Split, Adrianmeren helmi

Täytyy tunnustaa etten ollut edes Splitiin menossa, ajattelin käydä Dubrovnikissa  ja matkustaa sieltä Sarajevoon. Mutta sitten hoksasin Finnairin superhalvat lennot Splitiin ja mikä ettei…
Eipä tarvinnut katua sitä päätöstä.

Miksi siis Split on hyvä matkailukohde?

Split näyttää ja tuntuu italialaiselta kaupungilta, kuitenkin siinä on balkanilainen alakulon raita.
Splitistä on lyhyt matka joka puolelle, sieltä pääsee kätevästi mielenkiintoisiin kaupunkeihin kuten Dubrovnik, Mostar, Sarajevo, Pula, Trogir, Zagreb.
Sieltä pääsee myös kuuluisille saarille kuten Brač, Hvar ja Korčula.
Luontoihmisille Split on loistava kohde, sieltä on nimittäin kätevä automatka luonnonsuojelualueille Krkaan ja Plitvičeen.
Halutessaan voi viettää rantalomaa, Splitissä ja sen ympäristössä on runsaasti kaikentyyppisiä rantoja, vesi on puhdasta ja turkoosia, ainakin vähän kaupungin ulkopuolella.
Itse Splitin kaupunki ja etenkin sen keskusta Vanha kaupunki ovat täynnä historiaa.
Koska Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki eikä vain ainoastaan turistikeskus sieltä löytyy ravintoloita, kulttuuririentoja kuten ooppera ja shoppailumahdollisuuksia niitä kaipaaville.

Suurimman osan Splitin Vanhaa kaupunkia täyttää keisari Diocletianin loistelias palatsi. Sitä rakennettiin 10 vuoden ajan vuoden 300 hujakoilla.  Rakennuksen valkoinen kivi on laivattu Bračin saarelta, pylväät ja sfinksit on tuotu Egyptistä.
Kadut Vanhassa kaupungissa ovat kapeita ja loppuvat usein umpikujaan, jokaiseen koloon on mahdutettu kahvila, galleria tai muu liike.
Useimmissa taloissa asutaan. Yllättäen keskellä marmoripäällysteisiä katuja tullaankin talojen ympäröimään puutarhaan, pyykit liehuvat narulla ja hedelmäpuiden oksat notkuvat. Talot ovat ehkä vähän rapistuneita, mutta onhan toki  luksusta omistaa oma piha ja puutarha keskellä Vanhaa kaupunkia.

Pyykkipäivä täälläkin

Turistiviihdykettä

Akustiikka vanhassa linnassa toimii

Vetää kaikista ovista ja vielä katostakin

Jupiterin patsas on saanut ympärilleen oman temppelin

Katakombit ovat saaneet uuden elämän basaarina. Alhaalla maan alla on myös arkeologinen museo. Tässä  museon kaivo.

           Vanhaa säästäen ja uutta lisäten

Kaupungissa rakennetaan myös uutta. Kansainväliset vaateketjut ja muut kaupat ovat valloittaneet uudisrakennukset.

Koska kadut Vanhassa kaupungissa ovat hyvin kapeita käytetään huoltoautoina aivan tietynnäköisiä miniautoja.

Kaupungin länsipuolella on Marjanin kukkula ja siellä monta kilometriä pitkä puistoalue, tai oikeastaan metsä. Siellä voi vaeltaa, hölkätä, pyöräillä tai uida ja näytti siellä olevan eläintarhakin, tosin toistaiseksi suljettu. Marjanille pääsee portaita pitkin Vanhasta kaupungista. Siinä puolivälissä kukkulaa oli minun huoneistoni – tai no niin, itseasiassa vain huone ja kylpyhuone. Ulkona oli myös patio minkä isäntä oli täyttänyt kukilla ja kynttilöillä.
Marjanilla on myös kahvila ja näköalatasanne mistä voi ihailla alapuolella lepäävää kaupunkia.

Jo 1400-luvulla täällä asui erakkoja luolissa

Onhan Marjanille kunnon pyörätiekin

Näköala Marjanin kukkulalta alas satamaan

Lähin ranta kaupunkialueella on Bačvicen hiekkaranta mikä varsin matalapohjaisena on ideaali pikkulasten hiekkaleikkeihin. Aikuista ehkä vähän ärsyttää kun joutuu kahlaamaan ja kahlaamaan päästäkseen uimaan. Eteenpäin rantaa kävellessä uimarantoja löytyy lisää.
Marjanin puolella on runsaasti uimapaikkoja, lähimmässä voi uida altaassa tai meressä laiturilta käsin. Mahtava paikka uimiseen ja myös auringonottoon sitä haluaville.

Monien mielestä paras uimaranta on Marjanin pohjoispuolella sijaitseva Bene-ranta, mutta sinne on vähän matkaa.

  Trogir on vaihtoehto

Hyvien yhteyksien päässä on myös Trogir, se on Unescon maailmanperintökohteeksi valittu kaupunki lähellä  Splitiä. Sinne oli bussiyhteys, joka kuulemma on kuuma ja ruuhkainen, siksipä valitsinkin satamasta vesibussin. Kyyti oli mukavan raikasta ja matka kesti  tunnin. Hinta oli 35 kunaa (4€)
Trogiriin tehdään pakettimatkoja, mikäli haluaa viettää lomansa pienemmässä kaupungissa ja nauttia tämän 1800 vuoden ikäisen museokaupungin  sykkeestä, renessanssi- ja barokkirakennuksista niin Trogir on mainio vaihtoehto.

Trogirin vanhakaupunki

 

Yksi kaupungin porteista

Rantakatu ja satama

Kamerlengon linnoitus

Pyhän Dominicin luostari

Viimeinen lautta Splitiin lähtee 18.30, sillä palasin takaisin Splitiin ja koko veneellinen meitä turisteja eri maista ihasteli kaunista auringonlaskua merellä.

Ja olihan sitä suoranainen pakko käydä tutustumassa myös Krkan kuuluisiin vesiputouksiin, mutta niistä tarkemmin seuraavassa postauksessa.

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä 🙂 Kroatia on ollut minulla mietinnässä pitkään ja samaa Dubrovnik vai Split olen arponut, ehkä minulle käy kuten sinulle, otan tarjouksen ja tutkin sieltä käsin sitten. Hyviä vinkkejä tuli.

    VastaaPoista

  2. Olen ollut aikaisemmin Dubrovnikissa, se oli mielenkiintoinen paikka sekin, mutta molemmista paikoista Dubrovnikista ja Splitistä pääsee esim. Kroatian monille saarille.

  3. Split oli kyllä kiva reissukohde, siellä tuli käytyä pari vuotta sitten! Aika pieneltä paikka kuitenkin vaikutti, eli meille riitti mainiosti se 3-4 yötä, en muista tarkkaan. Lempipaikka Splitissä oli ehdottomasti Marjan-kukkula!

    Vastaa

  4. Vaikuttaa pieneltä, on kuitenkin suurempi kuin Tampere tai Turku. Marjan on kyllä hieno keidas kaupungissa.

     

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close