Suomen pienimmässä kunnassa

Suomen pienin kunta on viime aikoina ollut esillä, ei siksi, että siellä olisi tapahtunut jotain järisyttävää tai että kuntalaiset olisivat tehneet jotain erityistä, ei se on ollut esillä koska se halutaan yhdistää johonkin tai joihinkin muihin kuntiin. Suomen pienimmässä kunnassa on nimittäin enää vain 98 asukasta eikä se tule taloudellisesti toimeen.

Tämä Suomen pienin kunta on Sottunga Ahvenanmaalla ja Ahvenanmaan itsehallinto on myös syy siihen ettei Sottungaa vielä ole yhdistetty minkään muun kunnan kanssa, Ahvenanmaalla kuntia ei nimittäin velvoiteta yhdistymään olivat ne sitten kuinka pieniä tahansa. Nyt on kuitenkin tullut pää vetävän käteen, taloudellinen tilanne on riistäytynyt käsistä ja yhdistyminen on tehtävä ennen 2019 vaaleja.

Kun tarkastelee Sottungan kunnan asukasrakennetta ei voi kuin huokaista, eläkeläisten ja vanhusten osuus yli    35 %, lapsia 3% väestöstä. Ensi vuonna Sottunga siis tullaan liittämään johonkin lähikuntaan. Ympärillä on liuta muitakin listan häntäpäässä komeilevia kuntia, varteenotettavia liitoskumppaneita ovat ainakin Enklinge, Kumlinge ja Kökar. Tosin ne ovat suurin piirtein samassa ahdingossa. Ironinen arvio Suomen vuoden 2030 kuntaluvusta onkin 16 kappaletta, Helsinki ja 15 Ahvenanmaan kuntaa.

Tänä vuonna Sottunga kuitenkin on Suomen pienin kunta ja täytyihän sellaista hännänhuippua päästä ihailemaan. Saarelle menee yhteysalus, mutta me vedimme mutkat suoriksi ja purjehdimme sinne omalla veneellä.

Sää suosi retkeämme, Sottunga otti meidät vastaan leppeässä kesäsäässä. Rantauduimme vierasvenesatamaan missä sijaitsee myös yhteysaluslaituri. Emme tarvinneet majoitusta, mutta sitä olisi ollut saatavissa ja ruokailu järjestyi kätevästi rannan ravintolassa. Kauppaan ja samalla kylän keskustaan oli pari kilometriä. Matka suhahti nopeasti polkupyörällä, niitä lainattiin maksutta sataman pihassa.

20180713_090831

20180712_195855

20180712_160801

Merenkulku  on kautta aikojen ollut tärkeätä Sottungalle, laivareitti Ruotsista Suomeen on aina kulkenut saaren sivuitse. Saarella elää vanha sanonta: Svenskt stål, Riga-hampa och Sottung-botten var det som höll, (ruotsalainen teräs, Riian hamppu ja sottungalainen pohja olivat ankkuroitaessa luotettavia).

Kylän ylpeys on Pyhän Magdalenan puukirkko 1600-luvulta, se on rakennettu lähelle satamaa koska se toimi myös merenkulkijoiden kirkkona, onhan Sottungan satama aina ollut tärkeä pysähdyspaikka. Kirkon pihalle on pystytetty kivi hukkuneiden merimiesten muistoksi.

20180712_155826
Maria Magdalena-kirkko on valmistunut 1661 ja sitä on saneerattu 1800-luvulla
20180712_160041
Maria Magdalena-kirkon kellotapuli sijaitsee tien toisella puolella

Itse keskusta sijaitsee parin kilometrin päässä, mitä kaikkea sieltä mahtaakaan löytyä? Löytyi ainakin kauppa ja kirjasto. Näillähän tyydyttää ruumiilliset ja henkiset tarpeet.

20180713_084917

20180713_085140

Maantien toisella puolella avautuu laaja peltoaukeama, heti kanatarhan jälkeen. Idyllistä.

20180713_085232

20180713_084946

Mitä saarella sitten voi tehdä ruokailun lisäksi. Aina voi mennä patikoimaan. Kirkon luota lähtee kaksi reittiä, toinen on 3km, toinen 8km pituinen. Vain pitempi reitti taisi olla merkattu, me kun valitsimme sen lyhyemmän reitin niin merkit loppuivat siihen ja saimme arvata missä reitti kulki. Kolmekin kilometriä riitti kuitenkin hyvin kun lisukkeena saimme nauttia hyttysarmeijasta ja noukkia pois koirissamme salamatkustajina vaeltelevia puutiaisia.

Matkan varrelta löysimme myös kylän ylpeyden, vuonna 1991 rakennetun tuulimyllyn joka tuottaa puolet kylässä tarvittavasta sähköstä.

