Miksi siis Split on hyvä matkailukohde?
Suurimman osan Splitin Vanhaa kaupunkia täyttää keisari Diocletianin loistelias palatsi. Sitä rakennettiin 10 vuoden ajan vuoden 300 hujakoilla. Rakennuksen valkoinen kivi on laivattu Bračin saarelta, pylväät ja sfinksit on tuotu Egyptistä.
Kadut Vanhassa kaupungissa ovat kapeita ja loppuvat usein umpikujaan, jokaiseen koloon on mahdutettu kahvila, galleria tai muu liike.
Useimmissa taloissa asutaan. Yllättäen keskellä marmoripäällysteisiä katuja tullaankin talojen ympäröimään puutarhaan, pyykit liehuvat narulla ja hedelmäpuiden oksat notkuvat. Talot ovat ehkä vähän rapistuneita, mutta onhan toki luksusta omistaa oma piha ja puutarha keskellä Vanhaa kaupunkia.
Pyykkipäivä täälläkin
Turistiviihdykettä
Akustiikka vanhassa linnassa toimii
Vetää kaikista ovista ja vielä katostakin
Katakombit ovat saaneet uuden elämän basaarina. Alhaalla maan alla on myös arkeologinen museo. Tässä museon kaivo.
Vanhaa säästäen ja uutta lisäten
Kaupungissa rakennetaan myös uutta. Kansainväliset vaateketjut ja muut kaupat ovat valloittaneet uudisrakennukset.
Koska kadut Vanhassa kaupungissa ovat hyvin kapeita käytetään huoltoautoina aivan tietynnäköisiä miniautoja.
Kaupungin länsipuolella on Marjanin kukkula ja siellä monta kilometriä pitkä puistoalue, tai oikeastaan metsä. Siellä voi vaeltaa, hölkätä, pyöräillä tai uida ja näytti siellä olevan eläintarhakin, tosin toistaiseksi suljettu. Marjanille pääsee portaita pitkin Vanhasta kaupungista. Siinä puolivälissä kukkulaa oli minun huoneistoni – tai no niin, itseasiassa vain huone ja kylpyhuone. Ulkona oli myös patio minkä isäntä oli täyttänyt kukilla ja kynttilöillä.
Marjanilla on myös kahvila ja näköalatasanne mistä voi ihailla alapuolella lepäävää kaupunkia.
Jo 1400-luvulla täällä asui erakkoja luolissa
Näköala Marjanin kukkulalta alas satamaan
Lähin ranta kaupunkialueella on Bačvicen hiekkaranta mikä varsin matalapohjaisena on ideaali pikkulasten hiekkaleikkeihin. Aikuista ehkä vähän ärsyttää kun joutuu kahlaamaan ja kahlaamaan päästäkseen uimaan. Eteenpäin rantaa kävellessä uimarantoja löytyy lisää.
Marjanin puolella on runsaasti uimapaikkoja, lähimmässä voi uida altaassa tai meressä laiturilta käsin. Mahtava paikka uimiseen ja myös auringonottoon sitä haluaville.
Monien mielestä paras uimaranta on Marjanin pohjoispuolella sijaitseva Bene-ranta, mutta sinne on vähän matkaa.
Trogir on vaihtoehto
Hyvien yhteyksien päässä on myös Trogir, se on Unescon maailmanperintökohteeksi valittu kaupunki lähellä Splitiä. Sinne oli bussiyhteys, joka kuulemma on kuuma ja ruuhkainen, siksipä valitsinkin satamasta vesibussin. Kyyti oli mukavan raikasta ja matka kesti tunnin. Hinta oli 35 kunaa (4€)
Trogiriin tehdään pakettimatkoja, mikäli haluaa viettää lomansa pienemmässä kaupungissa ja nauttia tämän 1800 vuoden ikäisen museokaupungin sykkeestä, renessanssi- ja barokkirakennuksista niin Trogir on mainio vaihtoehto.
Trogirin vanhakaupunki
Yksi kaupungin porteista
Rantakatu ja satama
Kamerlengon linnoitus
Pyhän Dominicin luostari
Viimeinen lautta Splitiin lähtee 18.30, sillä palasin takaisin Splitiin ja koko veneellinen meitä turisteja eri maista ihasteli kaunista auringonlaskua merellä.
Ja olihan sitä suoranainen pakko käydä tutustumassa myös Krkan kuuluisiin vesiputouksiin, mutta niistä tarkemmin seuraavassa postauksessa.
Kiitos tästä 🙂 Kroatia on ollut minulla mietinnässä pitkään ja samaa Dubrovnik vai Split olen arponut, ehkä minulle käy kuten sinulle, otan tarjouksen ja tutkin sieltä käsin sitten. Hyviä vinkkejä tuli.
VastaaPoista
Vastaukset
Olen ollut aikaisemmin Dubrovnikissa, se oli mielenkiintoinen paikka sekin, mutta molemmista paikoista Dubrovnikista ja Splitistä pääsee esim. Kroatian monille saarille.
Split oli kyllä kiva reissukohde, siellä tuli käytyä pari vuotta sitten! Aika pieneltä paikka kuitenkin vaikutti, eli meille riitti mainiosti se 3-4 yötä, en muista tarkkaan. Lempipaikka Splitissä oli ehdottomasti Marjan-kukkula!
Vastaa
Vastaukset
Vaikuttaa pieneltä, on kuitenkin suurempi kuin Tampere tai Turku. Marjan on kyllä hieno keidas kaupungissa.