Kap Verde

Sal-saaren nähtävyyksiä


Mitä löytyy Salin saarelta? Hiekkaa ja palmuja, huomattavasti enemmän hiekkaa kuin palmuja.  Saari on vain kolmisenkymmentä kilometriä pitkä ja kuivin siitä kymmenen saaren rykelmästä jotka muodostavat Kap Verden valtion. Saarista 9 on asuttuja ja se kymmenes saari, Santa Luzia nimeltään on luonnonsuojelukohde.


Turismi on näillä saarilla kovassa nousussa, tänä vuonna odotetaan 400.000 turistia ainoastaan Salille, mikä toteutuneekin. Sesonki on jaettu kahteen osaan talvi- ja syyskauteen. Kesällä saarilla on turhan kuumaa.

Turistit ovat vallanneet kaksi saarta, Salin ja Boavistan, varmaankin koska näillä saarilla on kilometreittäin valkoista hiekkarantaa turkoosin veden kontrastina. Muillekin saarille pääsee, mutta kulku on hieman hankalaa koska pitäisi lentää eivätkä lennot ole ihan halpoja. Laivallakin pääsee niille saarille joilla ei ole lentokenttää, mutta laiva kulkee milloin kulkee. 


Kap Verde on Afrikkaa, se sijaitsee noin 450 kilometrin päässä Senegalin rannikolta. Tosin täytyy sanoa ettei siellä oikein tunne olevansa Afrikassa, tähän lienee syynä Kap Verden historia Portugalin alusmaana. 


Kap Verden saaret olivat asuttamattomat kun portugalilaiset ”löysivät” ne lukemattomilla löytöretkillään. Ensimmäiset asukkaaat asettuivat taloksi 1462 ja pian sen jälkeen alkoi orjien tuonti Afrikasta. Saaret olivat hyvä välilastauspaikka matkalla Amerikkaan. Orjakauppaa kesti aina vuoteen 1854 ja väestöstä näkyy, että he ovat herkullinen sekoitus afrikkalaista ja eteläeurooppalaista ulkonäköä. Saarien virallinen kieli on portugali, mutta asukkaat puhuvat keskenään kreolia, mikä puolestaan on sekoitus eri kielistä. Heti tulivat tutuksi kreolitervehdys ola ja hyvästely txau.

Vuosien saatossa saarien asukkaat ovat kärsineet nälänhädistä, taudeista, tulivuorenpurkauksista, merirosvoista, raskaasta verotuksesta ja työttömyydestä. Saarille on kuljetettu rangaistusvankeja ja saaria on käytetty portugalilaisten varastoina.


Kap Verde itsenäistyi vihdoin vuonna 1975, sai sitten oman predidenttinsä ja hallituksensa.  Kap Verden nykyinen presidentti on nimeltään Jorge Carlos Fonseca.  Varmaankin entisestä siirtomaastatuksesta johtuen  EU on  suonut saarille erityisaseman.

 Palmu taitaa olla saaren yleisin kasvi.

Ja valkoista hiekkaa riittää

Salilla on kolme kaupunkia, saaren keskivaiheilla sijaitsee Espargos, joka on maan hallinnollinen kaupunki ja länsirannikolla lähellä Espargosta sijaitsee satamakaupunki Palmeira.

Turismi ja kaikki hotellit sijaitsevat saaren eteläosassa Santa Mariassa ja sen lähistöllä. Santa Maria on vanha kalastajakylä joka on kokenut uuden nousun ja kukoistuksen turismin myötä. Sen rakennukset ovat iloisen värikkäitä tai pastellinvärisiä ja palveluita löytyy joka lähtöön.

Anna otsikko

 

Kaupungissa on laituri josta suolalaivat aikaisemmin lähtivät maailmalle.

Nykyisinkin laituri on ahkerassa käytössä, kalastajat tuovat sinne saaliinsa myytäväksi, sieltä lähtevät veneet urheilukalastusta ja sukellusta varten.

Saaliiksi tuli ainakin tonnikalaa, sardiineja ja makrilleja 

Simpukankuorien pesua


Lähdettäessä Santa Mariasta pohjoiseen saadaan ajaa Espargosiin asti päällystettyä tietä. Paitsi jos lähtee jeepillä niinkuin me niin off-road on yllättäen varsin kuoppainen.

Murdeirasta näkyy leijonavuori. Tosin vain puolet kyläläisistä näkee vuoressa leijonan, toinen puoli vannoo vuoren muistuttavan elefanttia. Riippuu ehkä mistä päin vuorta tarkastelee.