20180712_202730

Satamassa eivät kuitenkaan hyttyset vaivanneet ja saimme nauttia hienosta auringonlaskusta, rasvatyynestä merestä ja suloisesta lämmöstä. Kaikki 40 poijua tulivat vierailijoista täyteen, Sottunga taitaa olla kesäaikaan aika suosittu kunta onhan se sopivasti matkan varrella Ahvenanmaalle.

20180712_224322

Seuraa Fammon vaeltelua myös osoitteessa Instagram  Blogit.fi      

Facebook  

15 vastausta artikkeliin “Suomen pienimmässä kunnassa

 1. Suuri on suru, jos poistuu Nokikielen kunta. Kuntarajojen pitäisi olla niin kiveenhakatut, ettei niitä koskaan mentäisi muuttelemaan. Nokikieli on myös ainoa demokratia, sillä kaikki kynnelle kykenevät kuntalaiset ovat osallisina kunnan hallinnossa.
  Olen ollut siellä kahdesti ja toisella kerralla yövyin juuri siellä, missä oli ne kanat. Aamiaisella sai sitten tuoreita munia. Paikan nimi oli Lyckliga Lottas.
  Myös kirkossa olen käynyt. Se oli vapaasti auki kesällä. Siellä voi kuosiutua rauhassa. Muistaakseni siellä oli myös tiimalasit. Votiivilaiva on saariston kirkoissa aina.

  Tykkää

  1. Olikohan se
   majatalonpitäjä se onnellinen Lotta vaiko kanat onnellisia ja vapaita? Osaa kuvitella kuinka vaikeata on saada kunnanhallitusta kokoon ja kuinka turhauttavaa on olla päätäjänä tuossa kunnassa.

   Tykkää

 2. Olipa suloinen kirjoitus. Kirkko, hautausmaa, kirjasto ja kauppa – mitäpä siihen lisäämistä.

  Tykkää

  1. Ihmisen perustarpeet, mutta sairaalaan täytyykin sitten jo lähteä Maarianhaminaan.

   Tykkää

 3. Kiehtovia tuollaiset pikkupaikat. Mietin aina millaista olisi asua paikassa jossa kaikki tuntee toisinsa. Ja toisaalta miten sitä kestäisi kun ei olisi harrastusmahdollisuuksia (tai niitä hyvin rajatusti) eikä kulttuuria, tapahtumia, ravintoloita…

  Tykkää

  1. Kai siihen tottuisi. Elämä kulkisi vain pienemmissä ympyröissä, naapurin asiat kiinnostaisivat ihan eri tavalla ja oletettavasti naapureista myös huolehdittaisiin. Ja autollahan pääsee, Ahvenanmaalla on kuitenkin lyhyet etäisyydet vaikka lossit hidastavatkin matkantekoa.

   Tykkää

 4. Noihin Ahvenanmaan pieniin kuntiin, jotka kuitenkin ovat omia kuntiaan, lienee syynä myös se, että monet niistä, etteikö Sottungakin, kuuluvat Suomen vauraimpiin kuntiin. Laivanvarustajat Ahvenanmaalla ovat varakasta väkeä!

  Tykkää

  1. Pitää paikkansa, että laivanvarustajat olivat varakkaita ja uaeinmiten Ahvenanmaalta, ehkä Sottungakin on joskus ollut vauras kunta. Valitettavasti nykyään ei enää kahisevaa löydy.

   Tykkää

 5. Hauska pieni matka maan pienimpään kuntaan. Näissä Ahvenanmaan nukkuvissa kylissä olisi mukava vierailla, en ole vielä käynyt yhdelläkään Ahvenanmaan saarella! Myös Föglö kiinnostaa – sekin on liitosuhan alla – koska sieltä on oma suku kotoisin.

  Tykkää

  1. No tottahan sinun pitäisi käydä tutustumassa juuriisi! Föglö on minulle tuttu saari, ei turhan suuri sekään.

   Tykkää

 6. Ihanan idyllinen paikka. Ja varmasti mukava vierailukohde. Harmi että Suomen kesäsesonki on niin lyhyt, muutenhan he voisivat tehdä matkailusta tulonlähteen ja parantaa taloutta.

  Tykkää

  1. Sesonki on lyhyt ja turismi vaatii investointeja. Ja onko siellä resursseja ja halua investoida.

   Tykkää

 7. Sottunga on paratiisimainen! Hiljaisuus, rauha, kiireettömyys, meri – verenpaine laskee ja hermot lepäävät!
  Lyckliga Lottas on maanmainio majoituspaikka = 10+!
  Toivottavasti kansallisaarretta, Sottungaa, ei ”kehitetä” pilalle!

  Tykkää

  1. Lyckliga Lottas näytti kyllä hyvin idylliseltä paikalta, itse majoituin veneessä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close