Halong bay

Vietnam 100Istun yön pimeään vaippaan kietoutuneena, etäältä kuuluu maaginen, rytminen rummutus, vieressä häämöttää karstivuoren huippu, se on niin lähellä, että mikäli haluaisin minun tarvitsisi vain ojentaa käteni ja koskettaa sen rosoista pintaa. Tämä hetki on ikimuistoinen ja tämä paikka on ehdottomasti yksi niistä kuuluisista kerran elämässä-kohteista.

Olemme saapuneet tänne Hanoista, sinne olemme päätyneet halutessamme testata Finnairin uutta, suoraa Vietnaminyhteyttä. Tänne, Halong baylle ostimme retken hotellimme netistä ja hyvinhän se toimi, seuraavana aamuna kaarsi jo auto hakemaan meitä. Meitä tarkoittaa tässä pienryhmäämme; minua, reissukaveriani ja samalle retkelle buukattua aussipariskuntaa. Halong bayn satamaan saapuessamme saimme oman oppaan, joka  huolehtisi meistä koko matkan ajan. Satama on aika täynnä risteilyaluksia, meidät vietiin yhdelle niistä pienveneellä ja luotsiportilla laivan henkilökunta toivotti seurueemme tervetulleeksi. Harvat ovat elämässäni olleet ne hetket kun punainen matto on rullattu jalkojeni alle.

Vietnam 085

 

Vietnam 103

 

Vietnam 079

 

 

Vietnam 081

Ehdimme jättää reppumme hyttiin kun jo ohjelma alkoi. Laivan esittelyn ja lounaan jälkeen meidät kiidätettiin pienveneillä  päivän meriretkelle. Iltapäiväksi oli nimittäin suunniteltu  käynti tippukiviluolalle ja sen jälkeen olisi uimarannan vuoro. Tippukiviluolalla riitti portaita, se oli luolien keskitasoa, hienompia on nähty niinkuin myös vaatimattomampia. Tippukiviluolissa voi aistia pysähtyneen ajan ja tuhansien vuosien äärimmäisen hitaan muutoksen. Vuorelta on mahtavat näkymät alas lahdelle, risteilyalukset ovat ripoteltuina ympäri lahtea, taustalla kohoavat lukuisat, suipot karstivuoret.

Uimaranta on todellakin paljon mainostettu hiekkaranta, vaikkakin vaatimaton.  Pahinta on, että jätimme uimapuvut risteilyalukseen koska ymmärsimme, että uimaan mentäisiin vasta myöhemmin. Kaverini ehdottaa oppaallemme naku-uintia, mutta tämä kauhistuu pelkkää ajatusta.

Vietnam 115

 

 

Vietnam 100

Vietnam 090

 

Vietnam 124

Palattuamme risteilyalukselle on illallisen vuoro, se on upea ja hyvin merellinen rapuineen ja mustekaloineen. Illallisen jälkeiseen ohjelmaan kuuluu istuminen laivan kannella pimeässä ja keskittyminen aistihavaintoihin. Kun siristää silmiään saattaa pimeydessä hähdä vuorten siluetit, laiva lipuu hiljaksellaan eteenpäin ja kiinnittyy jonkun vuoren viereen. Sitten alkaa rummutus, se tulee tippukiviluolilta. Opas kehoittaa meitä vain aistimaan  paikan voimaannuttavan ilmapiirin.

 

Vietnam 128

Vietnam 106

Yön jälkeen seuraa aamu ja tämä aamu on hieman usvainen, laivan kannella alkaa tai-chi, mikäpä saisikaan veren kiertämään mukavammin kuin pienet venyttelyt. Todella moni on innostunut heräämään ajoissa ehtiäkseen tähän varhaiseen voimisteluhetkeen  ennen aamiaista.

 

Vietnam 097

Vietnam 082

Sitten onkin  taas jo retken vuoro. Tällä kertaa kohteenamme on kalastajakylä, eikä mikään aivan tavallinen kalastajakylä vaan veden päällä kelluva kylä joka on Unescon maailmanperintökohde. Nämä kelluvat kylät ovat katoavaa perinnettä,tämäkin 800 asukkaan kylä on määrätty siirrettäväksi mantereelle, montaa vuotta emme varmaankaan tule näitä kyliä enää näkemään.

Tämä kylä koostuu 800 asukkaasta jotka saavat elantonsa kalastuksesta ja osterinviljelystä.  Makea vesi tuodaan lautoille mantereelta joten sitä on käytettävä säästeliäästi. Lapsilla on oma koulu koululautalla ja koulun opettaja on mantereelta. Liikuntaharjoitukset näillä lautoilla ovat rajoitettuja jollei sitten harrasta vuorikiipeilyä, soutua harrastaa varmasti jokainen. Saamme aurinkohatut päähämme ja liivit päällemme ja etenemme  mekin vedessä lihasvoimaa käyttäen eli soutaen.

 

Vietnam 133Vietnam 132

Vietnam 137

Kauppa on saapunut kylään

Vietnam 138

Vessa on mutta putkisto puuttuu.

Vietnam 143

Yksi kalastajista

Vietnam 140

Kylässä oli kaikki tarpeellinen, niin no ainakin koulu ja kapakka. Ostokset tehdään kauppaveneestä, kuinkas muuten. Asukkaiden koirat ja muut kotieläimet juoksevat lautoilla lasten kanssa, naiset valmistavat ruokaa, pyykki  ja kalastusverkot kuivuvat  naruilla tai riuuilla.

Suojaisessa poukamassa voi ihailla  kyläläisten osteriviljelmiä.

 

 

Vietnam 095

Tultuamme takaisin osallistumme kokkauskurssille. Päivän ruokalaji on kevätkääryle. Filotaikinanyytit saavat uuden muodon kun innokkaat kurssilaiset muotoilevat niistä kääryleitä. Kättemme tulokset uppopaistetaan öljyssä ja pian nyytit ovat kadonneet jo nälkäisiin suihimme.

 

Vietnam 151

 

 

 

Riisipaperiin kääritään täyte jossa on hienoksihakattua lihaa, nuuudelia, sipulia, sieniä ja kaalia. Kääryleet friteerataan öljyssä

 

Kevätkääryleet eivät kuitenkaan ole ainoa lounaamme vaan tapaamme taas ruokasalin antimien ääressä. Ruoka on yhtä herkullista kuin edellisenäkin päivänä.

Nyt on kuitenkin valitettavasti jo kotiinlähdön aika sillä automatka vie muutaman tunnin. Tähän retkeen on pakko olla tyytyväinen.

 

Seuraa Fammon vaeltelua myös Instagramissa ja Facebookissa ja sivustolla Blogit.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close