Afrikassa kun ollaan niin ehkä kuvittelee näkevänsä villieläimiä. Turha toivo, niitä ei Kap Verdestä löydy, Kap Verden ikioma big five on hevonen-lehmä-koira-kissa -vuohi. Nämä kaikki tulivatkin matkan varrella tutuksi. Bonuksena näimme aasin ja haikaran.

Kap Verden saaret taiteilijan ikuistamana

Palmeiran satama. Se on nykyisin ainoa paikka suuremmille laivoille.

Palmeirasa toimii myös vedenpuhdistamo; merivedestä valmistetaan juomavettä.


Palmeirasta pohjoiseen voi ihastella laavakiven muodostamaa laguunia jossa saaren asukkaat viettävät kuumia kesäpäiviäLaguunin vieressä on samaisen laavakiven muodostama syvä onkalo Blue eye – sininen silmä. Kun aurinko paistaa tietystä kulmasta tähän kivenonkaloon näkyy vedessä sinisenä tai turkoosina loistava ”sininen silmä”. Myös uiminen tässä onkalossa on sallittua.

Saaren hallinnollinen kaupunki on Espargos. Kaupungin laitamilla levittäytyy favelan lohduton aaltopeltirivistö. Työttömyysprosentti on korkea, noin 50% ja osa asukkaista on rutiköyhiä. 

Kaupungin lähellä sijaitsee myös kasvitieteellinen puutarha. Täällä maa on viljavampaa ja kaikenmoista pystyy viljelemään – ainakin teoriassa. Kaikki mitä me näemme on kuivunutta ja räytynyttä. Kuulemma muilla saarilla harjoitetaan enemmän maanviljelyä ja osa kansasta saa siitä elantonsa. Viljelykasveina ovat hedelmät ja vihannekset.

Espargosta löytyy pankkeja, ravintoloita ja ostoskeskus.

Salilta löytyy myös autiota hiekkaerämaata. Ympärillä on vain hiekkaa ja väreilevää kuumuutta ja kun katsoo horisonttiin niin mitä ihmettä – vettä! Jos näet tässä kuvassa vettä niin takuuvarmasti se ei ole välkkyvä järvi vaan kangastus. Vettä täältä ei löydy ennen merenrantaa, mutta  vankila löytyy. Salilla tuskin vankilaa tarvittaisiin, mutta pääsaarelta Santiagosta tuodaan vangit tänne keskelle erämaata.

Saaren itärannikolla sijaitsee Pedra de Lume, sinne perustettiin suolakaivos  vanhaan tulivuorikraateriin 1800-luvun alussa, siitä on tietysti saarikin saanut nimensä. Nykyisin suolaa tuotetaan vain omiin tarpeisiin. Jäljellä on kuitenkin kaivosrakennelmat ja suuret suola-altaat. Ne muuten hohtavat kauniisti pastelliväreissä, yksi vaaleanpunaisena.

Keskellä aluetta on suolajärvi johon voi pulahtaa terveyskylpyyn.. Vedessä on niin paljon suoloja, että se kelluttaa.

Alueelle on pääsymaksu 5,50€ ja mikäli haluaa huuhdella itsestään suolakerroksen uinnin jälkeen voi käydä suihkussa 1 euron hintaan.

Euro on saarella käypää valuuttaa, virallinen valuutta on escudo, mutta kaikki hinnat ilmoitetaan euroissa, joten rahaa ei kannata vaihtaa viikkoa tai paria varten.

Kenelle Kap Verde matkailukohteena  sitten sopii? Itse asiassa jokaiselle joka ymmärtää, että Sal on vielä kehittyvä turistikohde, eikä siltä voi vaatia samanlaista palvelutasoa kuin mihin on  vaikkapa eurooppalaisissa kohteissa tottunut. Saatavana on kuitenkin myös viiden tähden all inclusive resorteja joista ei palveluja puutu, mutta myös vaatimattomampaa majoitusta. Asukkaat itse asuvat usein taloissa joista puuttuu niin pesukoneet kuin jääkaapitkin. Juuri nyt on varmaankin paras aika tutustua saareen ennenkuin se todellakin muistuttaa täyteen ahdettua turistikeskusta.
Salin aktiviteeteista voit lukea tästä. https://fammomatkalla.blogspot.fi/2017/05/salin-aktiviteetteja.html?m=1

4 vastausta artikkeliin “Kap Verde

  1. Mikä paratiisi. Tuli Aruba mielleen, ihanat rannat ja värikkäät talot.

    Tykkää

    1. Paratiisirannat, kyllä vaan, mutta maan köyhyys surettaa. Ehkä turismi tjo tuloja tullessaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close