko sanoa, että vedän hieman kotiinpäin ja kallistun tämän mäyräkoirapatsaan suuntaan.

Mikä patsaista on sinun suosikkisi?

Seuraa Fammon vaeltelua myös sivulla Blogit.fi

11 vastausta artikkeliin “Suomen kuuluisin kesämökki – Kultaranta

 1. Olipa mukava päästä tutustumaan Kultarannan puutarhaan blogisi välityksellä. Olemme suuntaamassa Naantaliin reilun viikon päästä, mutta Kultarannan puutarha ei mahtunut tällä kertaa ohjelmistoomme, vaikka se olikin hetken harkinnassa. Kauniilta näyttää!

  Tykkää

  1. Kyllä Naantali on viehättävä kesäkaupunki ilman Kultarantaakin. Nauttikaa vierailustanne!

   Tykkää

 2. Pakko sanoa Haukkavaara, sillä meillä on kotonakin pari Haukkavaaran työtä, tosin kyllä tuota pienempiä. Isäni oli tietyn sortin taidemesenaatti ja hänen kanssaan tuli tavattua useampiakin taiteilijoita aikanaan, myös Haukkavaara, ja toki sen myötä sukuun johkaantui myös hänen taidettaan.

  Tykkää

  1. Haukkavaaran työt ovat kyllä aika omaleimaisia ja ainakin hänen metalliset lintunsa ovat helposti tunnistettavissa.

   Tykkää

 3. Kyllä taas tuli sellainen olo, että on monta paikkaa Suomessa vielä näkemättä. Upea on tämäkin! Kiva olisi joskus käydä ettei tarvitse aina toiselta puolelta rantaa vaan ihmetellä.

  Tykkää

  1. Mekin aina satamassa katsomme, että onkohan presidentti paikalla.😀Mutta, voihan sinne tosiaan mennä itsekin.

   Tykkää

 4. Näin turkulaisena on tullut ajeltua Kultarannan lähistöllä muutamaan otteeseen tänäkin kesänä – ei vaan ole tullut mieleen, että tuonne on mahdollista päästä tutustumaan! Kuviteltiin paikan olevan sen verran yksityinen, ettei sinne saisi mennä pällistelemään. Mutta että patsasnäyttely ja kaikkea! Näyttää kauniilta ja tutustumisen arvoiselta paikalta muutenkin, voisikin pyörähtää tuolla ennen paikan sulkeutumista rempan ajaksi 🙂 Kiitos vinkistä!

  Tykkää

  1. Olin kolmatta kertaa ja nyt ihan patsasnäyttelyn takia. Kannattaa poiketa jos ajelee lähistöllä.

   Tykkää

 5. Olin Naantalissa 18 elokuuta 2017. Tarkoitus oli käydä Kultarannassa myös. Tietenkin päälle sattui ihan järkyttävä sadekuuro, joten jäi vierailut vierailematta. Päivä jäi mieleen siksi noin tarkasti, että silloin sattui se surullinen Turun terroriteko.

  Tykkää

  1. Varmaankin paikallinen kuuro koska Turussa ei sinä päivänä satanut. Eihän puutarhasta oikein pääse nauttimaan sateella. Mutta eipä hätää, Kultarantaan pääsee joka kesä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close