Kun Tanskan lippu laskeutui taivaasta

Kun vierailin Tallinnassa niin luin vanhoja lehtiartikkeleita ja huomasin, että Tanskan pitkäaikainen ja nyt jo entinen kuningatar Margaretha II oli tehnyt valtiovierailuun Tallinnaan kesäkuussa vuonna 2019. Kuningatar oli totta kai vieraillut paikassa mihin tanskalaisten lippu putosi 800 vuotta sitten. Todellakin – Tanskan lipun väitetään olevan 800-vuotias ja leijailleen alas taivaasta.

Asioista täytyy aina ottaa selvää ja niinpä minäkin ryhdyin googlettamaan tietääkseni mihin se lippu oikein laskeutui. Sainkin asian selville, lippu laskeutui Tanskan kuninkaan puutarhaan vuonna 1208. Siitä sitten vaan Google maps esille ja kengänkärjet kohti kyseistä puutarhaa, joka ei tietenkään vielä silloin ollut puutarha.

Tanskan kuninkaan puutarha löytyi sitten viimein Toompean mäeltä, historiallisen kaupunginmuurin kupeesta.

Jykevät kaupunginmuurit estivät tehokkaasti asiattomat vierailijat

Tuossa samaisessa puutarhassa, josta on käytetty myös nimiä Marstallberg ja Liemannin puutarha infottiin, että vuonna 1219 Tanskan kuningas Valdemar II oli joukkoineen käännyttämässä pakanoita Virossa ja taistelu kävi kiihkeänä. Oli menossa ns. Lindaniksen taistelu ja tanskalaiset olivat jo häviöllä kun taivaasta putosi punainen, valkoristinen lippu – dannebrog – jonka jälkeen taisteluonni kääntyi ja tanskalaiset voittivat koko taistelun. Viro olikin sitten tanskalaisten hallinnon alaisena aina vuoteen 1564 jona aikana Tallinna sai kaupunkioikeudet ja siitä tuli kukoistava hansakaupunki. Siihen aikaan kaupunkia kutsuttiin myös nimellä Reval, kaupungin nimi Taani linn (Tallinna) tarkoittaa tanskalaisten kaupunkia.

Itse asiassa tanskalaisten voitto saattoi johtua myös paikalle rientäneistä lisäjoukoista jotka olivat myöhästyneet taistelusta. Mene ja tiedä, emme tietenkään halua pilata hyvää ihmettä.

Tanskalaisten jälkeen Viroa ovat hallinneet saksalaiset, ruotsalaiset ja venäläiset, kunnes vuonna 1991 koitti taas itsenäisyyden aika.

Tanskan kuninkaan puutarhan nimi johtuu oletettavasti siitä, että Kuningas Erik VII Menvendin käskystä tämä alue annettiin vuonna 1311 alakaupungille ja perustetusta kaupunginmuurista tuli keskustan ja Toompean välinen raja

Muurin neljä tornia on rakennettu pikkuhiljaa

Kaupungin muurissa on neljä tornia, näihin torneihin ja niitä yhdistäviin käytäviin ja huoneisiin pääsee tutustumaan vähäistä museomaksua vastaan. Sisäänkäynti on Neitsyttornin (Neitsitorn) kautta.

Puutarhan vieressä on myös Tanskan kuningattaren ruusutarha, tässä kasvaa tosin kissanminttua

Sisäänkäynti museoon on Neitsyttornista, myös kuninkaan vaakunassa on tanskalaiset värit
luhtikäytävä vie tornista torniin

Kahvilassa oli jykevät huonekalut
Toompeanmäen uudempaa rakennustyyliä edustaa Aleksanteri Nevskin katedraali joka on rakennettu vuonna 1900
Asioista täytyy ottaa selvää ja niinpä minäkin ryhdyin googlettamaan tietääkseni mihin se lippu oikein laskeutui.
Sotainen muisto menneiltä vuosilta. Tykit olivat aikaisemmin kruusattuja ja koristeltuja

Tämä samainen Tanskan lippu on maailman vanhin vielä käytössä oleva valtionlippu ja sen ristikuvio on ollut esikuvana muille pohjoismaisille lipuille.

Seuraa Fammon vaeltelua myös Facebookissa ja Instassa.

https://instagram.com/te_strom

https://facebook.com/fammomatkalla

13 vastausta artikkeliin “Kun Tanskan lippu laskeutui taivaasta

  1. Tallinnassa on niin paljon historiallisia kohteita. Niitä pystyisi varmaan viikon kiertämään putkeen!

    Tykkää

  2. Olipa mielenkiintoinen postaus! Täytyy myöntää, että ensin hieman ihmettelin, kun otsikossa puhuttiin Tanskan lipussa ja otsikkokuva on kuitenkin Tallinnasta 😀 Mutta siis, oikein koukuttavaa ja viihdyttävää luettavaa!

    Tykkää

  3. Olipa mielenkiintoinen postaus! Täytyy myöntää, että ensin hieman ihmettelin, kun otsikossa puhuttiin Tanskan lipussa ja otsikkokuva on kuitenkin Tallinnasta 😀 Mutta siis, oikein koukuttavaa ja viihdyttävää luettavaa!

    Tykkää

    1. Tämä. Sitä ei odota löytävändä Tanskan lippua Tallinnasta.

      Tykkää

  4. Kuulin tämän tarinan Tallinnassa PR-matkalla ja se jäi hyvin mieleen. Siellä on paljon mielenkiintoista historiaa.

    Tykkää

    1. Joskus tanskalainen vävyni yritti kertoa tätä legendaa, mutta vasta nyt asia kirkastui minulle.

      Tykkää

  5. Kiva tarina. Tallinnassa on aina jotain uutta, kun sinne menee. Missä tuo Tanskan lippu nyt on?

    Tykkää

    1. Ei ollut kyllä museossakaan, huonoa kangasta kun ei kestä edes 800 vuotta.😄

      Liked by 1 henkilö

  6. Tuo luhtikäytävä on tutun oloinen, ehkä olemme sitä joskus talsineet tietämättä mitään Tanskan lipusta tai kuningattaren puutarhasta … ihania kukkameriä muuten, vaikkei nyt sitten ruusuja!

    Tykkää

  7. Tässä oli uutta ja mielenkiintoista tietoa Tanskan lipusta. Innostuin lukemaan vielä Wikipediasta lisää. Sen mukaan suruliputus lippu puolitangossa on aloitettu aikoinaan Tanskassa ja sieltä se on levinnyt muihin maihin.

    Tykkää

  8. Tässä tuli jonkin verran uutta tietoa, en esimerkiksi tiennyt, että Tanska on ulottunut joskus Viroon asti. Olen käynyt Tallinnassa 8 kertaa ja vasta kesällä 2021 eksyin Toompeanmäelle. Oli tosi viihtyisää seutua!

    Tykkää

    1. Kyllä vain, Tanska oli aikamoinen valtiomahti aikanaan.

      Tykkää

  9. Yritin kommentoida postaukseen juuri Tanskasta puhelimellani, mutta en pääse puhelimella jostain syystä kommentoimaan blogiisi. Nyt kotiuduttu ja koneen äärellä pääsee taas.

    Aika mielenkiintoinen tarina ja vielä sijoittuen Tallinnaan. En ole tästä kuullut ollenkaan, kiva lukea tällainen tarina Tanskan lipusta 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close