Ahvenanmaalla käydessäni kuulin, että yksi Ahvenanmaan neljästä majakasta, Sälskär täyttää syyskuussa 150 vuotta. Koska majakat ovat minusta kiehtovia, halusin tietenkin impulsiiviseen tapaani oitis lähteä katsomaan tuota majakkaa jonka aikaisemmin olin nähnyt vain matkan päästä ja silloinkin ukkosmyrskyssä. Matkoja Sälskärille tehdään kesäkeskiviikkoisin Hammarlandista 45 euron suolaiseen hintaan. Oli kuitenkin vasta lauantai. Voisiko viikonpäivien järjestystä muuttaa? No ei, yksinkertaisempi ratkaisu olisi mennä sinne omin päin. Käringssundetissa juttelin satamaisännän kanssa, hänen luotsikutterissaan olin joskus aikaisemmin matkannut Märketin majakalle. Satamaisäntä kertoi, että kyllä vaan, tyynellä säällä saarelle pääsee purjeveneelläkin koska paikalla on poiju ja kiinnitysrenkaat kalliossa. Säätiedotus lupasi vähäistä lounaistuulta, asia oli sillä selvä, seuraavana päivänä mentäisiin Sälskärille. Lue Märket-postaus
Sälskärin majakka on valmistunut siis syyskuussa 1868, suunnittelijana oli Axel Hampus Dahlström. Tämän 32 metriä korkean pytingin rakennusaineena on tiili, eikä mikä tahansa tiili vaan kierrätystiili Bomarsundin linnoituksen raunioilta. Lue postaus Bomarsundista Valkeaksi kalkitussa majakassa on majakoille tavalliset kierreportaat joissa on yhteensä 164 askelmaa ja sen huippua suojaa kuparikatto. Majakan lamppu näkyy 30 kilometrin päähän ja alunalkuaan siinä käytettiin naurisöljyä kunnes kehityksen myötä siirryttiin valopetroliin. Luodolla asui aikaisemmin majakanvartija, mutta vuonna 1949 majakka automatisointiin ensimmäisenä majakkana Suomessa.
Vuonna 1897 saarta koetteli hirmumyrsky ja majakka halkesi yläosastaan. Myöhemmin majakka korjattiin sitä tukevilla rautavanteilla.
Yleisesti ollaan sitä mieltä, että Sälskär on kaunein Iämeren majakoista ja onhan se majesteettisen näköinen menettämättä kuitenkaan sirouttaan.
Meillä oli varsinainen hannuhanhikeli, helle makasi raskaana lähes tyvenellä merenpinnalla, pohjasta saattoi erottaa kivet ja meriruohon, ruokit lentelivät suhahdellen veneen ympärillä. Ihan ongelmatonta ei rantautuminen kuitenkaan ollut, sillä veneemme syväys on 1.6 eikä se uinut tarpeeksi lähelle rantaa. Ratkaisu oli köyden vieminen uimalla rantaan. Myös mukana olleet koirat joutuivat uimasille, mutta ne vain nauttivat siitä.
Saari oli rannoilta sileää, aaltojen kuluttamaa kalliota, keskellä kasvoi kasvillisuutta; jäkälää ja kanervaa, paljon pensasta suurempaa kasvillisuutta ei löytynyt. Aikaisemmin saarella on ollut majakanvartijan talo ja ulkorakennuksia, mutta ne purettiin automatisoinnin jälkeen. Nykyisin ainoat rakennukset ovat kaksi vanhaa majaa. Keskellä saarta on lammikko jota aikaisemmin käytettiin saaren vedenlähteenä, nytkin vielä pitkän kuivan kauden jälkeen siinä oli vettä vaikka muualla luonto kirkui kuivuudesta.




Seuraa Fammon vaeltelua myös muilla kanavilla
Majakat kiinnostavat minuakin ja ovat tämän kesän toivelistalla. Olen kanssa katsellut noita hintoja ja ne on aika huikeita, mutta meillä ei valitettavasti ole muita vaihtoehtoja. Upea on tuo majakka ja saari!
TykkääTykkää
Elämä on priorisointia. Onneksi on vapaus kulkea majakkasaarille ja onneksi joku niihin vie jollei itse pääse.
TykkääTykkää
Me olemme toistaiseksi panostaneet Suomen puoleisiin majakoihin, mutta ehkä niiden (kohta) loppuessa pitää matkata Ahvenanmaalle jatkamaan – ei yhtään vastenmielinen ajatus 🙂
TykkääTykkää
Minä en ole niin järjestelmällinen ja suunnitteleva, menen ihan säitten ja olinpaikan mukaan. Sälskärissä poiketessamme olisimme kuitenkin tullut ylös Ahvenanmaan länsipuolta joten se oli matkan varrella.
TykkääTykkää
Näitä Ahvenanmaan majakoita olisi mahtava päästä kiertämään, mutta oman veneen puuttuminen rajoittaa. Kokosinkin itse asiassa omaan blogiini tiedot niistä majakoista, joille me veneettömät pääsemme helposti: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2018/06/19/suomen-majakat/
TykkääLiked by 1 henkilö
Itse asiassa olenkin joskus lukenut listasi koska näytin kommentoineenkin😃 Aika jolloin majakoille pääsee on harmillisen lyhyt ja silloinkin voi vielä olla sää esteenä. Kaikki kuljetukset eivät ole nerissä, niistä ilmoitellaan myös esimerkiksi paikallisissa esitteissä ja lehdissä. Sesongin ulkopuolella voi aina tilata taksiveneen, se tulee kohtuullisen edulliseksi jos matkustajia on enemmän kuin yksi.
TykkääTykkää
Miten kaunista! On todella komea majakka – itse olen nähnyt vasta Söderskarin ja Bengtskärin, tämä täytyisi myös kokea.
TykkääTykkää
Hienoja majakkoja nekin, eivätkä ne muutkaan majakat minnekään katoa, siellä ne seistä jököttävät odottamassa.😁
TykkääTykkää